Image 1
Image 2

Raport privind prestaţiile sociale pentru persoane vârstnice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri, 26 ianuarie 2018, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ, s-a desfăşurat şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Şedinţa a avut următoarea ordine de zi: 1. Servicii şi prestaţii sociale pentru persoanele vârstnice şi 2. Diverse.

Au participat: Tamas Alfater, subprefect, Doina Feher, viceprimar al municipiului Satu Mare, Ramona Antonescu, şefă serviciu în Prefectură, Livia Haidu, preşedintele Asociaţiei Judeţeane a Pensionarilor, col. (r) Gheorghe Strâmb, preşedintele Consiliului Judeţean pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, col.(r) Voicu Şichet, preşedintele Sucursalei Satu Mare a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din S.R.I, Lucian Marişca, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Satu Mare, jurnalişti.

A fost absent (ca de obicei) Mircea Marian, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pensionarilor.

Raport de activitate

La primul punct de pe ordinea de zi, directoarea Mariana Dragoş a prezentat raportul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare. Raportul a fost prezentat şi prin proiecţie video în Power-point.

Mariana Dragoş a început prin a face o enumerare a serviciilor şi prestaţiilor sociale judeţene pentru vârstnici, pe fondul proiecţiei hărţii judeţului, unde erau marcate sediile instituţiilor prestatoare. Raportoarea a făcut distincţie între serviciile de prevenţie şi serviciile rezidentiale de protecţie.

La serviciile de prevenţie, a nominalizat Centrul de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu CSRNA “Sf. Spiridon” Satu Mare.

La serviciile rezidenţiale de protecţie din judeţ, a menţionat: două centre de îngrijire şi asistenţă socială care oferă servicii de suport, asistenţă medicală, recuperare, socializare. Este vorba de CIAS ”Şansa” Satu Mare, cu o capacitate de 150 locuri şi CIAS “Alexandru” Carei, cu o capacitate de 100 locuri. În afară de acestea, a amintit Căminul pentru persoane vârstnice din Viile Satu Mare, cu o capacitate 20 de locuri.

Ca prestaţii sociale, se accordă, indiferent de venituri, pentru adultul cu handicap grav – 450 de lei; indemnizaţie lunară, indiferent de venituri în cuantum de 325 de lei buget personal complementar lunar in cuantum de 125 de lei. Pentru adultul cu handicap accentuat – 350 de lei: indemnizaţie lunară, indiferent de venituri în cuantum de  250 de lei; buget personal complementar lunar în cuantum de 100 de lei. Pentru adultul cu handicap mediu – 50 de lei.

Admiterea în centre

În continuare, Mariana Dragoş a prezentat o informare privind procedura admiterii în cadrul centrelor rezidenţiale a persoanelor adulte cu handicap, a persoanelor vârstnice şi a  tinerilor care părăsesc sistemul de protecţia copilului de pe raza judeţului Satu Mare. Este vorba de actele necesare în acest scop.

Vorbitoarea s-a mai referit şi la evaluările DGASPC din punct de vedere social şi psihologic privind instituirea unei măsuri de protecţie pentru adultul cu handicap, persoana vârstnică, tânărul care părăseşte sistemul de protecţia copilului.

Un alt punct distinct a fost cel referitor la contribuţia pentru căminul de vâstnici pe grade de dependenţă în funcţie de costul de întreţinere stabilit: venit persoană; venit susţinători legali şi în funcţie de gradul de handicap.

Directoarea DGASPC s-a referit şi la prestaţiile sociale de transport urban şi interurban pentru persoanele cu handicap grav şi accentuat, precum şi facilităţile acordate acestora.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

SĂ VINĂ TURIȘTII!

În sfârșit se schiază la Luna Șes

Sezonul de iarnă 2023 – 2024 aproape că vine cu un miracol împlinit așteptat de întreg județul Satu Mare, dar mai ales de oșeni, respectiv de iubitorii sporturilor de iarnă. Este vorba despre mult dorita deschidere a pârtiei de schi de la Luna Șes.