Image 1
Image 2

Program de depistare activă a tuberculozei în Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Satu Mare se numără printre cele 11 județe din țară care vor derula în perioada următoare un program de depistare activă a tuberculozei, anunță Ministerul Sănătății. Acțiunea va fi derulată în județele: Satu Mare, Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui și este parte a Programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar.

Prin realizarea acestui proiect, după cum precizează Ministerul Sănătății cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități la risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de către direcțiile de sănătate publică județene.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale. Pacienții beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with