Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Profesorul sătmărean Sandor Kiss şi-a lansat cartea „În slujba matematicii”

Scris de Vasile Nechita, 29 septembrie 2013 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

   

Lansarea cărţii profesorului Kiss Sandor

Lansarea cărţii profesorului Kiss Sandor

     Vineri, 27 septembrie, în sala amfiteatru a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Satu Mare, profesorul sătmărean dr. Sandor Kiss şi-a lansat cartea „A matematika szolgalataban” („În slujba matematicii”).

Alături de autor au fost numeroşi profesori de matematică (dr. Ovidiu Tiberiu Pop, dr. Petru Braica, ing. Traian Tămîian)  şi de alte specialităţi (între ei şi dr. Paul Atym), soţia autorului, dr. Imola Kiss, prieteni ai săi şi jurnalişti. Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, filiala Satu Mare, dr. Ovidiu Pop, l-a prezentat în puţine cuvinte pe autor şi cărţile sale. „Mulţi scriu cărţi, dar puţini fac cultură. Matematicienii sunt oameni de cultură şi nu sunt mulţi. Unul dintre ei este Kiss Sandor”, a spus vorbitorul, după care i-a acordat o diplomă de excelenţă.

 

Discursul profesorului dr. Paul Atym

 

În continuare, Paul Atym l-a prezentat la Kiss Sandor ca pe un intelectual din Satu Mare al cărui cărţi reprezintă „un tezaur de cultură şi civilizaţie din Satu Mare”. După o scurtă prezentare biografică, l-a caracterizat pe Kiss Sandor ca pe un autor care s-a dedicat popularizării ştiinţelor exacte. El a publicat în Ungaria şi SUA în reviste cotate ISI, a luat interviuri unor personalităţi şi, la rândul său, a acordat interviuri. Kiss Sandor „este un excelent autor de monografii”, scriind despre personalităţi precum Bodor Miklos şi Rado Ferenc.

Participanti la întâlnire

Participanti la întâlnire

Apoi, Paul Atym a pus un diagnostic argumentat al sănătăţii morale a societăţii actuale în contrast cu temele tratate de autor şi totodată a oferit soluţii. Kiss Sandor scrie despre personalităţi ale prezentului. De ce recurge el la personalităţi din contemporaneitate?, se întreabă Paul Atym şi tot el răspunde. Fiindcă meditează şi vede că în jur domneşte o atmosferă imorală, de linguşire. În această atmosferă, el caută valori, personalităţi menite să fie un exemplu în faţa tinerei generaţii şi ţine sus stindardul veritabilelor valori din societate. Gradul de dezvoltare a unei societăţi se poate măsura prin modul în care apreciază adevăratele sale valori. Dacă nu le apreciază, asistăm la o răsturnare a valorilor din acea societate.

 

Despre Francisc Rado

 

Volumul „În slujba matematicii” este de fapt un studiu monografic care tratează  viaţa, activitatea ştiinţifică şi opera matematicianului Francisc Rado, născut în Timişoara. Activitatea sa prodigioasă se materializează în elaborarea a şase cărţi, cinci cursuri universitare, 68 de lucrări ştiinţifice, şapte articole de popularizare a ştiinţei şi două recenzii.

Versiunea în limba română, în format electronic, este tradusă de dr. Imola Kiss, cu aportul profesorilor David Radu şi Camelia Cărăuşan.

 

Despre Kiss Sandor

 

Dr. Kiss Sandor a absolvit facultatea de matematică-mecanică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, în prezent fiind profesor de liceu în Satu Mare. A obţinut titlul de doctor la Universitatea din Debrecen, Ungaria. Este autorul a cinci cărţi şi a publicat numeroase articole, lucrări, studii şi a propus probleme în reviste de specialitate.

V. Nechita

 

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.