20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

PSD, ALDE, UNPR, condamnate să rămână împreună

Scris de Dumitru Păcuraru, 30 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Coaliţia PSD-UNPR-ALDE nu s-a spart. A traversat o scurtă perioadă de criză, după care va merge mai departe. Enunţul este clar exprimat odată ce ALDE şi UNPR s-au raliat propunerii PSD de boicotare a alegerilor în cazul în care se va modifica legea şi primarii vor fi aleşi din două tururi.

Curios este că într-o primă fază Călin Popescu Tăriceanu se pronunţa pentru alegerea democratică a primarilor, adică cu majoritatea celor care se prezintă la vot. Preşedintele Senatului s-a răzgândit. Oare de ce? Cel mai simplu răspuns este că PSD i-a arătat că, în caz contrar, l-ar putea lăsa fără funcţie. Om comod, cu tabieturi de aristocrat, lui Călin Popescu Tăriceanu îi place teribil de mult să fie în centrul atenţiei. Şi nu este atât de naiv încât de dragul democraţiei reprezentative să-şi piardă poziţia de al doilea om în stat. Dacă preşedintele în funcţie dintr-un motiv sau altul nu-şi poate exercita atribuţiile locul său este luat de al doilea om în stat, în cazul de faţă de Călin Popescu Tăriceanu.

    PNL nu-i poate garanta funcţia. Cu toate că se consideră cu un picior la guvernare, PNL nu deţine niciun instrument pentru controlul guvernului. Nu are majoritatea necesară pentru a impune proiecte de legi în Parlament. Puterea reală a PNL constă în puterea preşedintelui. Iar Klaus Iohannis nu se arată dispus să facă jocul PNL. Unul dintre cei mai vechi liberali, Ludovic Orban, insistă pe necesitatea schimbării funcţionarilor din eşaloanele doi şi trei. Rămaşi pe funcţii după plecarea Guvernului Ponta, aceştia au un rol determinant în aplicarea politicilor guvernului.

Boicotarea alegerilor părea o găselniţă subţire. Iată că prin asta Liviu Dragnea a reuşit să-şi aducă alături foştii aliaţi. ALDE începea să facă un joc destul de inteligent, mimând independenţa de a face alianţe cu cine doreşte. PSD i-a transmis un semnal foarte ferm. Dacă nu eşti cu noi, îţi pierzi funcţia. De ce este important acest lucru în devenirea ALDE? Pentru că se exclude o posibilă alianţă cu PNL, cel puţin pentru alegerile locale.

Nici UNPR nu trece printr-un moment fericit. Demararea urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea debusolează acest partid destul de singular pe scena politică. Generalul Oprea a sunat adunarea şi foarte mulţi rezervişti, de dragul vremurilor de altădată, s-au înrolat în armata UNPR. Mai mult, mergea vorba că UNPR era o umbrelă protectoare împotriva DNA. Cum generalul se află în faţa unei mari încercări, partidul nu are alt loc de refugiu decât în braţele PSD.

PSD, ALDE şi UNPR sunt partide condamnate să rămână împreună. Ele nu pot fi dezmembrate decât cu condiţia să obţină mai puţin de 50% la alegerile parlamentare. Faptul că UNPR a decis să-şi facă un grup parlamentar propriu, este doar un joc de cocoş pe care îl face acest partid din când în când.

Pe de altă parte, dacă pe stânga funcţionează o alianţă atât de strânsă, PNL se va vedea obligat să facă o alianţă şi cu partidul lui Traian Băsescu. În situaţia în care PMP trece pragul electoral, nu va exista altă soluţie. Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Bucureşti, spunea că vede posibilă o alianţă de guvernare PSD-PNL. Este o declaraţie-capcană menită să demobilizeze electoratul PNL.

Abonează-te acum Online!