Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fără îndoială dezbaterile pe marginea proiectului de buget pentru anul 2019 sunt cele mai aprinse din ultimii 20 de ani. Niciodată nu s-a văzut atâta patimă în a demonstra de către guvern și PSD că se dau mai mulți bani și de către alții că se dau mai puțini. Depinde din ce poziție privești.
Disputa se poartă între primari și guvern. Este vorba despre sumele care rămân în fiecare unitate administrativă, municipiu, oraș, comună, și despre genul de cheltuieli. La mijloc au căzut asistații sociali, mai pe larg ajutoarele de stat.

Guvernul vrea să arunce pe umerii primăriilor plățile. Motivează că lasă primăriilor un procent mai mare din sumele defalcate din TVA. Se scapă din vedere, desigur, în mod intenționat, faptul că sumele lăsate la primării sunt mai mici decât plățile de ordin social.

Pe de altă parte persoanele în cauză, știind că banii cuveniți trebuie să fie plătiți de primari, vor pune presiune pe ei. Acum venind de la stat, când mai întârzie, primarii dau vina pe stat, pe guvern.
Realitatea este că PSD se vede silit să scoată mai mulți bani decât anul trecut. Pentru că a făcut promisiuni mai mari. În același timp doar din pix s-au previzionat mai multe încasări.

Țara este sleită. Lipsa investițiilor, umflarea aparatului bugetar concomitent cu majorarea salariilor se răzbună. România este pe penultimul loc în lume la criza forței de muncă. După Japonia. Această criză a fost alimentată și de lejeritatea cu care PSD a aspirat personal din mediul privat, din economie.

Politicile economice și sociale ale actualei puteri se bat cap în cap. PSD s-a crezut pilot de F-16 și când colo conduce o teleguță. Președintele, ca și opoziția, aveau dreptate când criticau modul de guvernare al coaliției PSD-ALDE, însă nu au oferit o alternativă. Astfel că în loc de politicieni, de parlamentari, au ieșit la bătaie primarii.

Primarii sunt personajele principale din această bătălie. :i putem fi siguri că este o bătălie adevărată, concretă, pe cifre. Dacă vrei să înțelegi, chiar înțelegi ce se întâmplă din punctul de vedere al cifrelor. Din păcate, primarii de comune nu au ocazia să-și spună toate păsurile.

Disputa are și o componentă politică în interiorul PSD. Lupta internă din PSD s-a personalizat. Confruntarea pe față dintre Gabriela Firea și Liviu Dragnea arată criza spre care se îndreaptă principalul partid de guvernare.
Devenind persoana cu cea mai mare încredere, primărița Capitalei a trezit invidia președintelui partidului.

S-a vorbit la modul cel mai serios că ar putea fi candidata PSD la președinție. Un mod de a-i tăia avântul este alocarea unor sume de bani mai mici. Cum Bucureștiul este împărțit pe sectoare, anul acesta prin buget banii se dau direct primarilor de sectoare. În acest fel primarul general devine un personaj de decor. Cam așa cum este președintele României, care neîmpărțind bani nu are nicio influență în fața primarilor din țară.

Disputele nu se termină aici. Zilele următoare proiectul intră în parlament. Se depun amendamente, se discută în comisiile de specialitate. Nu se știe dacă UDMR va vota sau nu. Probabil Pro România va vota împotrivă. Profitând de situație Victor Ponta va încerca să demonstreze că PSD-ALDE nu mai are majoritate parlamentară.

Această dispută nu va rămâne fără urmări. Cel puțin pentru campania electorală în care se intră în această perioadă modul în care se va prezenta bugetul va rămâne un punct de reper politic.

Sigla Informatia Zilei

Partidele, ca fostele imperii

Asculta acest articol Conducătorii marilor imperii ştiau că trebuie să atace, altfel vor fi atacaţi. Rusia, Turcia, Austria: moştenitoarele fostelor