Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 02.24 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 03.07 Folkshop la Satu Mare Shopping Plaza 04.31 Info magazin, cu Adriana Tivadar 04.50 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.35 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 11.07 Inaugurarea noului showroom Lebăda 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 13.00 Ştiri 13.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Loredana Aracs, titlul emisiunii: Diagnostic şi tratament în bolile oncologice 14.12 Teleshopping 14.28 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Cum să vedem binele în orice situaţie 15.25 Concert Inedit 15.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Vasile Moiş – raport la 2.190 de zile 16.51 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Carmen Bratosin, Ovidiu Pop, titlul emisiunii: File din istoria Colegiului Mihai Eminescu 17.50 Sport, meci de fotbal, Unirea Tăşnad-U Cluj 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Carnea de struţ, delicatesă în bucătărie 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Războiul împotriva toaletei din curte

Scris de Dumitru Păcuraru, 13 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

„Toaleta din curte” a devenit şi de data aceasta leit motivul acestui început de an şcolar. Dacă o şcoală de la ţară nu are apă curentă şi canalizare sau fosă septică nu primeşte aviz de funcţionare. Şi când ne gândim la bieţii romani care şi-au făcut un imperiu milenar cu toaletele lor. Şi nu numai la ei. Bieţii aristocraţi cu castelele lor cu zeci de camere foloseau o găleată.  Nu mai vorbim de Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, mai aproape de secolul nostru, poetul naţional Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, dar şi Titu Maiorescu vor fi avut şi ei parte de „toaleta din curte”.

Secolul 21 nu mai permite aşa ceva. Autorităţile române au demarat războiul total împotriva acestui obicei barbar de a-ţi face nevoile în fundul curţii. Că la marginea drumurilor, în locurile „special amenajate” de mama natură sunt aruncate gunoaie şi pe ici pe colo se vede trecerea omului, nu contează în aşa măsură încât subiectul să fie tratat de însuşi preşedintele ţării.

Câinii de pe străzi nu folosesc toaletele cu apă curentă şi canalizare, dar oraşele respective nu sunt lipsite de avizele de funcţionare. În mod similar, aşa cum nişte biete şcoli de la ţară au devenit în centrul atenţiei, nu ar trebui să primnească avize nici localităţile.

Desigur, se exagerează. Şcolile trebuie să ţină pasul cu dezvoltarea modernă, însă problema nu este nici pe departe atât de urâtă cum lasă să se înţeleagă comentariile tuturor din aceste zile. Pe de altă parte, sunt exagerate şi normativele, regulamentele, regulile după care funcţionează instituţiile de control. Aşa cum au observat foarte mulţi primari, dacă au modernizat o şcoală în urmă cu 4-5 ani şi totul era în regulă în proporţie de 90%, după noile normative, respectiva şcoală nu îndeplineşte nici 50% din norme.

Şi-au făcut apariţia nişte instituţii care cred că menirea lor este să obstrucţioneze, să dea amenzi, să caute numai ceea ce nu corespunde ad litteram cu normele care se schimbă de la o zi la alta. Am ajuns mai catolici decât papa. Întreaga legislaţie şi toate normele de aplicare par făcute pentru hoţi şi infractori. Peste tot numai restricţii, amenzi, avertismente. De mult se ştie că funcţionarii se tem să semneze documente. Curtea de Conturi a devenit un bau bau care mănâncă primari pe pâine. Din punctul de vedere al autoriăţilor, al funcţionarilor publici pompierii au devenit mai de temut decât era fosta Securitate. Nu mai vorbim de DNA. Ca pe vremea lui Ceauşescu, au apărut bancuri. Chiar cu feţe bisericeşti. Cică la uşa unui episcop bate cineva. Cine-i întreabă Preasfinţitul. Moartea, i se răspunde. Ah, zice uşurat Preasfinţitul, bine că nu-i DNA.

Stăm prost cu starea morală a naţiei. Şi nu vin îmbărbătări de nicăieri. Nivelul de optimism a scăzut sub limita la care un motor se blochează când nu mai are ulei. Nu există instituţie care să nu lupte împotriva altei instituţii. Principiul separaţiei puterilor în stat a devenit motivul unei lupte pe viaţă şi pe moarte între cele trei puteri. Dar sunt numai trei puteri? Impresia generală este că sunt nenumărate centre de putere, fiecare încercând să domine tot. Evident, cu excepţia toaletelor din curte.

Dacă vom continua în ritmul acesta, nu ne vor folosi la nimic rachetele americane pentru care plătim 2 miliarde de dolari. Şi ne mai mirăm de ce pleacă din ţară tot mai mulţi cetăţeni, riscând să-i depăşim şi pe sirieni. La modul simbolic, după cum ne-o terfelim noi înşine, întreaga noastră ţară pare o toaletă din fundul Europei.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend