Image 1
Image 2

Rata anuală a inflației a fost de 2,1% în luna decembrie. Cel mai mult s-a scumpit în ultimul an fasolea boabe

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 2,1% în luna decembrie a anului trecut, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,24%, serviciile cu 2,69%, iar mărfurile nealimentare cu 1,01%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). În luna noiembrie rata inflației fusese de 2,14%.

După cum se cunoaște, faptul că a scăzut inflația nu înseamnă că bunurile și serviciile s-au ieftinit, ci că prețurile lor au crescut într-un ritm puțin mai lent. Aceasta pentru că inflația reprezintă un fenomen de creștere a prețurilor.

Produsele alimentare s-au scumpit cu un procent mai mare decât cel cu care a urcat salariul minim

Urmărind creșterile de prețuri, produsele alimentare sunt foarte importante, pentru că o persoană săracă își cheltuiește banii în primul rând pe aceste produse. Deci ea e cea mai afectată de creșteri. De exemplu, salariul minim a crescut cu 3%, conform Hotărârii publicată de cur]nd în Monitorul oficial. Un astfel de angajat în mod sigur își cheltuiește banii pe mâncare. În medie, produsele alimentare au urcat anul trecut cu 3,24%, deci peste majorarea salariului stabilită recent.

Depinde și ce consumă persoana cu salariul minim. Dacă ne uităm pe datele INS, dacă mare parte din bani se duceau pe pâine, fructe, fasole, carne, reiese că e mult mai afectată persoana cu venituri mici, întrucât s-au înregistrat creșteri de peste 4%, chiar cu 18% la fasole.

Comparând datele din decembrie 2020 cu cele din decembrie 2019, cifrele indică faptul că cel mai mult s-au scumpit fasolea boabe și alte leguminoase cu 18%, uleiul comestibil cu 7,55%, făina cu 7,36%, fructele proaspete cu aproape 7%, brânza de oaie cu 5,88%, preparatele din carne și conservele din carne cu peste 5%, pâinea cu peste 5%, carnea de porc și de bovine cu peste 4%, mălaiul cu 4,5%, carnea de pasăre cu 2,6%, zahărul și mierea cu peste 3%.

Au crescut prețurile la toate produsele calculate de INS, în afară de: cartofi (-28,5%) și citrice și fructe meridionale (-4%).

Mărfurile nealimentare au cunoscut o creștere a prețurilor de 1%. Majorări au fost la tutun, de peste 8%, confecții, tricotaje, încălțăminte de piele de peste 2%, mașini de spălat de peste 2%, articole de igienă și cosmetice de 3%, energia termică cu 2,7%.

Pe partea de mărfuri nealimentare au fost scăderi semnificative la combustibili de 6,8%, gaze de 2,2%.

Serviciile s-au scumpit cu aproape 2,7%. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost la serviciile poștale cu peste 12%, transportul aerian cu 10%, igienă și cosmetică (saloane de înfrumusețare) cu 5,82%, îngrijire medicală cu 4,7%, restaurante – cafenele cu 2,3%.

De notat că pe zona serviciilor nu au existat scăderi de prețuri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns