Image 1
Image 2

Preşedintele Iohannis prezintă Strategia de Apărare. PSD amână dezbaterea şi votul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, luni, în plenul reunit al Parlamentului, noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, intitulată “O Românie puternică în Europa şi în lume” şi structurată pe patru capitole. Iohannis a declarat că aceasta nu este şi nu trebuie să fie un act de voinţă din partea unei persoane sau a unei instituţii, ci este ”o declaraţie pe care România o face”.

UPDATE 17.50: ”Una dintre primele mele promisiuni, făcute chiar de la această tribună, a fost aceea că voi prezenta Parlamentului, în termen de 6 luni de la preluarea mandatului, Strategia Națională de Apărare a Țării”, a spus Iohannis.

“Dincolo de obligația legală, a fost și un angajament personal. Am ținut să avem Strategia Națională de Apărare gata la timp, pentru a respecta legea, pentru a onora o promisiune și pentru a oferi cât mai repede României și românilor o viziune în domeniul securității naționale. Dar mai ales am dorit ca acest lucru să nu se întâmple oricum. Ci prin dialog și consens. De aceea, procesul elaborării și definitivării Strategiei a inclus consultarea cu specialiști și cu reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu, ai societății civile, mediului academic și partidelor politice. Toate acestea sunt, cred eu, o dovadă de normalitate. România va regăsi treptat acea normalitate care pleacă de la lucruri simple: de la a respecta un termen dat de lege, de la a prefera dialogul conflictului și de la a renunța la mizele mici pe subiecte mari”, a declarat șeful statului.

UPDATE 17.15: Gabriel Oprea, pe locul premierului la discursul lui Iohannis

UPDATE: Strategia Naţională de Apărare pentru perioada 2015 – 2019 va fi dezbătută şi votată de plenul Parlamentului marţi, la ora 13,00, au decis Birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Propunerea ca strategia să fie dezbătută şi votată marţi a aparţinut PSD.

UPDATE: Liderii PNL susţin că Strategia Naţională de Apărare este un document bine închegat, care prezintă o viziune prin care România se afirmă ca stat ce îşi apără cetăţenii oriunde s-ar afla ei, le asigură securitatea şi le respectă drepturile.

Potrivit unui anunţ de duminică al Administraţiei Prezidenţiale, luni, de la ora 17.00, preşedintele Klaus Iohannis va transmite în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Naţională de Apărare a României.

 

Călin Popescu Tăriceanu este primul lider de partid care s-a pronunţat împotriva proiectului lui Iohannis.

Co-preşedinte al Alianţei Liberale şi Democrate (ALDE) Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte al Senatului, a anunţat că va propune grupurilor parlamentare ale acestei formaţiuni să voteze împotriva textului actual al Strategiei naţionale de apărare, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis.

Într-un comunicat transmis duminică seara, Tăriceanu îşi motivează decizia prin faptul că, după ce a citit cu atenţie documentul, a constatat existenţa unor formulări şi direcţii de acţiune care contravin flagrant prevederilor constituţionale în materie.

Anterior, în şedinţa comună a Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor din 15 iunie, Tăriceanu a arătat că Strategia de apărare, trimisă Parlamentului de preşedintele Kaus Iohannis, cuprinde o serie de concepte preluate de la fostul preşedinte Traian Băsescu şi goleşte de conţinut activitatea Guvernului, trecându-se la o republică prezidenţială.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că ştie obiecţiile lui Tăriceanu pe tema Strategiei de apărare transmisă de preşedintele Iohannis, dar că el i-a consultat pe miniştrii de resort şi nu are de obiectat, adăugând însă că este cu atât mai bine să existe un acord mai amplu pe această temă, scrie Mediafax.

“Eu ştiu declaraţiile lui Tăriceanu, mai ştiu însă în acelaşi timp că am fost la Cotroceni… bun, nu pot spune că am citit eu strategia, dar i-am întrebat pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi pe ministrul Apărării, Mircea Duşă, dacă au văzut-o şi li se pare în regulă. Dacă lor li se pare în regulă, nu am altceva de obiectat, pentru că este o chestiune totuşi extrem de tehnică iar în probleme de securitate naţională, cu cât există un acord mai amplu, cu atât mai bine”, a spus Ponta la Antena 3.

La rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că domeniile privind educaţia, cultura, mediul nu erau în Strategia naţională de apărare iar introducerea acestora în textul noii strategii, transmisă Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis, este o greşeală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with