Image 1
Image 2

Primarul din Brunete – Spania a sosit în comuna Bârsău

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Primarul Traian Ciurdas alaturi de omologul sau din Brunete - Spania
Primarul Traian Ciurdas alaturi de omologul sau din Brunete – Spania


Se consolidează relaţiile existente în vederea înfrăţirii

    În ultimii ani numeroşi români au plecat la muncă în străinătate în speranţa unui trai mai bun. Fiind oameni harnici aşteptările lor n-au fost în zadar. Aşa au procedat şi peste 400 de bârsăuani care şi-au ales ca destinaţie oraşul spaniol Brunete, aflat la mică distanţă de Madrid. Între cele două aşezări s-au înfiripat relaţii de amiciţie şi colaborare ca urmare a românilor care lucrează acolo. Iată că acum Borja Gutierrez Iglesias, însoţit de consilierul personal au sosit în comuna Bârsău.

Comunitate puternică de bârsăuani în oraşul Brunete

Încă în urmă cu aproximativ 4 ani, aleşii locali din comuna Bârsău, la propunerea unor cetăţeni aflaţi la muncă în străinătate, au iniţiat demersuri de înfrăţire cu oraşul Brunete din Spania. Faza de tatonare a fost depăşită.

În anul 2012, un grup de locuitori ai comunei Bârsău au fost în vizită vreme de 10 zile în Spania. S-au cunoscut reciproc, bârsăuanii au prezentat momente artistice alături de oaspeţii lor. Desigur a urmat o altă vizită în primăvara acestui an a primarului Traian Ciurdaş în Brunete.

Scopul acestor vizite de cunoaştere şi tatonare au ca scop pregătirea documentaţiei, implicit a acordului de înfrăţire a celor două aşezări Bârsău – România aşezarea spaniolă Brunete.

După cum am aflat de la primarul Traian Ciurdaş, în acest sfârşit de săptămână se află la Bârsău Borja Gutierrez Iglesias, însoţit de consilierul său persoanal. Scopul vizitei de 3 zile în această comună este de a consolida relaţiile deja existente, ca o temelie a unei înfrăţiri în perioada următoare.

În cele trei zile cât rămân în România cei doi oaspeţi ai bârsăuanilor sunt programate activităţi de mai bună cunoaştere reciprocă, de prezentare a zonei, inclusiv de a cunoaşte unele frumuseţi naturale ale Sătmarului şi Maramureşului. O invitaţie lansată pentru turism transfrontalier. Se va organiza şi o vizită în judeţul vecin Maramureş pentru a le prezenta spaniolilor Cimitirul Vesel din Săpânţa, dar şi Mănăstirea Bârsana.

Întâlnire cu aleşii locali şi cu cetăţenii

Pentru duminică este programată în centrul de comună o întâlnire cu aleşii locali şi cu cetăţenii pentru a degusta împreună specialităţile culinare locale, de a se prezenta reciproc.

Primarul Traian Ciurdaş nu s-a sfiit să ne spună că din cei peste 1.000 de muncitori străini care-şi câştigă existenţa în oraşul spanilor Brunete, mai bine de 400 sunt din Bârsău. Alegerea nu a fost întâmplătoare. Se datorează autorităţilor de acolo care i-au primit şi le-au asigurat condiţii de trai. Nu este de omis nici meritul Asociaţiei Românilor din Brunete.

Există convingerea că releaţiile statornicite întrecele două aşezări trebuiesc continuate în speranţa că vor veni şi vremuri mai bune în care se vor putea pune bazele unor proiecte comune în folosul celor două viitoare localităţi înfrăţite.

Fiind vorba despre întâlniri deja succesive ale celor doi primari există certitudinea că se vor găsi căile potrivite de comunicare, dar şi de coloborare atât în plan cultural cât şi economic. Zona Codrului oferă oportunităţi de a dezvolta afaceri în domeniul turismului, agroturismului cu toate componentele lor atractive.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with