Image 1
Image 2

Pre-campania scăpată de sub control

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe cât de limitative sunt condițiile impuse candidaților și partidelor în campania electorală pe atât de libertină este pre-campania. Datorită unor scăpări ale legii, candidații și-au putut atârna pozele unde au vrut. Bucureștiul a dat tonul. Au apărut  panouri uriașe din care chipuri zâmbitoare, pline de zâmbete fixează trecătorii cerșindu-le încrederea. Mulți dintre ei sunt total necunoscuți.

Sunt și figuri cunoscute, politicieni cu notorietate, primari care vor să-și reînnoiască mandatele. Ziarele, televiziunile, rețelele de socializare sunt arhipline de mesaje. Ne aflăm în faza în care toată lumea înjură pe toată lumea. Cu cât zâmbetul de pe buze este mai larg cu atât mai urât se adresează candidații unii altora.

Simultan cu insultele și atacurile la persoană, se desfășoară o campanie electorală în toată regula. Sub pretextul strângerii semnăturilor de susținere, partidele și candidații pot lua contact direct cu alegătorii. Acest lucru nu este rău în sine. Acum se vede cât de bine sunt organizate partidele și cât de hotărâți sunt candidații să iasă victorioși din bătălia ce urmează să-și aibă finalul în 5 iunie.

Tentația oricărui observator al vieții politice în general este să spună că nu sunt prezentate programe, proiecte, viziuni, previziuni despre ce vor face pretendenții la funcțiile de primari în caz că vor câștiga alegerile. Un program, cu cât este mai bine scris cu atât este mai greu de pus în practică. Pe de altă parte știe toată lumea că programele nu sunt făcute de candidați, ci de oameni plătiți să scrie ce cred ei că ar fi mai pe placul alegătorilor. De aceea, se impun candidații care discută cu oameni, fie direct, fie prin prezența lor în studiourile televiziunilor. Mincinoase sunt și mesajele transmise pe rețele de socializare pentru că și acolo sunt oameni plătiți să răspundă la întrebări.

    Brambureala precampaniei mai ține câteva zile. Din 6 mai, data la care începe campania electorală în mod oficial lucrurile încep să intre sub controlul instituțiilor abilitate. Sunt multe instituții care vor veghea la respectarea celei mai restrictive legi electorale de după 1989. Partidele și candidații sunt finanțați cu bani de la buget. Fiecare partid și candidat de primar  poate cheltui o anumită sumă de bani. Sunt interzise cadourile cu care alegătorii erau obișnuiți să le primească, brichete  pixuri, găleți, tricouri, umbrele etc. Nu mai vorbim de zahăr, ulei, orez și alte produse alimentare. Primarii obișnuiți să taie porci și miei pentru a le oferi câte o masă unor oameni mai săraci, vor trebui să facă acest lucru pe ascuns. DNA nu doarme, veghează sau răspunde denunțurilor venite din partea  adversarilor. Sunt liberi și simplii cetățeni să denunțe, să reclame dacă au fost îmbiați cu cadouri de către partide și candidați. Ca să dăm un exemplu mai cunoscut de cei mai în vârstă, va fi  sau ar trebui să fie o campanie ca pe vremea regimului comunist. Atunci votau 99,99% din cetățenii cu dept de vot și nimeni nu primea nimic.

O campanie electorală mai austeră decât cea care urmează din 6 mai nu a mai existat în România. Partidele vor trebui să fie atente și cu spectacolele gratuite. Cum 1 iunie, ziua copilului, cade în plină campanie, nici copiii nu se vor bucura de prea multe daruri din partea politicienilor.

Mare atenție și din partea preoților. Foloasele necuvenite pot lovi unde te aștepți mai puțin. Obișnuiți să îndemne enoriașii să se prezinte la vot și  să-i voteze “pe ai noștri”, preoții s-ar putea să aibă necazuri dacă sunt reclamați. Cu alte cuvinte, pe cât de scăpată de sub orice control este pre-campania electorală, pe atât de restrictivă va fi campania electorală propriu-zisă, reglementată de cele mai draconice legi care au existat vreodată.

Ciucă îi taie avântul lui Ciolacu

Toate discuţiile de până acum în materie de reformă a sistemului bugetar nu sunt decât “materiale de lucru, nefiind nimic decis”, spune Nicolae Ciucă.