Image 1
Image 2

Spitalul Județean, amendat cu 33.000 de lei pentru nereguli în fișe

Sigla Informatia Zilei
Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Controlul a fost efectuat de reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi  Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare
Controlul a fost efectuat de reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare

 Un control al Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate efectuat în cursul lunii mai 2014 a scos la iveală o serie de deficienţe la nivelul secţiilor de chirurgie a unităţilor sanitare cu paturi din ţară.

Echipele mixte ale celor două instituţii constituite la nivelul fiecărui judeţ au verificat 77 de spitale din toată ţara, care au în structura lor secţii de chirurgie, printre care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare.
Pentru neregulile constatate în urma controalelor au fost dispuse sancţiuni pentru lunile în care s-au înregistrat aceste situaţii, respectiv reţinerea unor sume calculate prin aplicarea unui procent de 1%, respectiv 3% la valoarea de contract aferent lunilor respective, precum şi recuperarea contravalorii foilor de observaţii clinice generale (FOGC) şi a  foilor de spitalizare de zi (FSZ) identificate ca raportate eronat, în cuantum de 7.078.439 lei, se arată într-un comunicat al CNAS.

Din datele prezentate de conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare, neregulile în cazul SJU Satu Mare au fost minore în raport cu alte spitale din ţară însă chiar şi aşa au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 33.750 lei. Controlul a fost efectuat de o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi  Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare în perioada 7 – 29 mai şi a vizat activitatea spitalului pe primul trimestru din 2014, mai precis foile de observaţie şi alte documente privind internarea pacienţilor în perioada citată. Au fost verificate toate secţiile cu activitate chirurgicală respectiv< secţia chirurgie generală, secţia chirurgie plastică şi reparatorie, secţia ORL, secţia Ortopedie şi secţia Obstetrică – Ginecologie.

Mihaela Curta, directorul de relaţii contractuale al CJAS Satu Mare a ţinut să sublinieze că “nu au existat neconcordanţe între cazurile rezolvate, respectiv informaţiile transmise casei şi cele existente în documentele spitalului şi nici raportări fictive. Nici vorbă de aşa ceva. ~n schimb au fost identificate o serie de probleme legate de completarea foii de observaţie sau lipsa semnăturii pacientului pe decontul de cheltuieli care se eliberează acestuia pentru serviciile medicale prestate”.

La nivel naţional, conform comunicatului CNAS, rezultatele acţiunii de control arată că în 37 de spitale au fost constatate neconcordanţe între datele din  foaia de observaţii clinice generale, foaia de spitalizare de zi şi criteriile de internare pentru cazurile de spitalizare  continuă sau de zi.

S-a depistat că urgenţele medicale nu s-au regăsit consemnate în evidenţele UPU/CPU sau aveau bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/ bilet de internare. Codurile de boală raportate spre decontare nu se încadrau în lista urgenţelor medico-chirurgicale, cele mai multe dintre acestea fiind servicii medicale efectuate la cererea pacientului.

În 60 de spitale au fost constatate deficienţe referitoare la modul de întocmire şi completare a foilor de observaţii clinice generale şi a foii de spitalizare de zi. S-a constatat printre altele neconcordanţe între diagnosticul de internare, intervenţiile chirurgicale efectuate şi foaia de observaţie clinică – terapie intensivă şi proceduri codificate eronat, modificarea datei externării, diagnosticele secundare nu au fost suţinute prin examene clinice, paraclinice şi tratament, neeliberarea de prescripţii medicale electronice pacienţilor la externare, nu a fost codificat diagnosticul la internare, procedurile zilnice efectuate nu au fost completate în ordine cronologică, lipsa semnăturii/parafei medicului curant, nesemnarea epicrizei de către medicul curant, neconsemnarea codului numeric personal la întocmirea  foiii de observaţie clinice generale etc.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with