Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 02.24 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 03.07 Folkshop la Satu Mare Shopping Plaza 04.31 Info magazin, cu Adriana Tivadar 04.50 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.35 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 11.07 Inaugurarea noului showroom Lebăda 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 13.00 Ştiri 13.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Loredana Aracs, titlul emisiunii: Diagnostic şi tratament în bolile oncologice 14.12 Teleshopping 14.28 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Cum să vedem binele în orice situaţie 15.25 Concert Inedit 15.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Vasile Moiş – raport la 2.190 de zile 16.51 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Carmen Bratosin, Ovidiu Pop, titlul emisiunii: File din istoria Colegiului Mihai Eminescu 17.50 Sport, meci de fotbal, Unirea Tăşnad-U Cluj 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Carnea de struţ, delicatesă în bucătărie 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

Profesorul sătmărean Sandor Kiss şi-a lansat cartea „În slujba matematicii”

Scris de Vasile Nechita, 29 septembrie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

   

Lansarea cărţii profesorului Kiss Sandor

Lansarea cărţii profesorului Kiss Sandor

     Vineri, 27 septembrie, în sala amfiteatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Satu Mare, profesorul sătmărean dr. Sandor Kiss şi-a lansat cartea „A matematika szolgalataban” („În slujba matematicii”).

Alături de autor au fost numeroşi profesori de matematică (dr. Ovidiu Tiberiu Pop, dr. Petru Braica, ing. Traian Tămîian)  şi de alte specialităţi (între ei şi dr. Paul Atym), soţia autorului, dr. Imola Kiss, prieteni ai săi şi jurnalişti. Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, filiala Satu Mare, dr. Ovidiu Pop, l-a prezentat în puţine cuvinte pe autor şi cărţile sale. „Mulţi scriu cărţi, dar puţini fac cultură. Matematicienii sunt oameni de cultură şi nu sunt mulţi. Unul dintre ei este Kiss Sandor”, a spus vorbitorul, după care i-a acordat o diplomă de excelenţă.

 

Discursul profesorului dr. Paul Atym

 

În continuare, Paul Atym l-a prezentat la Kiss Sandor ca pe un intelectual din Satu Mare al cărui cărţi reprezintă „un tezaur de cultură şi civilizaţie din Satu Mare”. După o scurtă prezentare biografică, l-a caracterizat pe Kiss Sandor ca pe un autor care s-a dedicat popularizării ştiinţelor exacte. El a publicat în Ungaria şi SUA în reviste cotate ISI, a luat interviuri unor personalităţi şi, la rândul său, a acordat interviuri. Kiss Sandor „este un excelent autor de monografii”, scriind despre personalităţi precum Bodor Miklos şi Rado Ferenc.

Participanti la întâlnire

Participanti la întâlnire

Apoi, Paul Atym a pus un diagnostic argumentat al sănătăţii morale a societăţii actuale în contrast cu temele tratate de autor şi totodată a oferit soluţii. Kiss Sandor scrie despre personalităţi ale prezentului. De ce recurge el la personalităţi din contemporaneitate?, se întreabă Paul Atym şi tot el răspunde. Fiindcă meditează şi vede că în jur domneşte o atmosferă imorală, de linguşire. În această atmosferă, el caută valori, personalităţi menite să fie un exemplu în faţa tinerei generaţii şi ţine sus stindardul veritabilelor valori din societate. Gradul de dezvoltare a unei societăţi se poate măsura prin modul în care apreciază adevăratele sale valori. Dacă nu le apreciază, asistăm la o răsturnare a valorilor din acea societate.

 

Despre Francisc Rado

 

Volumul „În slujba matematicii” este de fapt un studiu monografic care tratează  viaţa, activitatea ştiinţifică şi opera matematicianului Francisc Rado, născut în Timişoara. Activitatea sa prodigioasă se materializează în elaborarea a şase cărţi, cinci cursuri universitare, 68 de lucrări ştiinţifice, şapte articole de popularizare a ştiinţei şi două recenzii.

Versiunea în limba română, în format electronic, este tradusă de dr. Imola Kiss, cu aportul profesorilor David Radu şi Camelia Cărăuşan.

 

Despre Kiss Sandor

 

Dr. Kiss Sandor a absolvit facultatea de matematică-mecanică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, în prezent fiind profesor de liceu în Satu Mare. A obţinut titlul de doctor la Universitatea din Debrecen, Ungaria. Este autorul a cinci cărţi şi a publicat numeroase articole, lucrări, studii şi a propus probleme în reviste de specialitate.

V. Nechita

 

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.