21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Primarul Gábor Kereskényi a reproşat unor directori de şcoli că nu ştiu să-şi administreze fondurile

Scris de Vasile Nechita, 03 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

El a ameninţat că va reclama la Ministerul Educaţiei ”şapte-opt directori” din municipiu

Sâmbătă, 1 septembrie 2018, începând cu ora 10, în sala mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Satu Mare, a avut loc şedinţa cu directorii unităţilor de învăţământ din judeţul Satu Mare.

Din partea autorităţilor locale a participat doar Gábor Kereskényi, primarul municipiului Satu Mare, la masa prezidiului alături de Călin Durla, inspector şcolar general şi cei doi adjuncţi – Delia Gavra şi Zoltan Kallos.
Pe parcursul discuţiilor, pe un ecran, s-au proiectat imagini având ca tematică Ziua Limbii Române.

Pregătirea noului an şcolar şi priorităţile conducerii ISJ

Dezbaterile s-au centrat pe pregătirile care s-au făcut în acest sens în unităţile de învăţământ în prerioada premergătoare începerii anului şcolar 2018-2019 şi investiţiile care s-au realizat, astfel încât elevii să beneficieze de condiţii bune pentru studiu. S-au mai abordat şi priorităţile ce derivă din strategia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare: siguranţa copiilor, reducerea abandonului şcolar, orientarea şcolară şi profesională, precum şi teme curente din domeniul învăţământului, cum ar fi planificarea inspecţiilor şcolare.
În acest context, Călin Durla a cerut directorilor să aibă în atenţie siguranţa copiilor şi eliminarea oricăror riscuri de accidente sau agresiuni, chiar dacă s-au obţinut mai multe autorizaţii din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Referitor la abandonul şcolar, a recomandat directorilor să meargă din casă în casă cu primarii comunelor pentru a cunoaşte cauzele şi a interveni în favoarea copiilor provenind din medii defavorizate. El a spus că educarea acestor copii înseamnă un câştig pentru societate întrucât, educaţi fiind, nu vor deveni asistaţi social. Referitor la orientarea şcolară şi profesională, şeful inspectoratului a solicitat directorilor să accentueze avantajele pe care le au copiii care învaţă o meserie inclusiv pe durata şcolarizării, prin bursele acordate de stat şi de firmele private în cazul învăţământului profesional dual.

Reproşurile primarului

Referitor la gestionarea fondurilor puse la dispoziţia şcolilor, primarul Gábor Kereskényi a reproşat unor directori de şcoli din municipiu că nu au o strategie financiară şi o viziune privind investiţiile.
“Nu este uşor în zilele noastre să pui la dispoziţia elevilor şi cadrelor didactice fonduri pentru ca şcolile să aibă condiţii decente, adecvate secolului XXI, dar cred că acolo unde s-a solicitat un astfel de sprijin am intervenit. Vreau să vă spun că foarte mulţi directori de şcoli din municipiu sunt manageri buni, dar trebuie să scot în evidenţă şi faptul că sunt directori care, din păcate, nu prea fac faţă, deşi au un contract de management administrativ semnat cu autoritatea locală. Consider că acei directori care solicită fonduri pentru stingătoare de incendiu sau pentru alte obiecte care nu costă mai mult de câteva sute de lei nu ştiu să administreze fondurile unităţii de învăţământ. Acestă problemă, respectiv lipsa de viziune în privinţa investiţiilor a unor directori, o vom notifica atât Inspectoratului Şcolar Judeţean, cât şi Ministerului Educaţiei pentru că, din păcate, din 43 de directori sunt şapte sau opt directori care nu fac faţă. Ne dorim buni manageri în fiecare instituţie de învăţământ din municipiu care să pună în valoare şcoala şi să se implice în proiectele comunităţii”, a subliniat primarul.

Lipsesc fonduri pentru două licee sătmărene

Oarecum în contradicţie cu cele relatate mai sus, edilul a subliniat că sunt şi unităţi de învăţământ unde au fost sesizate probleme, dar lipsesc fondurile necesare.
“Din păcate sunt câteva unităţi şcolare unde trebuie să intervenim şi noi, precum Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Liceul de Arte “Aurel Popp”, însă în momentul de faţă aşteptăm rectificarea bugetară prin care municipiul să primească cele 9,5 milioane de lei, bani care întârzie, dar care sper să ajungă în următoarea perioadă şi să rezolvăm problemele de la aceste unităţi de învăţământ”, a spus primarul.

Opiniile unui director de liceu

Referitor la criticile aduse de primarul Gábor Kereskényi unor directori de şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ (fără a-i nominaliza), i-am solicitat opinia unui director de liceu.
”Critica primarului a fost neargumentată şi fără referiri concrete, ci la modul general. Adevărul este că fondurile alocate instituţiilor de învăţământ sunt cu totul insuficiente fie şi pentru lucruri mărunte, cum ar fi extinctoarele, darămite pentru investiţii mai substanţiale. Primarul însuşi s-a contrazis când a afirmat că lipsesc fondurile pentru două licee sătmărene, nominalizându-le”, ne-a spus interlocutorul.

Abonează-te acum Online!
  1. raudetot a spus: 03 septembrie 2018, ora 19:34

    La Satu Mare nu sunt fonduri pentru extinctoare, in Canada cineva spunea ca iarasi au un val de caldura, incep cursurile si NU TOATE SCOLILE AU APARATE DE AER CONDITIONAT.
    Comparati, va rog!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.