Primarii şi bugetul | Informaţia Zilei

Primarii şi bugetul

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 februarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fără îndoială dezbaterile pe marginea proiectului de buget pentru anul 2019 sunt cele mai aprinse din ultimii 20 de ani. Niciodată nu s-a văzut atâta patimă în a demonstra de către guvern şi PSD că se dau mai mulţi bani şi de către alţii că se dau mai puţini. Depinde din ce poziţie priveşti.
Disputa se poartă între primari şi guvern. Este vorba despre sumele care rămân în fiecare unitate administrativă, municipiu, oraş, comună, şi despre genul de cheltuieli. La mijloc au căzut asistaţii sociali, mai pe larg ajutoarele de stat.

Guvernul vrea să arunce pe umerii primăriilor plăţile. Motivează că lasă primăriilor un procent mai mare din sumele defalcate din TVA. Se scapă din vedere, desigur, în mod intenţionat, faptul că sumele lăsate la primării sunt mai mici decât plăţile de ordin social.

Pe de altă parte persoanele în cauză, ştiind că banii cuveniţi trebuie să fie plătiţi de primari, vor pune presiune pe ei. Acum venind de la stat, când mai întârzie, primarii dau vina pe stat, pe guvern.
Realitatea este că PSD se vede silit să scoată mai mulţi bani decât anul trecut. Pentru că a făcut promisiuni mai mari. În acelaşi timp doar din pix s-au previzionat mai multe încasări.

Ţara este sleită. Lipsa investiţiilor, umflarea aparatului bugetar concomitent cu majorarea salariilor se răzbună. România este pe penultimul loc în lume la criza forţei de muncă. După Japonia. Această criză a fost alimentată şi de lejeritatea cu care PSD a aspirat personal din mediul privat, din economie.

Politicile economice şi sociale ale actualei puteri se bat cap în cap. PSD s-a crezut pilot de F-16 şi când colo conduce o teleguţă. Preşedintele, ca şi opoziţia, aveau dreptate când criticau modul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE, însă nu au oferit o alternativă. Astfel că în loc de politicieni, de parlamentari, au ieşit la bătaie primarii.

Primarii sunt personajele principale din această bătălie. :i putem fi siguri că este o bătălie adevărată, concretă, pe cifre. Dacă vrei să înţelegi, chiar înţelegi ce se întâmplă din punctul de vedere al cifrelor. Din păcate, primarii de comune nu au ocazia să-şi spună toate păsurile.

Disputa are şi o componentă politică în interiorul PSD. Lupta internă din PSD s-a personalizat. Confruntarea pe faţă dintre Gabriela Firea şi Liviu Dragnea arată criza spre care se îndreaptă principalul partid de guvernare.
Devenind persoana cu cea mai mare încredere, primăriţa Capitalei a trezit invidia preşedintelui partidului.

S-a vorbit la modul cel mai serios că ar putea fi candidata PSD la preşedinţie. Un mod de a-i tăia avântul este alocarea unor sume de bani mai mici. Cum Bucureştiul este împărţit pe sectoare, anul acesta prin buget banii se dau direct primarilor de sectoare. În acest fel primarul general devine un personaj de decor. Cam aşa cum este preşedintele României, care neîmpărţind bani nu are nicio influenţă în faţa primarilor din ţară.

Disputele nu se termină aici. Zilele următoare proiectul intră în parlament. Se depun amendamente, se discută în comisiile de specialitate. Nu se ştie dacă UDMR va vota sau nu. Probabil Pro România va vota împotrivă. Profitând de situaţie Victor Ponta va încerca să demonstreze că PSD-ALDE nu mai are majoritate parlamentară.

Această dispută nu va rămâne fără urmări. Cel puţin pentru campania electorală în care se intră în această perioadă modul în care se va prezenta bugetul va rămâne un punct de reper politic.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517