Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    După schimbarea liderului de la Cotroceni am intrat mai degrabă în regimul post-Băsescu. Principala caracteristică este că personajul principal nu mai este preşedintele. Nici Parlamentul. Ar putea fi, dar nu este, nici primul ministru. Tonul în viaţa publică îl dau alte instituţii, DNA fiind pe primul loc. Agenda publică este dictată de jucătorii nepolitici sau pseudopolitici. S-ar putea  spune că lupta anticorupţie este ridicată la rang de politică de stat dacă ar participa la ea toate instituţiile şi ar avea fiecare un cuvânt de spus. Dar cum nimeni nu are voie să se pronunţe asupra demersurilor justiţiei, în fapt a DNA, se cântă pe o singură voce.


Intuind acest neajuns major, Traian Băsescu se erijează în lider al opoziţiei. Ne aflăm în realitate în regimul post-Băsescu, aşa cum după 1989 ne aflam în era post comunistă din moment ce toate instituţiile de forţă ale fostului regim erau active, în mod neoficial, ocultând acţiunile noii democraţii. Epoca s-a fixat în mentalul colectiv, poate şi în istorie, drept una a critptocomunismului. Am putea numi actuala etapă cripto-băsism? Dacă noul preşedinte va fi unul slab, cu siguranţă etapa prin care tracem va fi una dominată de Traian Băsescu, de oamenii care au fost în jurul său când se afla în plină glorie.
Sunt opinii conform cărora Klaus Iohannis se comportă ca preşedintele Germaniei, în felul acesta plasând întreaga responsabilitate, şi putere în acelaşi timp,  pe umerii primului ministru. Astfel Victor Ponta s-a trezit în postura de cancelar. Cum să nu-i convină? Cum să ataci un astfel de preşedinte? Cu el trebuie să colaborezi constituţional şi o faci cu dragă inimă. Practic faci ce vrei, cu condiţia să-l informezi pe preşedinte. Primele o sută de zile au trecut fără niciun incident major. Cum trec o sută de zile pot trece şi o mie. Mai ales dacă te destinzi la fiecare sută de zile plecând în concediu.
Întâmplarea face ca şi preşedintele şi primul ministru să fi fost plecaţi de Sfintele Paşti în concedii. Primul ministru putea rămâne în ţară, bucurându-se că este poate felicita de unul singur credincioşii. Ca să nu-l supere pe Klaus Iohannis a plecat şi el în străinătate. Tocmai ca să nu strice echilibrul, buna şi nonviolenta colaborare dintre cele două palate ale puterii. Deciziile, cel puţin până acum, s-au luat doar în unul dintre ele. În celălalt doar se mimează puterea. De acolo vin sfaturi de bun simţ pe facebook. Evident, nu pentru tot poporul, ci doar pentru cei ce apasă pe Like.
Nu doar Traian Băsescu se va folosi de această situaţie. Până la urmă spaţiul public poate fi acaparat de orice doritor, de tot felul de forţe oculte, paranormale, parapolitice, extremiste, revizioniste etc. etc. Au şi avantajul că tocmai s-a votat legea potrivit căreia trei persoane pot înfiinţa un partid.
Vacanţa, meritată sau mai puţin meritată, se termină. În această săptămână preşedintele Iohannis a convocat partidele la consultaţii. S-ar părea că vrea să le ceară socoteală pentru că nu s-au votat în parlament legile pe care le-a promis el în campania electorală. Uită că majoritatea parlamentară este deţinută de partidele care au avut alt candidat. Dar Victor Ponta nu doreşte să intre în dispută cu preşedintele şi este foarte probabil că îi va promite că îi va vota propunerile.  Premierul cancelar are tot interesul să-i facă pe plac preşedintelui care nu iese din spiritul şi litera Constituţiei. Adică nu este adeptul politicii conflictuale, ceea ce este în defavoarea opoziţiei.

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.