Programul ultimei săptămâni din cadrul Festivalului “Zilele Muzicale Sătmărene”

Scris de I. Z., 11 octombrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Programul ultimei săptămâni din cadrul Festivalului Internaţional „Zilele Muzicale Sătmărene” ediţia 44:

1. Joi, 14 octombrie 2021, ora 18:30, sala Filarmonicii, ab. 9

CONCERT SIMFONIC
Dirijor: TIBERIU SOARE
Solist: ION STOROJENCO – violoncel
În program:
Dmitri Shostakovich
Concertul nr. 1 pentru violoncel în Mi bemol major op. 107
Dmitri Shostakovich
Simfonia nr. 9 în Mi bemol major op. 70

2. Sâmbătă, 16 octombrie 2021, ora 18:30, sala Filarmonicii, ab. 10

CONCERT CAMERAL
CORPUS TROMBONE QUARTET
SÜTŐ ANDRÁS
PÁLINKÁS PÉTER
GÁSPÁR OLIVÉR
HEGYI GÁBOR

În program:
Sărbătorind aniversarea de 20 de ani Corpus Trombone Quartet şi-a compus programul din melodii populare de la muzică clasică până la muzică de film.

Născut la Bucureşti, TIBERIU SOARE este absolvent a două dintre Facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat-clasa profesorilor Ludovic Bács şi Petru Andriesei şi cea de interpretare muzicală-tubă, clasa conf. Ion Popescu.

S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate-secţia dirijat orchestră cu Horia Andreescu, şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine. În 2018 a obţinut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti cu lucrarea ”Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”, îndrumător său fiind Prof. Univ. Dr. Dan Dediu.

Artistul îşi desfăşoară activitatea ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate. A dirijat orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Israel, Polonia, China, Germania şi Elveţia. A colaborat cu artişti de prestigiu, dintre care îi putem aminti pe Angela Gheorghiu, Eduard Tumagian, Viniciu Moroianu, Alexandru Tomescu, Pompeiu Hărăşteanu, Marin Cazacu, Felicia Filip, Horea Mihail, Răzvan Suma, Teodora Gheorghiu şi mulţi alţii. În anul 2010 a dirijat orchestra London Philarmonic. La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat mai multe concerte şi înregistrări. Între anii 2004-2013 a fost dirijorul Operei Naţionale din Bucureşti.

În prezent este Conf. Univ. Dr. al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

ION STOROJENCO este un muzician multilateral, cu activităţi solistice, camerale, pedagogice, organizatorice şi de orchestră. Provenind dintr-o familie de muzicieni formaţi la faimosul Conservator de la Moscova, Ion termină liceul la Cluj Napoca, după care îşi continuă studiile la prestigioasa Universitate de Muzică din Viena şi la Conservatorul Superior din Paris în clasele profesorilor Valentin Erben, Robert Nagy, Marc Coppey şi Reinhard Latzko şi la Academia de Muzică din Cluj Napoca, clasa profesorului Vasile Jucan.

Un rol deosebit în formarea sa l-a jucat îndelungata îndrumare a pianistei Irina Kandinskaya, profesoară în cadrul Conservatorului de la Moscova şi a violoncelistul Wolfgang Herzer, fost prim-violoncelist al Filarmonicii din Viena.

Un rol deosebit în cariera sa îl reprezintă îndelungata sa colaborare (din 2012 până în prezent) cu faimoasa Filarmonică din Viena şi Orchestra Operei din capitala Austriei, cu care evoluează în cele mai faimoase săli de concert din lume.

Pe lângă activităţile concertistice Ion îşi dedică o mare parte din timp domeniului didactic şi organizatoric: a fost asistentul profesorului Reinhard Latzko în cadrul cursului Transilvania Masterclasses Cluj 2019 şi al profesorului Peter Somodari în cadrul cursului EMI Vienna 2020, a organizat concerte şi cursuri de măiestrie în România şi Austria.

Din toamna lui 2018 este doctorand în cadrul Academiei de Muzică din Cluj sub îndrumarea profesorului Adrian Pop şi este actualmente angajat al orchestrei Tonkuenstler din Viena, având sediul în celebra sala Musikverein.

Ion cântă pe un instrument propriu din 1894 al lutierului francez Charles Collin-Mezin şi pe un instrument din 1860 de Charles Gallard, instrument oferit din colecţia unui cunoscut colecţionar vienez.

CORPUS TROMBON QUARTET a fost fondat în anul 2001, iar în următorii doi ani au lucrat mult, pentru a–şi forma un sunet omogen şi un mod de interpretare virtuos. De-a lungul anilor, membrii formaţiei au participat la multe concerte. În 2010, au câştigat al 11-lea Concurs Internaţional de Muzică de Cameră pentru Instrumente de alamă din Passau, Germania. În iulie 2019, au lansat al cincilea album cu numele Contemporary.

Au concertat apoi la Festivalul Internaţional de Trombon (ITF) din SUA şi au susţinut un concert de succes la Festivalul din Zemplén.

Relaţia lor cu muzicianul popular Szokolay Dongó Balázs a început în anul 2016, cu compoziţiile şi orchestraţiile sale, iar repertoriul lor s-a diversificat şi completat cu transcripţii de muzică populară.

În noiembrie 2019, a apărut al şaselea album de muzică populară, cu numele Madárka, care a fost înregistrat având la bază aceste orchestraţii.

Au fost foarte încântaţi să se pregătească pentru această invitaţie specială de concert la Satu Mare, unde pot cânta alături de orchestra simfonică.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517