Image 1
Image 2

PSD, iarăși în fața unui început incert

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După un an de guvernare, care face cât un mandat întreg de patru ani, PSD se află la o nouă răscruce. După ce unii au tras într-o parte, Mihai Tudose a fost pus în situația să-și depună demisia. 

Din acest moment întreaga responsabilitate cade în sarcina exclusivă a lui Liviu Dragnea. Mihai Tudose, un personaj mediocru, a fost scos din scenă. Dar ce s-a întâmplat în timpul guvernării sale? Aflăm că s-a guvernat pe datorie. Cele două guverne PSD au îndatorat țara într-un an cât alții în zece ani. Orientându-se după un singur indicator, creșterea economică de 6%, s-au pompat bani cu nemiluita în zonele care nu produc. Scopul: captarea și fidelizarea electoratului PSD. Fără să spună adevărul până la capăt, Mihai Tudose a bâiguit câte ceva despre restructurarea guvernului, dar și acest lucru este bănuit că l-a făcut pentru a scăpa de miniștri fideli lui Liviu Dragnea.

În aceste condiții se pune întrebarea cât de îndrituit este PSD să rămână la guvernare? Cât de benefică este acest gen de “stabilitate”?

Soluția, dat fiind raportul disproporționat de forțe din parlament, nu poate fi un guvern al partidelor de dreapta, evident un guvern minoritar. Soluția ar putea fi un guvern de uniune națională. Cu alte cuvinte, să răspundă în fața națiunii toate partidele, inclusiv președintele Klaus Iohannis. La așa clasă politică am avea exact guvernul pe care îl merităm.

Cum economia merge în general fără aportul guvernului, cu cât Executivul se amestecă mai puțin cu atât mai bine. Greșeala pe care a făcut-o guvernul PSD până acum este că s-a amestecat prea mult în economie. Mai exact a luat prea mulți bani din circuitul economic și i-a distribuit sub formă de salarii, pensii, ajutoare, stipendii etc. Consumând resursele în scop strict electoral a secătuit întreaga societate. Au crescut prețurile, s-au majortat taxele, s-a devalorizat moneda națională, au crescut dobânzile. Clasa mijlocie, firmele mici și mijlocii, dar și administrațiile locale, comunele, municipiile, primăriile au primit lovitură după lovitură.

Și atunci iarăși și iarăși se pune întrebarea: la ce se pricepe PSD astfel încât să plângem după guvernarea lui? Cum era de așteptat, la ședința CEx, de dragul puterii, războinicii social democrați s-au unit pentru binele partidului și l-au aruncat peste bord pe Mihai Tudose. În numele unității partidului, conducerea restrânsă a decis că trebuie să se meargă mai departe în forma gândită de Liviu Dragnea. Adică fără Mihai Tudose, dar strâns unit în jurul lui Dragnea.

Premierul nu a avut forța de a se opune, pentru că, așa cum s-a întâmplat în cazul Grindeanu, nici el nu a reușit să adune în jurul lui decât o mână de oameni. Grosul partidului, prin reprezentanți, adică prin șefii de organizații județene, îl creditează în continuare pe Liviu Dragnea. Folosindu-se de victoria istorică la alegerile parlamentare, puternicul lider al partidului se încăpățânează să păstreze întreaga putere pentru sine. Metodele sunt cele clasice. În primul rând a restrâns autonomia locală. Toate județele depind de Centru. |ara este condusă de ministerele de forță socială și economică: Internele, Dezvoltarea Regională, Finanțele. Dacă se întărește și ministerul Justiției, sunt îndeplinite criteriile unui stat autoritar. Modelul apropiat poate fi guvernarea Adrian Năstase. Din această cauză este atât de importantă persoana ministrului de Interne. Mihai Tudose, cerând demisia lui Carmen Dan, a lovit într-un loc foarte vulnerabil.

În aceste circumstanțe, răul cel mai mic și răul cel mai mare este rămânerea sau plecarea PSD de la guvernare? Mulți cred că soluția salvatoare ar fi plecarea lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD. A plecat Mihai Tudose. S-a pierdut ceva iremediadil? Nici vorbă. Tudose a fost un politician mediocru aruncat într-o funcție atât de înaltă încât și-a pierdut cu totul uzul rațiunii.