17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Pubelele pentru flacoane din Nisipeni dau pe-afară

Scris de Ioana Vladimirescu, 30 iulie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cât a fost săptămâna trecută de lungă, prin satul Nisipeni, comuna Lazuri, nu a trecut nicio maşină a firmei de salubrizare care să golească tomberoanele în care se adună flacoanele. E o problemă cu periodicitatea cu care se ridică aceste deşeuri pentru că pubelele special puse de firmă în acest sens se umple mult mai repede decât vine maşina să le golească şi flacoanele sunt suflate de vânt prin tot satul.

“Nu se ştie exact când ajunge maşina de strâns flacoane la noi în sat, dar un lucru este cert: chiar dacă vine la două săptămâni o dată, vine cu o mare întârziere. Probabil colectarea asta selectivă a deşeurilor este prost înţeleasă chiar de către cei care spun că au problema în mâini. Ce se petrecere de fapt? Omul ştie că sunt trei containere în care se strâng flacoanele, plasticele în general. Împrăştiate în sat. Îşi adună din gospodării aceste flacoane şi merge cu ele la pubela special pusă în acest sens. Pubelele sunt pline într-un timp relativ scurt din momentul în care au fost golite şi iată că mizeria dă pe-afară. Mai vine un vânt şi împrăştie flacoanele peste tot, prin şanţuri, pe drum, în faţa casei oamenilor. Care se apucă de strâns şi cărat flacoane pentru a le pune înapoi în tomberon sau, mă rog, lângă, pentru că în coş nu mai e loc. Din imagini se vede cum stă treaba. De ce nu putem face şi noi ca alţii, să adunăm fiecare acasă, flacoanele şi plasticele, şi într-o zi din săptămână să vină maşina firmei de salubrizare special pentru a le duce? Cum e în Austria. Ca să nu vorbim de Germania, unde primeşti chiar bani când duci la reciclat flacoane sau sticle, adică le pui într-un aparat care colectează acest gen de deşeuri şi îţi e eliberat un tichet valoric pe care mai apoi îl foloseşti la cumpărături. Asta e o altă discuţie. Se fac bani din gunoi şi nu se fac puţini. Aşteptăm ca firma de salubrizare să iasă mai des pe teren şi să ridice aceste deşeuri din plastic, PET-uri, cu o frecvenţă mai mare, nu să le lase purtate de vânt peste tot. Atâta vreme cât locuitorii satului se conformează şi fac cum li se cere, avem pretenţia ca şi firma să protejeze mediul înconjurător, nu doar să încaseze banii”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.