Image 1
Image 2

Programul barurilor şi restaurantelor se reduce în întreaga Europă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Europa a devenit noul focar de coronavirus al lumii, raportând acum mai multe cazuri decât Statele Unite, Brazilia și India, potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar multe guverne de pe continent au decis închiderea barurilor și restaurantelor sau limitarea programului acestora, în speranța că această măsură le va ajuta să evite o nouă carantină. Experții se întreabă dacă strategia va da rezultate, arată o analiză a CNN.

Este o veste proastă pentru consumatorii de alcool, de la Bruxelles la Paris și la Edinburgh, și va aduce mai multe pierderi pentru industria ospitalității.

În Berlin – un oraș renumit pentru viața de noapte – barurile rămân deschise, dar se închid la ora 23.00, împreună cu restaurantele și magazinele. La petrecerile private în spații închise pot participa cel mult 10 persoane. Se așteaptă ca măsurile să rămână în vigoare până cel puțin la sfârșitul lunii octombrie.

Alte țări adoptă măsuri chiar mai drastice în timp ce încearcă să țină în echilibru situația economică și presiunea crescândă asupra serviciilor medicale.

Barurile și cafenelele din capitala Belgiei, Bruxelles, au primit ordin să se închidă joi pentru o lună, în încercarea de a limita creșterea ratei de infectare.

În Scoția, măsura a fost decisă pentru două săptămâni. La fel și în Paris, capitala Franței. În alte patru orașe, Lille, Lyon, Grenoble și Saint-Etienne – se închid de asemenea barurile, sălile de sport și centrele sportive.

Restricții mai dure împotriva coronavirusului au intrat în vigoare și în capitala spaniolă, Madrid și în orașele din jur, vinerea trecută. Noile restricții impun ca oamenii să rămână acasă, cu excepția cazului în care merg la muncă, la cursuri, examene, pentru obligații legale sau pentru situații extreme.

Magazinele, barurile și restaurantele trebuie să își reducă capacitatea cu 50% și să închidă mai devreme. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 23.00.
Chiar și Islanda, care a fost aproape să declare că a eliminat virusul, în vară, se confruntă acum cu o creștere a numărului de cazuri. Și aici, barurile, cluburile, centrele de fitness s-au închis pentru două săptămâni, iar adunările publice au fost limitate la 20 de persoane.

Localuri închise în Cluj și Zalău

În România, în localitățile cu multe cazuri de coronavirus, inclusiv în București,  au fost închise restaurantele și barurile la interior, iar terasele trebuie să se închidă la miezul nopții.

Situație similară este în Cluj și Zalău. Restaurantele și barurile din Cluj Napoca și 13 localități din zonă se închid pe 10 zile, la fel ca în Zalău. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați în aceste spații.

Expertul în sănătate globală Peter Drobac, directorul Centrului Skoll pentru Antreprenoriat Social de la Universitatea din Oxford, a declarat pentru CNN că guvernele din întreaga Europă încearcă să găsească un echilibru între impunerea restricțiilor asupra interacțiunilor sociale și supraviețuirea afacerilor.

Explicația pentru programul scurtat

Dr. Julian Tang, profesor asociat în științe respiratorii la Universitatea din Leicester, a declarat pentru Science Media Center din Marea Britanie că, deși scurtarea programului de funcționare al barurilor și restaurantelor poate părea o decizie arbitrară, scopul este să reducă durata contactului între oameni.

„Nu putem spune că virusul încetează să se mai transmită după ora 22.00. Măsura acționează doar pentru a dispersa oamenii mai devreme, pentru a reduce numărul de persoane la care se poate răspândi”, a explicat Tang.

„Dar, pentru a fi eficientă, măsura trebuie păstrată și după ce oamenii părăsesc barurile, iar asta nu înseamnă să meargă în vizite în grupuri mari pentru a continua să bea sau să socializeze, ci să meargă fiecare acasă pentru a ajuta la limitarea transmiterii coronavirusului”, a adăugat el.

Tang mai spune că ar putea trece trei până la patru săptămâni înainte ca impactul acestor măsuri să poată fi evaluat corespunzător. Cu toate acestea, există riscul ca măsura să nu fie suficientă și să fi fost luată prea târziu, a avertizat el.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with