Image 1
Image 2

Restricțiile campaniei electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Încet, dar sigur, partidele încep să se adapteze cererilor alegătorilor și prezintă cu mai multă atenție puncte din programele lor. Este mai la îndemână să critici adversarii, însă  dacă nu propui soluții, critica rămâne un simplu exercițiu verbal.

O parte dintre candidați au înțeles acest lucru și merg în direcția dorințelor electoratului.

Platformele electorale și punctele din programe nu sunt foarte diferite. La aceleași probleme este normal să fie propuse aceleași soluții de rezolvare. Contează însă forța cu care îți impui ideile, convingerea că le vei putea rezolva pentru că ai în spate o forță politică redutabilă care te va putea ajuta în eventualitatea că va ajunge la guvernare. Din acest punct de vedere, partidele mari sunt net în avantaj.

Alegătorii știu că PSD, PNL, ALDE, UDMR au șanse reale să formeze viitorul guvern, după alegerile parlamentare. Prin urmare un primar PNL, PSD, UDMR, ALDE va avea mai multe uși deschise spre finanțare decât un primar independent sau de la un partid mai mic.

PSD și ALDE lasă deja să se înțeleagă că imediat după alegeri vor introduce o moțiune de cenzură, vor demite guvernul de tehnocrați și vor forma un guvern susținut de vechea coaliție. Nu știm dacă vor proceda așa, dar pentru alegători îndemnul de a le vota a fost lansat. PNL este și din acest punct de vedere cu un pas în spate. Din strategia lor lipsește acest important pilon care întărește încrederea în programele și promisiunile candidaților PNL.

Criticată la începutul campaniei, legea privind campania electorală fără bannere și spectacole deșănțate începe săși arate eficiența. Partidele s-au concentrat asupra lucrurilor serioase, căutând soluții, bătând la ușile alegătorilor, vorbind direct cu ei. Au primit consistență emisiunile electorale, iar materialele publicate în presa scrisă sunt din ce în ce mai consistente. Noile reguli obligă partidele să se deschidă spre profesioniști.

Practic au fost scoși din circuit lipitorii de afișe. Nimeni nu va mai putea pretinde o funcție pentru că a lipit afișe zi și noapte. Funcțiile care de regulă sunt împărțite pe criterii politice vor fi probabil oferite celor care și-au adus aportul la elaborarea și promovarea programului. Este o situație aproape ideală. Este adevărat că se vede doar de departe.

În interior nu știm ce se întâmplă. Poate că partidele, la fel ca în cazul lupilor, își pot schimba părul, nu însă și năravurile. Consecințele acestei campanii foarte strânse, cu reguli foarte restrictive, se vor vedea după alegeri. Nu este exclus ca partidele săștige un plus de valoare după această campanie civilizată cel puțin în formă.

Fondul problemelor însă există. Tensiunile dintre partide cresc pe măsură ce se apropie data alegerilor. Candidații sunt din ce în ce mai nervoși. Au impresia că sunt lăsați singuri, că oamenii din jur nu lucrează cât ar trebui. Probabil simt dificultăți și din punctul de vedere al finanțării. Cum sunt interzise cu desăvârșire cadourile până la nivelul de un pix, o brichetă sau un tricou, apar și cetățeni nemulțumiți. Categoriile defavorizate așteaptă o găleată cu zahăr, ulei, orez, un pic de băutură, după obiceiurile din trecut. S-a dus baba electorală cu colacii.

Datorită acestor restricții apar dificultăți în sondarea opțiunilor de vot. Ceea ce se câștigă în substanță, în conținut, se pierde la confruntarea cu realitatea din teren. Sunt foarte mulți oameni săraci care în campaniile electorale mâncau bine, beau bine și votau cu cel ce organiza ultima chermeză. Dar partidele se adaptează din mers. Dacă nu acum, în campaniile electorale viitoare se vor adapta restricțiilor și vor ajunge cumva săștige voturile populației lipsite de mijloace materiale.

Populismul de stânga și demagogia de dreapta

Vorbim despre partidele populiste ca și cum partidele tradiționale ar fi sinceritatea întruchipată. Nu promit mai mult decât pot livra, nu manipulează, nu introduc teme false în discursurile lor, într-un cuvânt, nu înșală poporul? 

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?