Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Răzbunarea înregistrărilor

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 iulie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Procurorului general al României, Augustin Lazăr, i-a reuşit o replică memorabilă: „Scandalul nu este în DNA, ci în jurul DNA”. Acelaşi lucru se poate spune şi despre ceea ce numim scandal în fiecare partid, scandal în guvern, scandal în orice instituţie. Subtilitatea acestei replici nu rezolvă însă problema care s-a ivit în „instituţia de elită” a Ministerului Public.

Pentru prima oară de la înfiinţare, DNA este în centrul atenţiei opiniei publice în sens negativ.
Nimeni nu poate contesta că disensiunile sunt de ordin intern, pentru că un număr de procurori s-au adresat în mod public Consiliului Superior al Magistraturii.

Că este vorba despre o revoltă în adevăratul sens al cuvântului, ca în filmul “Revolta de pe Bounty”, sau este o simplă ceartă în familie, rămâne de văzut. Cert este că ceva nu este în ordine. Lucrurile sunt greu de tranşat.

Ca în cazul oricărei dispute, s-au format două tabere. O tabără se situează de partea şefei DNA, o alta susţine procurorii care au sesizat CSM pentru presupuse nereguli din instituţie. Ar fi vorba despre stilul de muncă autoritar ieşit la iveală odată cu publicarea unor stenograme dintr-o şedinţă de lucru, dar şi despre un ordin intern semnat de Laura Codruţa Kovesi.

Din exterior lucrurile sunt destul de neclare dacă nu te situezi nici de o parte, nici de alta. Este clar că nu este corect, probabil nici legal, să dai publicităţii chestiuni din interior. Nu este în regulă nici să-i vânezi pe presupuşii făptuitori şi să-i faci infractori înainte de a le dovedi vinovăţia. Poate că, aşa cum au fost înregistraţi mii de cetăţeni, s-au făcut înregistrări şi la şedinţa DNA.

Aici se poate invoca proverbul „ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face”. A fost şi este o modă a înregistrărilor care de departe bate toate înregistrările fostei Securităţi. Semnalul l-a dat chiar statul, prin SRI. S-a încetăţenit şi o expresieŞ „A căzut pe înregistrări”, iar oameni au fost condamnaţi, s-au distrus familii şi cariere.

Până şi copiii fac înregistrări. Iată, avem un scandal sexual pe baza unei înregistrări făcute de un tânăr în urma unei discuţii cu preotul Cristian Pomohaci. Asupra preotului cântăreţ s-a abătut acuzaţia că este atras de băieţi. Orientarea lui sexuală, homosexualitatea lui, nedemonstrată în fapt, i-a distrus demnitatea, cariera, viaţa până la urmă. Şi acest lucru numai pe baza unei înregistrări.

Acest mijloc modern de comunicare, mobilul, telefonul care s-a transformat în aparat de fotografiat şi filmat, care poate înregistra orice discuţie, a devenit o armă în toate sensurile. În lupta anti-corupţie înregistrarea a fost ridicată la rangul suprem de regină a dovezilor de vinovăţie. Până la urmă, orice armă se răzbună. Şefa DNA, care bănuim că a ascultat mii şi mii de înregistrări, a devenit ea însăşi o victimă a înregistrărilor.

Întrebarea este dacă mărul discordiei dintre procurori este doar înregistrarea cu pricina sau există cauze mai profunde. Acest lucru vor trebui să-l dibuiască membrii CSM. Şi nu doar ei. Opinia publică, mass media, politicienii, nu în ultimii rând magistraţii, procurori şi judecători, sunt curioşi să afle adevărul. De acest adevăr depind cariere, oameni, instituţii, viitorul României în ultimă instanţă.

Laura Codruţa Kovesi a ridicat DNA la o cotă de încredere care depăşeşte orice altă instituţie. A reuşit să impună respect şi admiraţie pe plan internaţional. Dar până la urmă contează doar adevărul. Care este adevărata faţă a DNA? Este o instituţie de elită sau doar s-a creat imaginea unei instituţii de elită? Trebuie departajată foarte clar instituţia de figura celui care o conduce? Sunt chestiuni care nu se pot rezolva de la o zi la alta.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend