Image 1
Image 2

Purceii pentru populaţie ar trebui subvenţionaţi la unitatea de reproducţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tot mai des se pot citi prin presa de specialitate preocupările aşa numiţilor specialişti din diversele instituţii de reglementare, printre care şi ale celor din Ministerul Agriculturii, dar şi ale celor din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentgru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA. Locuitorii de la sate sunt bulversaţi, dar mai ales nemulţumiţi de faptul că li se va interzice deţinerea unei scroafe în gospodărie.

Iată o însumare a câtorva nemulţumiri formulate telefonic de către cititori ai ziarului Informaţia Zilei, cu domiciliul în mediul rural: “E primăvară, chiar dacă temperaturile sunt încă de luna februarie. Omul gospodar de la ţară se gândeşte la ziua de mâine pentru el şi pentru familie. Îşi doreşte să aibă în bătătură câţiva porci, nu foarte mulţi, doar pentru consum propriu. Legislaţia este tot mai restrictivă. Se interzice creşterea scroafelor în gospodăriile populaţiei, este limitată, dacă nu chiar interzisă mişcarea porcilor în dorinţa de a limita extinderea Pestei Porcine Africane – PPA. Dacă omul nu poate să-şi ţină în bătătură o scroafă, de unde să cumpere purceii? Sectorul de reproducţie de la noi din ţară, implicit cel din judeţ, nu poate asigura necesarul de purcei pentru creştere şi îngrăşare.

Probleme cu achiziţia purceilor au şi fermele comerciale, acelea care au deja relaţii comerciale cu ferme din străinătate. Oare s-a gândit cineva dintre cei care propun proiecte de acte normelive, legi, cum se poate ieşi din impas? Ar fi necesară şi la nivel judeţean, să existe o bursă a purceilor, la care să poată apela doritorii. Ba mai mult, sprijinul gospodăriilor populaţiei s-ar putea realiza prin subvenţionearea purceilor în fermele de reproducţie. Nu ştim cât ar fi suma necesară, dar să cumperi acum un purcel cu 300-400 de lei, căruia să-i dai mâncare 10-12 luni, fiind necesare poate 400-500 de kilograme de boabe de porumb, este ceva de nesuportat de către mulţi consumatori de carne de porc. La preţul de 90 de bani sau chiar un leu kilogramul de porumb boabe, socotelile ar arăta că porcul la populaţie ar fi la aproape 1.000 de lei, la greutatea de 100 de kilograme. Pare mult, chiar nerentabil, în condiţiile în care porcul gras din fermă pleacă la abatorizare la 5 – 6 lei kilogramul, iar carnea în galantar este la 15 lei kilogramul. O fi posibilă subvenţionarea purceilor pentru gospodăriile populaţiei ?”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with