Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Războiul împotriva toaletei din curte

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Toaleta din curte” a devenit și de data aceasta leit motivul acestui început de an școlar. Dacă o școală de la țară nu are apă curentă și canalizare sau fosă septică nu primește aviz de funcționare. Și când ne gândim la bieții romani care și-au făcut un imperiu milenar cu toaletele lor. Și nu numai la ei. Bieții aristocrați cu castelele lor cu zeci de camere foloseau o găleată.  Nu mai vorbim de Ștefan cel Mare, Mihai Viteazu, mai aproape de secolul nostru, poetul național Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, dar și Titu Maiorescu vor fi avut și ei parte de „toaleta din curte”.

Secolul 21 nu mai permite așa ceva. Autoritățile române au demarat războiul total împotriva acestui obicei barbar de a-ți face nevoile în fundul curții. Că la marginea drumurilor, în locurile „special amenajate” de mama natură sunt aruncate gunoaie și pe ici pe colo se vede trecerea omului, nu contează în așa măsură încât subiectul să fie tratat de însuși președintele țării.

Câinii de pe străzi nu folosesc toaletele cu apă curentă și canalizare, dar orașele respective nu sunt lipsite de avizele de funcționare. În mod similar, așa cum niște biete școli de la țară au devenit în centrul atenției, nu ar trebui să primnească avize nici localitățile.

Desigur, se exagerează. Școlile trebuie să țină pasul cu dezvoltarea modernă, însă problema nu este nici pe departe atât de urâtă cum lasă să se înțeleagă comentariile tuturor din aceste zile. Pe de altă parte, sunt exagerate și normativele, regulamentele, regulile după care funcționează instituțiile de control. Așa cum au observat foarte mulți primari, dacă au modernizat o școală în urmă cu 4-5 ani și totul era în regulă în proporție de 90%, după noile normative, respectiva școală nu îndeplinește nici 50% din norme.

Și-au făcut apariția niște instituții care cred că menirea lor este să obstrucționeze, să dea amenzi, să caute numai ceea ce nu corespunde ad litteram cu normele care se schimbă de la o zi la alta. Am ajuns mai catolici decât papa. Întreaga legislație și toate normele de aplicare par făcute pentru hoți și infractori. Peste tot numai restricții, amenzi, avertismente. De mult se știe că funcționarii se tem să semneze documente. Curtea de Conturi a devenit un bau bau care mănâncă primari pe pâine. Din punctul de vedere al autoriăților, al funcționarilor publici pompierii au devenit mai de temut decât era fosta Securitate. Nu mai vorbim de DNA. Ca pe vremea lui Ceaușescu, au apărut bancuri. Chiar cu fețe bisericești. Cică la ușa unui episcop bate cineva. Cine-i întreabă Preasfințitul. Moartea, i se răspunde. Ah, zice ușurat Preasfințitul, bine că nu-i DNA.

Stăm prost cu starea morală a nației. Și nu vin îmbărbătări de nicăieri. Nivelul de optimism a scăzut sub limita la care un motor se blochează când nu mai are ulei. Nu există instituție care să nu lupte împotriva altei instituții. Principiul separației puterilor în stat a devenit motivul unei lupte pe viață și pe moarte între cele trei puteri. Dar sunt numai trei puteri? Impresia generală este că sunt nenumărate centre de putere, fiecare încercând să domine tot. Evident, cu excepția toaletelor din curte.

Dacă vom continua în ritmul acesta, nu ne vor folosi la nimic rachetele americane pentru care plătim 2 miliarde de dolari. Și ne mai mirăm de ce pleacă din țară tot mai mulți cetățeni, riscând să-i depășim și pe sirieni. La modul simbolic, după cum ne-o terfelim noi înșine, întreaga noastră țară pare o toaletă din fundul Europei.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend