17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Știri 02.30 Audiențe în direct, cu Mihaela Ghiță, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumusețe, stil cu Ioana Vladimirescu și Ioana Zaharia. 06.00 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialiști în protecția mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinței cu Mihaela Ghiță. Titlul emisiuni: Înălțarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Știri 12.30 Audiențe în direct, cu Mihaela Ghiță, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitați: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educația, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ștefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor județene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaș. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audiențe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Știri 22.30 Audiențe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

PSD-ul și bacșișurile

Scris de Dumitru Păcuraru, 05 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Atât de ridiculizat pe vremea când s-a inițiat, Eugen Teodorovici a depus la Senat proiectul de lege privind impozitarea bacșișurilor. S-a renunțat la el tocmai pentru că în comparație cu adevărate probleme economice, părea un mărunțiș, nu doar că este greu de controlat, dar este și umilitor. Cum PSD nu mai are majoritate în Senat, cel puțin așa se prefigurează după ieșirea ALDE de la guvernare, sunt puține șanse de a fi votată o astfel de lege caraghioasă.

  Inițiativa ministrului de Finanțe cade și într-un moment nepotrivit.

Dacă guvernul a ajuns să se bazeze pe impozitarea bacșișurilor, înseamnă că lipsa banilor este o problemă foarte serioasă. S-au majorat pensiile, dar se pare că bani nu sunt.

Toate guvernele PSD s-au evidențiat în perioada campaniilor electorale pe dărnicia cu care au împărțit banii publici. Alocarea unei sume de bani unei comune pentru construirea unui pod garanta un număr de voturi. Un județ care primea sume apreciabile de la bugetul de stat se colora automat în roșu, devenind un fief al PSD.

S-a ajuns la fundul sacului? În orice caz guvernul Dăncilă are la dispoziție mai puțini bani decât aveau fostele guverne.  De asemenea, USL a intrat în campanie electorală cu o susținere financiară apreciabilă din partea premierului Ponta.

Nici guvernele PDL nu au fost tocmai zgârcite în perioada campaniilor electorale. Emil Boc a pompat fonduri în județele și la primăriile conduse de colegii de partid. Și-a dat și lui însuși. Clujul a făcut un triplu salt economic datorită banilor primiți de la primul ministru Emil Boc, destinați viitorului primar Emil Boc. Astfel actualul primar al Clujului a demonstrat adevărul biblic că „cine dă, lui își dă.”

  Simbolic, așa se stă și în cazul impozitării bacșișului. Numai că, din păcate pentru PSD, de data aceasta este vorba despre mărunțiș. Se mai ridică o problemă: știind că bacșișurile se impozitează, partidele anti-PSD, ca să slăbească puterea guvernului Dăncilă, pur și simplu nu o să mai dea bacșișuri. Prin urmare niciun ospătar nu o să mai voteze cu PSD.

S-ar putea estima astfel o și mai accentuată scădere a partidului în sondaje. PSD trebuie să accepte că se îndreaptă cu pași mici și repezi spre plutonul partidelor mijlocii.

Locul lui, cel puțin în această perioadă, pare să fie luat de PNL, urmat îndeaproape de USR-PLUS. Erau demult semnale că se dorește la nivel de politică europeană, chiar de către socialiștii europeni, micșorarea semnificativă a PSD pentru a-i face loc unui autentic partid de stânga.

Refuzând cu obstinație să se reformeze, în fond PSD nu a reușit să se europenizeze. A rămas în matca ideologică fixată de Ion Iliescu. Nu a reușit să se mențină nici măcare la nivelul imprimat de Adrian Năstase și Mircea Geoană. La rândul lui, Victor Ponta s-a aventurat într-o alianță cu un un partid de dreapta, sfârșind prin a obliga PNL să renunțe la USL, din cauza lipsei de seriozitate a premierului social-democrat.

Iată că Tăriceanu a ajuns la aceeași concluzie: nu se poate guverna alături de PSD. Până la urmă, indiferent de natura relațiilor, fie că este vorba despre UDMR, despre fostul PDL, despre PNL sau ALDE,  partenerii s-au văzut nevoiți să renunțe la colaborarea cu PSD. Același lucru s-a întâmplat și în cazul partidelor mai mici, de la PRM, la UNPR sau Partidul Conservator. PSD a schimbat alianțele de mai multe ori decât și-a schimbat Tăriceanu nevestele.

Acum PSD este mai singur decât a fost vreodată. Și ca și când nu ar fi fost îndeajuns de izolat, s-a apucat să-și ridice în cap și ospătarii, impozitându-le niște biete bacșișuri, care sunt și nu sunt.

Abonează-te acum Online!