Image 1
Image 2

Poverile campaniilor electorale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Fiecare campanie electorală are un preț. Partidul aflat la guvernare deschide larg barierele pungii deseori golind bugetul. Pe de altă parte, în anii electorali guvernanții sunt mai atenți la problemele oamenilor și încearcă să le rezolve așa cum ar trebui să facă și în condiții normale. PSD nu face excepție de la această regulă nescrisă. Mai mult, în general social democrații se dovedesc mai harnici decât partidele de dreapta. Sunt însă și excepții.

De pildă guvernul PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu a împrăștiat banii în ultimul an de mandat. Care, din nefericire, a coincis cu primul an de criză. În 2008, în condițiile unei creșteri economice de 8-10%, în timp ce economia duduia, guvernul liberal a înregistrat un deficit de 6%. Adică a cheltuit mai mult decât a produs. Prețul a fost plătit în anii următori.
Orice s-ar spune, povara electorală din 2008 a rămas pe umerii Guvernului Boc. Acest lucru au tot încercat să-l spună pedeliștii. Traian Băsescu se chinuie până în ziua de azi să explice cum a salvat el țara după moștenirea grea lăsată de Tăriceanu.

Aproape nimănui nu i-a păsat. Memoria colectivă a reținut că în anii guvernării PNL s-a trăit bine, sau ceva mai bine decât altădată. În realitate, s-a trăit pe datorie. Creditele se luau ușor, chiar și cu buletinul. Prețurile la imobiliare au explodat, astfel că mulți s-au îmbogățit. Dar și mulți s-au înhămat la credite pe care în vreme de criză le plătesc cu multe sacrificii.

Fiecare cetățean intrând în criză odată cu economia națională și mondială, s-a trezit că i se taie și 25% din salarii. Acest lucru nu i se poate ierta PDL-ului și președintelui Băsescu. Oricât de greu ar duce-o acum, oamenii au vie în minte tăierea salariilor. Evident, o leagă de numele lui Traian Băsescu, dar și de PDL. Nu este exclus ca Vasile Blaga să fi renunțat atât de ușor la numele partidului pentru a scăpa de povara tăierii salariilor. Astfel, PDL plătește cu numele o greșeală făcută de Guvernul Emil Boc.

Nu este sigur că fuziunea cu PNL este soluția salvatoare. Răul făcut rămâne. Cel puțin la alegerile din această toamnă încă se vor face trimiteri la măsurile nepopulare luate de PDL. Candidatul PNL va suporta consecințele politicii de austeritate promovată în perioada guvernelor PDL. Klaus Iohannis va trebui să dea explicații pentru lucruri de care nu este responsabil. Dacă se va schimba candidatul, și pentru Cătălin Predoiu sau Mihai Răzvan Ungureanu va fi greu de dat explicații. De ce? Pentru că încă se fac simțite consecințele acelor măsuri.

PSD a crescut în ochii alegătorilor tocmai pentru că insistă să spună că încearcă să înlăture răul făcut de PDL. A reîntregit în parte salariile, dar lumea observă mai puțin că au crescut impozitele și taxele. USL a devenit o mișcare politică populară mergând pe ideea că îndreaptă răul, că face dreptate până la capăt. Nu întâmplător menține sloganul “Dreptate până la capăt”.  Probabil PNL îl va contesta la tribunal.

Fără îndoială, și în campania prezidențială din acest an PDL va fi o piatră de moară legată de piciorul candidatului, indiferent cine va fi acela. Atacurile vor veni dinspre toți candidații și toate partidele. În ciuda aparenței că dreapta s-a unit prin fuziunea PNL cu PDL, cele două partide rămân izolate. La dreapta au un adversar foarte verbal, PMP, iar la stânga are drept adversar un partid puternic, un partid care încearcă să arunce întreaga povară a campaniilor electorale pe umerii PDL-ului.

Editorial Informatia Zilei

Satu Mare și București

Se pare că doar în București și Satu Mare alianța PSD-PNL au probleme cu desemnarea unui candidat comun.