Image 1
Image 2

Programul liberal de mâine

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vasile Blaga şi-a luat angajamentul să prezinte programul de guvernare al PNL în 28 februarie. Adică mâine. Cu siguranţă lumea aştepta cu interes să vadă ce alternativă la guvernare prezintă opoziţia. Ce s-a întâmplat de la anunţul lui Vasile Blaga? Ceva cu totul neaşteptat: PSD s-a inspirat din platforma electorală a lui Klaus Iohannis, dar nu se limitează doar la preluarea demagogică. Guvernul Ponta vrea să pună urgent în practică punctele tari din programul liberal.

Alunecarea spre dreapta a PSD ar putea atrage oamenii de afaceri. Pe de altă parte, momentul ales de PNL pentru prezentare cade cât se poate de prost. Personaje marcante din fostul PDL sunt în vizorul DNA, sunt trimise în judecată, sunt în arest preventiv. Blaga însuşi este suspectat că ar fi fost implicat în dosarul Microsoft. Apar informaţii despre modul în care se adunau banii de campanie la fostul PDL. Cum să prezinţi un guvern din umbră când o parte dintre prezumtivii miniştri sunt pe lista neagră a DNA?
PSD a intuit că PNL se află la strâmtoare şi i-a suflat şi punctele tari din platformă. La prima vedere seamănă a furt intelectual, dar să presupunem că social democraţii  au ajuns la concluzia că trebuie luate măsuri liberale pentru relansarea economiei. Cum ar trebui să reacţioneze PNL? Amânarea prezentării programului de guvernare va fi inţeleasă ca o formă de slăbiciune în faţa acuzaţiilor de corupţie ce planează asupra noului PNL, prin reprezentanţii fostului PDL. Tehnic vorbind, după măsurile anunţate de PSD, marele PNL va trebui să pluseze. Se va ajunge în felul acesta la o competiţie demagogică, sterilă, cum, de altfel, s-a întâmplat frecvent până acum.
Un alt pericol care pândeşte PNL este legat de componenţa guvernului din umbră. Azi îl prezinţi pe cutare ca posibil ministru, iar mâne îl ia DNA. Tot ce au câştigat partidele fuzionate se duce pe apa sâmbetei.
Klaus Iohannis prezenta noul PNL ca una dintre marile construcţii politice din ultimii 25 de ani. Intr-adevăr, coagularea dreptei a fost mereu un proiect eşuat. CDR din care făceau parte PNL şi PNTCD s-a destrămat. Era doar o alianţă, la fel cum a fost şi Alianţa Dreptate şi Adevăr. Când ai, după un sfert de secol, un mare partid de dreapta şi altul la fel de mare pe stânga, eşti tentat să afirmi că o să avem şi o politică mare.

Dar să ai două partide mari şi rezultatul să fie o politică mică, de conjunctură, este aproape o tragedie. Va reuşi DNA să le reformeze? Eventual le poate ajuta să scape de uscături mai rapid.
Ce urmează după reformarea formaţiunilor politice? O competiţie pe programe adevărate. S-ar putea să ne aflăm exact într-un astfel de moment. PNL a avut un program bun. PSD l-a preluat.

Ce este rău în asta? Important este ca PNL să accepte competiţia. Dacă mâine Vasile Blaga se va ţine de cuvânt şi va prezenta programul de guvernare al viitorului guvern de dreapta cu elemente noi, atractive, înseamnă că viaţa politică din România a intrat pe un nou făgaş.
Nu ne rămâne decât să-i aşteptăm cu interes pe liderii marelui PNL să ne uimească prezentându-ne idei şi măsuri care ar putea produce un şoc economic mai puternic decât cel produs de DNA în rândul politicienilor.