19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Rectorul Universităţii Bucureşti va vorbi pe 18 februarie „Despre teama de adevăr. Frământări ale unei epoci confuze”

Scris de Vasile Andreica, 02 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Mircea Dumitru

Mircea Dumitru

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, va vorbi la Conferinţele Teatrului Naţional „Despre teama de adevăr. Frământări ale unei epoci confuze”, pe 18 februarie, de la ora 11.00, la Sala Mică.

Conferinţa „Despre teama de adevăr. Frământări ale unei epoci confuze” va urmări sistematic şi succint câteva episoade ale unei fenomenologii a adevărului, delimitând, pe un continuum gradabil de la domenii speculativ-teoretice la domenii ale reflexiei morale şi ale vieţii politice, câteva “patologii” ale acestui concept-valoare cardinal pentru orice cultură şi pentru specia umană: “frica de cunoaşterea teoretică”, paradoxurile logice ale adevărului, confundarea adevărului cu certitudinea, a adevărurilor obiective cu un prezumtiv adevăr absolut, a falsei idei că relativitatea cunoaşterii ar împiedica obţinerea de adevăruri obiective şi multe altele.

„În acest periplu, voi insista asupra relaţiei adevărului cu metoda ştiinţei şi cu cunoaşterea, dar şi asupra legăturilor sale cu morala, politica, religia şi cu istoria viitoare, în încercarea de a schiţa remedii la aceste maladii culturale”, spune Mircea Dumitru.

Născut în Bucureşti, în 1960, profesorul Mircea Dumitru predă Logică simbolică şi Logică filosofică la Universitatea din Bucureşti. Este Rectorul Universităţii din Bucureşti din anul 2011. A fost ministru al Educaţiei şi Cecretării Ştiinţifice din iulie 2016 până în ianuarie 2017. Din 2017 este visiting professor la Beijing Normal University, China. A obţinut o diplomă de doctor în Filosofie/ Logică matematică şi filosofică la Universitatea Tulane din New Orleans, SUA, în 1998 şi o a doua diplomă de doctor în Filosofie/Filosofia limbajului la Universitatea din Bucureşti, România, în 1998. A fost preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică (2011-2014). Este preşedintele Institutului Internaţional de Filosofie (Paris, 2017–2020). În 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Este autorul a trei monografii şi al mai multor zeci de studii şi articole de specialitate.

În prezent, pregăteşte volumul „Zece eseuri logico-metafizice” pentru editura Humanitas, în curs de apariţie în 2018 şi este editorul-autorul volumului de eseuri „Metaphysics, Modality, and Meaning. Themes from Kit Fine”, care va fi publicat de Oxford University Press în 2019.

Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalităţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.