Image 1
Image 2

PSD, ALDE, UNPR, condamnate să rămână împreună

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Coaliţia PSD-UNPR-ALDE nu s-a spart. A traversat o scurtă perioadă de criză, după care va merge mai departe. Enunţul este clar exprimat odată ce ALDE şi UNPR s-au raliat propunerii PSD de boicotare a alegerilor în cazul în care se va modifica legea şi primarii vor fi aleşi din două tururi.

Curios este că într-o primă fază Călin Popescu Tăriceanu se pronunţa pentru alegerea democratică a primarilor, adică cu majoritatea celor care se prezintă la vot. Preşedintele Senatului s-a răzgândit. Oare de ce? Cel mai simplu răspuns este că PSD i-a arătat că, în caz contrar, l-ar putea lăsa fără funcţie. Om comod, cu tabieturi de aristocrat, lui Călin Popescu Tăriceanu îi place teribil de mult să fie în centrul atenţiei. Şi nu este atât de naiv încât de dragul democraţiei reprezentative să-şi piardă poziţia de al doilea om în stat. Dacă preşedintele în funcţie dintr-un motiv sau altul nu-şi poate exercita atribuţiile locul său este luat de al doilea om în stat, în cazul de faţă de Călin Popescu Tăriceanu.

    PNL nu-i poate garanta funcţia. Cu toate că se consideră cu un picior la guvernare, PNL nu deţine niciun instrument pentru controlul guvernului. Nu are majoritatea necesară pentru a impune proiecte de legi în Parlament. Puterea reală a PNL constă în puterea preşedintelui. Iar Klaus Iohannis nu se arată dispus să facă jocul PNL. Unul dintre cei mai vechi liberali, Ludovic Orban, insistă pe necesitatea schimbării funcţionarilor din eşaloanele doi şi trei. Rămaşi pe funcţii după plecarea Guvernului Ponta, aceştia au un rol determinant în aplicarea politicilor guvernului.

Boicotarea alegerilor părea o găselniţă subţire. Iată că prin asta Liviu Dragnea a reuşit să-şi aducă alături foştii aliaţi. ALDE începea să facă un joc destul de inteligent, mimând independenţa de a face alianţe cu cine doreşte. PSD i-a transmis un semnal foarte ferm. Dacă nu eşti cu noi, îţi pierzi funcţia. De ce este important acest lucru în devenirea ALDE? Pentru că se exclude o posibilă alianţă cu PNL, cel puţin pentru alegerile locale.

Nici UNPR nu trece printr-un moment fericit. Demararea urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea debusolează acest partid destul de singular pe scena politică. Generalul Oprea a sunat adunarea şi foarte mulţi rezervişti, de dragul vremurilor de altădată, s-au înrolat în armata UNPR. Mai mult, mergea vorba că UNPR era o umbrelă protectoare împotriva DNA. Cum generalul se află în faţa unei mari încercări, partidul nu are alt loc de refugiu decât în braţele PSD.

PSD, ALDE şi UNPR sunt partide condamnate să rămână împreună. Ele nu pot fi dezmembrate decât cu condiţia să obţină mai puţin de 50% la alegerile parlamentare. Faptul că UNPR a decis să-şi facă un grup parlamentar propriu, este doar un joc de cocoş pe care îl face acest partid din când în când.

Pe de altă parte, dacă pe stânga funcţionează o alianţă atât de strânsă, PNL se va vedea obligat să facă o alianţă şi cu partidul lui Traian Băsescu. În situaţia în care PMP trece pragul electoral, nu va exista altă soluţie. Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Bucureşti, spunea că vede posibilă o alianţă de guvernare PSD-PNL. Este o declaraţie-capcană menită să demobilizeze electoratul PNL.

Sesiune grea

După o lungă vacanţă, mai mult sau mai puţin meritată, parlamentarii se reîntorc în băncile Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Sigla Informatia Zilei

Aşa va guverna PSD?

S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.