Image 1
Image 2

PSD pierde guvernarea. Va intra în opoziţie?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Klaus Iohannis iese întărit din criza generată de incendiul de la Colectiv. A jucat încet, dar bine. Fără scandal, fără declarţii incendiare a reuşit să scape de Victor Ponta. Nu l-a iertat pe fostul premier pentru jignirile din campania electorală. Va putea sărbători un an de la victoria în alegerile prezidenţiale cu un guvern nou. Poate sărbători şi spargerea coaliţiei PSD-UNPR-ALDE.

Generalul Oprea, în numele interesului naţional, îl spijină pe candidatul desemnat de preşedinte. UNPR a lăsat PSD într-un moment dificil. După ce Liviu Dragnea a anunţat că propunerea PSD pentru premierul desemnat să formeze un viitor guvern este Liviu Voinea, UNPR a decis să iasă din coaliţie şi să meargă pe mâna preşedintelui Iohannis.

Aşadar, PSD pierde guvernarea. Coaliţia se poate aprecia că s-a spart. Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloş cu formarea unui guvern nou, de tehnocraţi. Dacă preşedintele a făcut o nominalizare înseamnă că s-a consultat cu partidele parlamentare pentru coagularea unei majorităţi care să susţină viitorul guvern.

Omul desemnat cu formarea unui cabinet a fost prezentat de preşedinte ca un independent sau tehnocrat. Şi guvernul va trebui să fie format din tehnocraţi, adică din oameni neînregimentaţi politic. Acest guvern va gestiona treburile ţării şi va pregăti alegerile locale şi parlamentare. Premierul desemnat îşi propune să conlucreze cu toate grupurile parlamentare. Prin urmare, toate partidele se pot considera atât la putere cât şi în opoziţie. Depinde de modul în care se vor poziţiona faţă de premier.

Este mai mult ca sigur că PNL va vota echipa pe care şi-o va forma Cioloş. UDMR şi Minorităţile, de asemenea. UNPR a anunţat că susţine pe oricine propune preşedintele Iohannis. Până la urmă şi ALDE se va reorienta. Singurul partid care este obligat să ia o decizie crucială este PSD. Liviu Dragnea a înregistrat o primă şi mare înfrângere. Propunerea lui nu a fost acceptată de preşedinte. Foarte greu o fi atârnat trădarea UNPR. Din moment ce coaliţia s-a destrămat, era normal să fie desemnat un premier mai apropiat de fosta opoziţie şi de Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD s-a arătat deschis la un dialog cu premierul desemnat. Liviu Dragnea nu refuză din start colaborarea cu Dacian Cioloş. În funcţie de echipa pe care şi-a va forma, PSD va vota sau nu viitorul guvern. Liderul PSD admite că toată lumea este în opoziţie din moment ce toţi miniştri nu vor fi afiliaţi politic.

Societatea civilă poate fi mulţumită. S-a cerut în piaţă guvern tehnocrat. Li s-a dat. Lista cererilor este însă lungă. Şi foarte amestecată. Poate oamenilor li se va crea impresia că propunerile lor sunt onorate. Sunt lucruri pe care un guvern cu o slabă susţinere parlamentară nu le poate face. De pildă nu va putea modifica legea alegerilor locale astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin. Interesul PSD se întâlneşte aici cu cel al UDMR-ului.

Activitatea guvernului tehnocrat depinde şi de modul în care vor colabora pe mai departe PSD şi UNPR. Partidul lui Gabriel Oprea, în noile condiţii nu va reuşi singur să treacă pragul electoral. Dacă nu vrea să dispară trebuie să intre în alianţă cu PSD. Mai dificil de prevăzut este direcţia în care va acţiona ALDE.

De fapt, pentru toate partidele este o mare provocare. PNL va descoperi că nu are un adversar direct. Dacă guvernul tehnocrat va greşi nu va putea fi acuzat PSD. În schimb PSD poate trece greşelile guvernului în contul PNL. În  fine, situaţia este complet nouă pentru toată lumea, inclusiv pentru preşedintele Iohannis. În caz de eşec, poliţele le va plăti preşedintele. Pentru că el singur l-a desemnat pe Dacian Cioloş.

Politica, un șir de infracțiuni

Războaiele izbucnesc când, în politică, totul este greșit. Desigur, marile greșeli sunt făcute de cei care dețin cele mai înalte funcții.

Sigla Informatia Zilei

Chibzuitul Nicolae Ciucă

Deciziile bune se iau în ziua de luni, la începutul săptămânii. Astfel a procedat domnul Nicolae Ciucă. Le-a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat liberali să facă o analiză rapidă pentru a indentifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice.