Image 1
Image 2

Rata de abandon școlar în România este cu aproape 6% peste media UE

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un Raport al Comunității Europene arată că rata de părăsire timpurie a școlii (abandonul școlar) rămâne foarte ridicată în țara noastră, ceea ce împiedică dobândirea unor competențe înalte.

Rata persoanelor care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ și de formare profesională a fost de 16,4% în 2018, cu aproape 6 puncte procentuale peste media UE, arată Raportul CE. Acest indicator este deosebit de ridicat în zonele rurale (25,4 %) și în rândul populației rome.

Nu există încă o abordare integrată pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii, ci se întreprind doar eforturi sporadice de îmbunătățire a calității învățământului în școlile cu rate ridicate ale abandonului școlar, potrivit European Semester 2019.

În ceea ce privește investiția în Cercetare, Guvernul Dăncilă a redus bugetul la 0,15% din PIB. La începutul anului Guvernul anunța triumfal că a crescut bugetul Cercetării cu 27%, suplimentând suma din execuția pe 2018 cu 380 de milioane de lei.

La rectificarea bugetară din august, deci cu prima ocazie de tăiere a fondurilor, banii suplimentați atunci au fost luați înapoi – suma rectificată fiind de 370 de milioane de lei.
Sistemul de Cercetare și Inovare românesc este într-o subfinațare cronică, notează cel mai recent raport RIO pe această temă, elaborat de Comisia Europeană.

România alocă cea mai mică cheltuială per capita în domeniul cercetării și dezvoltării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with