Image 1
Image 2

Proprietarii care îşi transportă porcii sunt amendaţi şi obligaţi să achite neutralizarea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Veterinarii au confiscat şi incinerat 50 de porci depistaţi în trafic
Veterinarii au confiscat şi incinerat 50 de porci depistaţi în trafic

Veterinarii au confiscat şi incinerat 50 de porci depistaţi în trafic

În perioada 22 – 28 martie, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – (DSVSA) Satu Mare au realizat 115 acţiuni de control în domeniul sănătăţii animale.

În cadrul acţiunilor tematice, au fost verificate aspecte precum: condiţiile de biosecuritate, zoo igienă şi de bunăstare a animalelor, existenţa documentelor de înregistrare şi de mişcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existenţa echipamentelor de protecţie, asigurarea unor stocuri de substanţe dezinfectante şi dezinsectante.

Controale în trafic

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Poliţia de Frontieră Română, continuă programul de verificare, pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână.

În urma controalelor mixte, în traficul rutier, efectuate în trimestrul IV 2018 şi trimestrul I 2019, au fost supuşi sechestrului/reţinerii oficiale 50 capete suine, care în urma confiscării au fost eutanasiaţi şi incineraţi într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor din judeţ, în prezenţa proprietarilor de suine. Proprietarii suinelor depistaţi cu deficienţe, au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 5.700 lei şi plata serviciului de ecarisare.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale, din care: o amendă în valoare de 1.500 lei, în cazul unei exploataţii non profesionale de suine, din Racşa – pentru transportul de animale neidentificate şi neînregistrate, fără documente sanitare veterinare şi 2 avertismente, în cazul a 2 crescători particulari din localităţile Mihăieni şi Prilog – pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.

Mai sunt nestinse 4 focare de PPA în 3 localităţi

În această perioadă rămân active 4 focare de Pestă Porcină Africană în 3 localităţi – Necopoi, Cehal şi Orbău.
Din cei 137 de mistreţi găsiţi morţi, 106 capete au fost confirmaţi ca pozitivi, iar din cei 1.145 mistreţi împuşcaţi, au fost confirmaţi ca pozitivi, în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.

Toate aglomerările şi expoziţiile de animale din localităţile judeţului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziţii.

Măsuri sporite de biosecuritate

Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale este obligatorie.
Se impune înăsprirea la maxim, a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale cât şi în cele non profesionale, constând în: împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Suinele domestice din exploataţiile non profesionale, trebuie ţinute numai în spaţii închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreţi.

Scroafele/vierii nu vor fi scoase/scoşi din exploataţie, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploataţii.
Reamintim crescătorilor şi deţinătorilor de suine, că în cazul apariţiei unui nou focar de pestă porcină africană, porcii se ucid numai în exploataţia unde există focarul de boală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns