Image 1
Image 2

Profesorul şi muzicologul Grigore Constantinescu a murit la vârsta de 82 de ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prof.univ.dr. Grigore Constantinescu, muzicolog şi colaborator al postului Radio România Muzical, a murit la vârsta de 82 de ani.

Născut pe 5 decembrie 1938 la Bucureşti, Grigore Constantinescu a studiat la Conservatorul din oraşul natal, iar în anul 1976 a devenit doctor în muzicologie al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

A avut o activitate impresionantă de-a lungul timpului ca profesor şi muzicolog: a fost redactor la Editura Muzicală şi la revista Muzica, profesor şi conducător de doctorat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, membru al Centrului de Excelenţă în Studiul Imaginii – Universitatea Bucureşti, cronicar muzical, autor de studii, articole, interviuri, volume de muzicologie, realizator de emisiuni radiofonice şi de televiziune; a participat cu comunicări ştiinţifice la simpozioane naţionale şi internaţionale; a fost preşedintele Uniunii Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România.

Apropiat colaborator al postului Radio România Muzical, Grigore Constantinescu a realizat de-a lungul timpului cicluri de emisiuni precum “Convorbiri şi lecturi cu muzică”, “Muzica, nimic mai simplu”, şi “Turism muzical”.

“Sunt tristă. A mai plecat un prieten drag înainte de a-i mai da o îmbrăţişare azi, de ziua îmbrăţişărilor. Un profesor bun şi blând, un profesionist al criticii teatrale şi muzicale, profesorul şi muzicologul Grigore Constantinescu. Fiţi iertat domnule profesor şi Dumnezeu să vă faciliteze cât de curând o întâlnire cu Mitică, unul din preferaţii d-voastră!”, a scris cântăreaţa Ileana Şipoteanu pe Facebook.

Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, a scris pe reţeaua de socializare: “Am primit cu tristeţe vestea morţii prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, reputat cronicar muzical, membru fondator şi preşedinte al Uniunii Criticilor Muzicali ”Mihail Jora”. Dincolo de premiile şi zecile de cărţi şi articole pe care le-a semnat, rămâne amintirea unui om pentru care muzica, şi în special arta lirică, a însemnat totul, pe care l-am cunoscut bine şi cu care am avut o colaborare excelentă”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS COLINDE TRADIȚIONALE

Ansamblul „Florile Tărnii”, premiul I la Concursul de interpretare colinde

La „Concursul de interpretare colinde” organizat de Fundația Culturală Terrarmonia – președinte prof. univ. dr. Ioan Bocșa, Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii” .....

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now