21.11.2019 00.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Importanţa preluării si conservării probelor în cazul unei infracţiunii. 05.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 05.30 Panoramic Sportiv cu Ionuţ Blăjean, invitati: Dorel Simion, Daniel Ion, Florin Mulcuţan.Titlul emisiuni: Starea boxului românesc dezbatută la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 10.00 Religie (limba maghiară) cu Eva Laczko, invitat: Racz Ervin. Titlul emisiunii: Ce este după moarte? 10.45 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Liviu Marta, Kereskenyi Sandor. Titlul emisiunii: Muzeul Judeţean Satu Mare organizează o sesiune ştiinţifică despre fluxurile istoriei. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Dezbatere Electorală cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana bran, Radu Panait, Romeo Nicoară. Titlul emisiunii: Dezbaterea de după dezbaterii. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Opinii ale scriitorilor pe marginea concursului de pălincă de la Poesis 17.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Prima fotografie de grup a echipei Orban

Scris de Dumitru Păcuraru, 31 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Micul spectacol oferit de audierea miniştrilor propuşi este doar începutul unui lung şir de şicanări care vor urma până la următoarele alegeri parlamentare.

Având grupul parlamentar cel mai numeros, PSD se va face remarcat cu fiecare ocazie. Dacă parlamentarii social democraţi nu vor părăsi partidul, sau vor trece la Pro România nu la alt partid, majoritatea parlamentară pe care se va sprijini guvernul Orban va fi foarte fragilă.

Chiar dacă România a avut guverne minoritare, întotdeauna s-au găsit soluţii de susţinere stabile. Guvernul PSD condus de Năstase s-a bazat pe PRM-ul lui Vadim Tudor. Guvernul PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu a fost susţinut în parlament de PSD.

Guvernul Orban pe cale să se nască nu se poate baza nici pe cel mai apropiat partid, alături de care a ieşit în stradă. USR este o formaţiune care-şi caută locul pe eşichierul politic. A pornit ca maşina salvării, cu toate sirenele pornite. A demarat în trombă, nu ca un simplu partid, ci ca o „uniune” care va salva România. În sfârşit, are propriile probleme interne, ceea ce îl obligă să se concentreze asupra problemelor sale, nu ale altora.

Nu în ultimul rând, nu sunt foarte clare raporturile USR cu preşedintele Klaus Iohannis.

Dacă, totuşi, Dan Barna intră în turul doi, lucrurile vor lua o întorsătură neaşteptată. Ce fel de aliat al guvernului Orban va fi ALDE? Principala grijă a lui Călin Popescu Tăriceanu este să-şi salveze propria carieră căutând cea mai profitabilă poziţie pentru partid. Dacă interesele îi vor cere să meargă alături de PSD şi Pro România nu va ezita să o facă.

La o mai atentă analiză rezultă că PMP, alături de UDMR, vor deveni cei mai fideli aliaţi ai guvernului Orban. Cele trei partide sunt departe de a se conduce după principii comune.  Admiţând că guvernul va fi votat la începutul săptămânii viitoare, pe măsură ce se apropie data alegerilor locale se va constata că au interese electorale divergente. PMP nu va accepta să fie remorca PNL, la fel cum USR nu va fi de acord să fie tratat ca un partid de mâna a doua.

Pentru formarea acestei majorităţi fragile s-au semnat o serie de acorduri bilaterale. În schimbul votului fiecare partid a emis pretenţii. USR, ALDE şi PMP au cerut alegerea primarilor din două tururi şi revenirea la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot indirect, adică de consilierii judeţeni. UDMR vrea alegerea lor dintr-un singur tur.

Este cea mai la vedere promisiune pe care PNL a acceptat-o. Cum schimbarea legii poate fi făcută doar cu şase luni înainte de data alegerilor, imediat după prezidenţiale va începe scandalul. PNL a promis, dar decizia este la PSD şi Pro România, acestea, alături de UDMR,  având majoritatea în parlament.

Ludovic Orban nu va avea un mandat uşor. După cum se vede, în parlament au fost audiaţi 16 candidaţi de miniştri.  Guvernul PSD are 27 de ministere. Dintr-un foc imediat după instalare se vor desfiinţa, prin comasare, 12 ministere. Scopul este reducerea de personal, diminuarea birocraţiei. Fiecare minister desfiinţat are structuri în teritoriu. Ce se va întâmpla cu personalul? În timpul audierilor, din câte s-a văzut, în comisii nu s-a insistat pe aceste aspecte. Parlamentarii au preferat să se şicaneze, aşa cum s-a întâmplat în cazul audierii celui mai importat minister, al Finanţelor. Florin Cîţu nu a primit aviz pozitiv, ceea ce îi creează încă de la început un discomfort, un handicap în faţa adversarilor din PSD.

Cu tot eşecul ministrului de Finanţe, prima fotografie de grup a echipei Orban nu arată rău. Par să fi fost aleşi profesionişti, nu neapărat politicieni din primul plan.

Este un semn bun.

Abonează-te acum Online!