Image 1
Image 2

Reprezentanţii Prinţului Paul de România nu renunţă la cetatea din Medieşu Aurit

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ruinele cetăţii din Medieşu Aurit
Ruinele cetăţii din Medieşu Aurit

Odată cu existenţa noilor legi ale proprietăţii funciare şi cele privind retrocedarea unor imobile, prinţul Paul de România, moştenitor nelegitim al regelui Carol al II-lea, a depus cerere privind retrocedarea cetăţii din Medieş Aurit. Autorităţile comunei, inclusiv comisia de aplicare a legilor proprietăţii funciare au contestat dreptul prinţului de a solicita retrocedarea cetăţii.

La baza contestaţiei pot să stea informaţii precum cele de mai jos. Istoria ruinelor cetăţii din Medieş Aurit datează din a doua jumătate a secolului al XIII – lea. În anul 1630 imobilul este moşenit de Lónyay Zsigmond.

Domeniul Lonyai fiind ipotecat, baronul Wesselényi Ferencz, în 1740 l-a răcumpărat, şi în locul cetăţii a ridicat un castel. De la familia Wesselényi castelul a ajuns prin moştenire la familiile Bethlen şi Teleki. Ei au rămas stăpânii castelului şi în secolul XIX. Construcţia a fost incendiată la sfârşitul celui al II-lea răboi mondial, de nemţii aflaţi în retragere. De atunci cetatea a intrat în degradare, au fost efectuate doar nişte lucrări de conservare.

Pe de altă parte, Prințul Paul și-a vândut o parte din drepturile litigioase unor firme controlate de Remus Truică.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 21 aprilie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

7 comentarii

Lasă un răspuns

Connect with