Image 1
Image 2

Respect pentru munca celor din zona rurală!

Magyar Lorand-udmr
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Magyar Lorand-udmr
Magyar Lorand-udmr

”Societatea prosperă se bazează pe comunităţi locale puternice, astfel, trebuie să dăm o atenţie prioritară zonelor rurale. Viaţa de la sat trebuie să ofere mai mult decât aerul curat în care cresc sănătos copiii.

Viaţa de la sat ar trebui să însemne prosperitate şi bunăstare, iar pentru aceasta trebuie îmbunătăţite condiţiile de trai ale locuitorilor de aici.”–a declarat Magyar Loránd, candidat UDMR la Camera Deputaţilor. El lucrează de peste 10 ani ca expert în dezvoltare rurală, astfel a dobândit cunoştinţe temeinice în domeniu.

Magyar crede că gospodăriile mici din zona rurală ar putea să fie motorul dezvoltării economice a României, atât prin producţia prestată cât şi prin consumul generat, dar pentru a ajunge la acest nivel trebuie ajutaţi cei care doresc să câştige existenţa în agricultură.

Probleme de carte funciară

”Nici nu trebuie să trăieşti la ţară ca să ştii că evidenţa terenurilor în cartea funciară este cea mai importantă condiţie pentru obţinerea subvenţiilor şi a beneficia de proiecte de dezvoltare rurală.

Este evident, totodată, că în cei 26 de ani de la revoluţie încoace, nu am reuşit să finalizăm acest demers. Polonia, de exemplu, a finanţat costurile ridicate ale acestor lucrări anevoioase din fonduri de preaderare, dar noi nu am fost aşa de înţelepţi.

Poate în România existau anumite cercuri, care nu erau interesate ca situaţia terenurilor să fie clarificată. În acest sens, la ora actuală am ajuns în situaţia în care statul ar trebui să pornească o campanie şi să finanţeze lucrările necesare pentru completarea cărţilor funciare, deoarece proprietarii nu au fondurile necesare.” – a schiţat detaliile problemei Magyar.

Se ştie că, deseori, valoarea terenului retrocedat sau cumpărat este mai mică decât costurile ce implică notarea în cartea funciară: cheltuieli notariale, eventuale taxe legate de moştenire, preţul lucrărilor topografice, taxa de carte funciară.

Subvenţii date pe suprafeţele din circuitul agricol pot primi doar cei care au pe nume terenul, respectiv cei care încheie contract de arendă cu proprietarii. Tot aşa, la orice proiect este condiţie eliminatorie prezentarea actelor de proprietate. Iată de ce ar trebui să fie prioritară completarea evidenţei de carte funciară.

”Sunt conştient că nu este muncă uşoară luarea în evidenţă a tuturor terenurilor, dar pentru UDMR înseamnă o prioritate susţinerea acestui demers. Fără acest lucru cei din zonele rurale vor rămâne defavorizaţi.” – a adăugat Magyar, şi a continuat cu schiţarea paşilor următori.

”Sunt proiecte pentru subvenţionarea culturilor agricole, sau proiecte pentru întreprinderi din zona rurală, dar lipsesc finanţările pentru gospodarii care au culturi care nu sunt considerate prioritare.”

Sprijin de 50000 de euro

”Disparităţile trebuie balansate cu sprijin financiar direct de 50000 de euro, oferit celor care nu sunt eligibili în proiectele existente.” – a propus candidatul Magyar.

A mai specificat că propunerea UDMR vizează în primul rând pe tinerii care au 30-40 ha de teren şi ar dori să pornească o gospodărie, iar acest sprijin ar ajuta la început şi nu ar fi nevoiţi să se mute la oraş, în condiţii nesigure de trai. Tot pentru aceste tipuri de gospodării ar fi un ajutor considerabil, dacă la început, în primii trei ani, ar fi scutiţi de taxe.

Această relaxare ar oferi o posibilitate de a concentra la dezvoltare şi nu la cheltuieli lunare de subzistenţă.

”Sunt convins, că aceste măsuri vor reda prestigiul vieţii rurale, respectul pentru munca celor care trăiesc în zona rurală. Scopul nostru e ca familiile să poate să-şi câştige existenţa prin muncă la pământurile moştenite de la strămoşi, iar prin acest fapt şi agricultura să devină un sector performant al economiei României, pe lângă servicii şi industrie.” – a concluzionat Magyar.

4 comentarii

  1. Ar fi nevoie si pentru respect fatza de medici ,ei nu sunt tratatzi cand se imbolnavesc in spitalele in care lucreaza ,sunt buni de garzi ,sa fie injuratzi si sa ateasca la cas ca cei lenesi care nu cotizeaza la cas sa fie tratatzi cu mare atentzie

Lasă un răspuns