Image 1
Image 2

Primarul Gábor Kereskényi a reproşat unor directori de şcoli că nu ştiu să-şi administreze fondurile

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

El a ameninţat că va reclama la Ministerul Educaţiei ”şapte-opt directori” din municipiu

Sâmbătă, 1 septembrie 2018, începând cu ora 10, în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Satu Mare, a avut loc şedinţa cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Satu Mare.

Din partea autorităţilor locale a participat doar Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare, la masa prezidiului alături de Călin Durla, inspector şcolar general şi cei doi adjuncţi – Delia Gavra şi Zoltan Kallos.
Pe parcursul discuţiilor, pe un ecran, s-au proiectat imagini având ca tematică Ziua Limbii Române.

Pregătirea noului an şcolar şi priorităţile conducerii ISJ

Dezbaterile s-au centrat pe pregătirile care s-au făcut în acest sens în unităţile de învăţământ în prerioada premergătoare începerii anului şcolar 2018-2019 şi investiţiile care s-au realizat, astfel încât elevii să beneficieze de condiţii bune pentru studiu. S-au mai abordat şi priorităţile ce derivă din strategia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare: siguranţa copiilor, reducerea abandonului şcolar, orientarea şcolară şi profesională, precum şi teme curente din domeniul învăţământului, cum ar fi planificarea inspecţiilor şcolare.
În acest context, Călin Durla a cerut directorilor să aibă în atenţie siguranţa copiilor şi eliminarea oricăror riscuri de accidente sau agresiuni, chiar dacă s-au obţinut mai multe autorizaţii din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Referitor la abandonul şcolar, a recomandat directorilor să meargă din casă în casă cu primarii comunelor pentru a cunoaşte cauzele şi a interveni în favoarea copiilor provenind din medii defavorizate. El a spus că educarea acestor copii înseamnă un câştig pentru societate întrucât, educaţi fiind, nu vor deveni asistaţi social. Referitor la orientarea şcolară şi profesională, şeful inspectoratului a solicitat directorilor să accentueze avantajele pe care le au copiii care învaţă o meserie inclusiv pe durata şcolarizării, prin bursele acordate de stat şi de firmele private în cazul învăţământului profesional dual.

Reproşurile primarului

Referitor la gestionarea fondurilor puse la dispoziţia şcolilor, primarul Gábor Kereskényi a reproşat unor directori de şcoli din municipiu că nu au o strategie financiară şi o viziune privind investiţiile.
“Nu este uşor în zilele noastre să pui la dispoziţia elevilor şi cadrelor didactice fonduri pentru ca şcolile să aibă condiţii decente, adecvate secolului XXI, dar cred că acolo unde s-a solicitat un astfel de sprijin am intervenit. Vreau să vă spun că foarte mulţi directori de şcoli din municipiu sunt manageri buni, dar trebuie să scot în evidenţă şi faptul că sunt directori care, din păcate, nu prea fac faţă, deşi au un contract de management administrativ semnat cu autoritatea locală. Consider că acei directori care solicită fonduri pentru stingătoare de incendiu sau pentru alte obiecte care nu costă mai mult de câteva sute de lei nu ştiu să administreze fondurile unităţii de învăţământ. Acestă problemă, respectiv lipsa de viziune în privinţa investiţiilor a unor directori, o vom notifica atât Inspectoratului Şcolar Judeţean, cât şi Ministerului Educaţiei pentru că, din păcate, din 43 de directori sunt şapte sau opt directori care nu fac faţă. Ne dorim buni manageri în fiecare instituţie de învăţământ din municipiu care să pună în valoare şcoala şi să se implice în proiectele comunităţii”, a subliniat primarul.

Lipsesc fonduri pentru două licee sătmărene

Oarecum în contradicţie cu cele relatate mai sus, edilul a subliniat că sunt şi unităţi de învăţământ unde au fost sesizate probleme, dar lipsesc fondurile necesare.
“Din păcate sunt câteva unităţi şcolare unde trebuie să intervenim şi noi, precum Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Liceul de Arte “Aurel Popp”, însă în momentul de faţă aşteptăm rectificarea bugetară prin care municipiul să primească cele 9,5 milioane de lei, bani care întârzie, dar care sper să ajungă în următoarea perioadă şi să rezolvăm problemele de la aceste unităţi de învăţământ”, a spus primarul.

Opiniile unui director de liceu

Referitor la criticile aduse de primarul Gábor Kereskényi unor directori de şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ (fără a-i nominaliza), i-am solicitat opinia unui director de liceu.
”Critica primarului a fost neargumentată şi fără referiri concrete, ci la modul general. Adevărul este că fondurile alocate instituţiilor de învăţământ sunt cu totul insuficiente fie şi pentru lucruri mărunte, cum ar fi extinctoarele, darămite pentru investiţii mai substanţiale. Primarul însuşi s-a contrazis când a afirmat că lipsesc fondurile pentru două licee sătmărene, nominalizându-le”, ne-a spus interlocutorul.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with