Image 1
Image 2

Primarii nu vor mai da ajutoare sociale pentru cei care sunt apţi de muncă

Tigani la munca in folosul comunitatii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Tigani la munca in folosul comunitatii
Tigani la munca in folosul comunitatii

Refuzul locului de muncă ar degreva bugetul de sume imense plătite pentru trândăveală

După ce în urmă cu aproape o lună a intrat în vigoare legea potrivit căreia şomerii care refuză un loc de muncă îşi pierd imediat drepturile financiare

pentru următorul an, iată că o nouă iniţiativă legislativă i-ar putea ajuta mai ales pe fermieri în găsirea personalului muncitor.

Şase parlamentari PNL au înregistrat, la Senat, un proiect de lege potrivit căruia beneficiarii ajutorului social sunt obligaţi să fie înscrişi în Registrul Zilierilor, iar cui refuză să lucreze ca zilier nu i se mai acordă venitul minim garantat. Proiectul de lege înăspreşte condiţiile acordării ajutorului social, prevăzut de Legea nr. 192/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în vigoare din 22 octombrie 2018.

Fermierii români au toate şansele să-şi găsească zilieri cu care să muncească în exploataţiile agricole. La Senat a fost depus un proiect de lege potrivit căruia refuzul persoanelor care beneficiază de ajutor social de a lucra ca zilieri are consecinţă imediată sistarea acordării venitului minim garantat.

Primarii vor avea obligaţia să întocmească Registrul Zilierilor

În scopul valorificării forţei de muncă locale, primarii au obligaţia să întocmească Registrul Zilierilor, pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale sau alţi beneficiari de lucrări în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrative teritoriale, denumite în continuare beneficiari de lucrări, dar şi a listei cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social, prevede proiectul legislativ iniţiat de PNL.

Persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social sunt obligate să se înscrie în Registrul Zilierilor în termen de 10 zile de la data emiterii dispoziţiei de acordare a venitului minim garantat de către primar, iar repartizarea activităţilor se realizează de către primar.
Persoanele apte de muncă din familiile beneficiarilor de ajutor social care refuză participarea la activităţile prevăzute în Registrul Zilierilor pierd dreptul la ajutor social, se arată în proiectul legii. Refuzul persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a se înscrie în Registrul Zilierilor conduce la încetarea dreptului de fi beneficiare de ajutor social.

Persoanele care solicită forţă de muncă pentru desfăşurarea activităţilor se adresează primarului, în scris, precizând activitatea ce urmează a fi desfăşurată, numărul de lucrători solicitaţi şi perioada de desfăşurare a activităţii. Remunerarea activităţii, norma de lucru, precum şi alte obligaţii şi îndatoriri se stabilesc prin negociere directă între beneficiarul de lucrări şi persoana care prestează activitatea, mai prevede propunerea legislativă.

Statisticile Ministerului Muncii arată că aproximativ 200.000 de persoane au primit ajutor social în luna august, iar venitul minim garantat nu este unul consistent, astfel încât prin propunerea legislativă li se oferă persoanelor care primesc ajutor social posibilitatea să câştige anumite sume de bani în plus lucrând ca zilieri, susţin iniţiatorii legii în Expunerea de motive.

Opinii ale primarilor din judeţ

Marian George Torok, primarul comunei Medieşu Aurit, unitate administrativă teritorială a judeţului cu şapte sate, apreciază şi salută demersul legislativ despre care facem vorbire, cu un amendament. Punerea beneficiarilor Legii 416 privind venitul minim garantat la dispoziţia fermierilor sau a unor agenţi economici care au nevoie de zilieri să se facă numai dacă administraţia locală nu are nevoie de serviciile celor vizaţi. Unele comune au nevoie de forţă de muncă pentru întreţinerea curăţeniei, colectarea şi transportul deşeurilor reciclabile ş.a. peste ceea ce au la dispoziţie la nivel local.

Incze Ludovic, primarul comunei Halmeu, consideră acest demers legislativ ca fiind benefic, dar în egală măsură presupune că actul normativ o să fie inaplicabil. Totul depinde de modul în care o să fie gândită viitoarea posibilă lege. Birocraţia este mare, dar şi hăţişul legislativ. La nivelul comunei Halmeu, în anumite perioade de vârf ar fi nevoie de sute de zilieri, numai că la nivel local nu sunt suficienţi. Acesta este şi motivul pentru care, în vremea recoltatului la căpşuni, dar şi în legumicultură, sosesc în Halmeu oameni din cele mai diverse localităţi ale judeţului şi nu numai.

Mailat Gabor, primarul comunei Oraşu Nou, are convingerea că o asemenea lege ar degreva bugetul de sume consistente, mai ales în unităţile administrative teritoriale mari, unde sunt zeci de beneficiari de ajutor social. Prin existenţa unei asemenea legi, cu siguranţă s-ar face puţină ordine în actuala lipsă de forţă de muncă. La nivelul comunei Oraşu Nou s-au convenit anumite măsuri care se aplică persoanelor care nu-şi realizează numărul de ore de muncă prevăzute în alte legi.

Cosmin Varga, primarul comunei Pişcolt, o zonă în care se practică legumicultura pe suprafeţe mari, apreciază demersul. Chiar se impunea existenţa unei asemenea legi, numai că actul normativ trebuie să fie redactat foarte clar, fără posibile interpretări. Spre exemplu, dacă zilierul nu-şi realizează norma de muncă impusă ce o să se întâmple? Ce pârghii va avea la îndemână angajatorul în condiţiile în care zilierul o să-i pretindă de pildă plata a 100 – 120 de lei/zi, sumă pe care nu o va acoperi cu munca? Să fie menţionate şi câteva aspecte privind plata în funcţie de competenţele persoanei care o să accepte să lucreze ca zilier. A nu realiza norma impusă poate fi considerat ca refuz al muncii oferite?

Marinel Rotar, primarul comunei Santău, apreciază demersul legislativ în condiţiile în care, în anumite momente ale anului, fermierii mai ales trebuie să-şi aducă zilieri din alte localităţi, chiar dacă în unele comune există forţă de muncă.
Dacă legea o să fie clară şi nu vor fi intersectări contradictorii cu ale prevederi legislative, cu siguranţă cei mai câştigaţi ar trebui să fie fermierii, care caută disperaţi oameni care să presteze anumite munci necalificate mai ales.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns