Image 1
Image 2

PSD, între socialiști și “suveraniști”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Niciodată cuvântul “demonizare” nu a fost rostit cu atâta naturalețe ca în această perioadă. Chiar și Liviu Dragnea spune că PSD este “demonizat”, cu foarte mult calm.

Are și o explicație: din cauza rezultatelor foarte bune, din invidie pentru că a majorat salariile și pensiile.

Într-adevăr, pe măsură ce PSD este tot mai criticat, guvernul mai acordă o mărire de salarii și pensii, mai dă ceva la alocațiile pentru copii.

În felul acesta își fidelizează un electorat căruia nu-i pasă de criticile aduse partidului și liderului său, Liviu Dragnea.

Chiar și familia politică europeană socialistă a anunțat că “îngheață” relațiile cu PSD, președintele PES fiind din Bulgaria, o țară care în urmă cu un an trimitea un procuror în România să vadă cum funcționează DNA și să procedeze și ei la fel.

PSD devine un partid nefrecventabil? Adică un partid cu care nu dorește să se alieze nimeni nu în țară, ci la nivel european. Deși duce la Bruxelles un număr mare de deputați, iată că PES se arată dispus să renunțe la mandatele PSD. Dragnea spune că este vorba doar despre actualii lideri ai Partidului European Socialist. După alegeri situația se va schimba. Cum a ajuns PSD în această situație? Liviu Dragnea și Rovana Plumb declară că propaganda dreptei este atât de puternică încât influențează și conducerea socialiștilor. Dacă înghețarea relațiilor cu asociația partidelor socialiste europene este luată pe baza unor date reale înseamnă că într-adevăr PSD este un partid periculos pentru democrația de tip european. Într-o astfel de variantă, PSD este “demonizat” pe bune, iar locul lui nu mai este printre partidele democratice.

Există în Parlamentul European un grup al “suveraniștilor”. Nu funcționează ca grup parlamentar, dar italianul Salvini apreciază că în viitorul parlament nu va mai funcționa alianța dintre PPE și PES, astfel Comisia Europeană va avea altă componență.

Este format din partide care nu cred în alianța dreptei cu stânga. Din acest grup fac parte partide care se află în PPE, ca de pildă FIDESZ sau Partidul Dreptate și Justiție, la guvernare în Polonia, condus de Jaroslaw Kaczynski. Tot din acest grup face parte Liga lui Matteo Salvini, dar și partidul Democrații Suedezi, care a obținut aproape 20% la alegeri și militează pentru ieșirea Suediei din UE. Mai poate fi adăugat aici și partidul Alternativa pentru Germania, ca și formațiunea austriacă Partidul Libertății (FPOE), care face parte din coaliția de guvernare.

De departe cel mai activ suveranist, italianul  Matteo Salvini este convins că în viitorul Parlament European se va constitui Alianța Națiunilor și Popoarelor Europene care vor conduce Europa.

Nu trebuie uitată cea mai cunoscută militantă a dreptei extreme din Franța, Marine Le Pen, aflată și ea aici. Din activitatea PSD din ultimul timp, începând cu atacul la adresa multinaționalelor, situarea de partea SUA în ceea ce privește mutarea ambasadei la Ierusalim, până la patriotismul afișat cu putere, locul PSD pare să fie alături de aceste partide suveraniste, numite de adversari “populiste”.

Acesta să fie motivul real al înghețării relațiilor PES cu partidul lui Liviu Dragnea?

Dacă se va întâmpla acest lucru, adică PSD va fi dat afară din familia socialiștilor, locul lui va fi luat de partidul lui Victor Ponta. La fel partidul lui Tăriceanu are probleme cu ALDE European. USR-PLUS este gata să-i ia locul.

După cum se vede, lucrurile în Europa se mișcă altfel decât vor PPE și PES.  UE începe să fie și altceva decât o unire armonioasă între țări care cred cu tărie într-un UE gândit de Partidul Popolar European și Partidul Socialiștilor Europeni.