Image 1
Image 2

Ponta spune că e posibil să fi stat la masă cu Duicu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Victor Ponta a declarat că nu are “habar” dacă a fost la masă cu Adrian Duicu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi trimis în judecată cu acuzaţia de fapte de corupţie, deoarece sunt invocate fapte de un an şi jumătate, dar că este posibil pentru că ia masa cu multe persoane.

Întrebat la Digi 24 dacă a fost la masă cu Adrian Duicu şi dacă a existat acel prânz invocat de Duicu în discuţiile telefonice, Ponta a răspuns: “Habar nu am ! Eu…dacă mă întrebaţi cu cine am fost la prânz ieri sau alaltăieri, vă pot spune. Dacă mă întrebaţi cu cine am fost acum un an şi jumătate…în general, merg cu colegi de partid, cu miniştri, cu oameni politici, cu jurnalişti. E posibil, habar nu am”.

Ponta a arătat în acelaşi timp că rechizitoriul procurorilor nu îl indică pe el cu nicio calitate procesuală, nici de învinuit sau inculpat, nici cea de martor, astfel că din punctul său de vedere lucrurile sunt închise.

Procurorii DNA arată în rechizitoriu, obţinut de Mediafax, că, în dimineaţa zilei de 13 iulie 2013, la ora 9.55, Adrian Duicu, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ponea şi a spus că aşteaptă să intre la premierul Victor Ponta, unde s-ar fi aflat deja ministrul de Interne.

Adrian Duicu îi spunea lui Ştefan Ponea, în iulie 2013, că este în sediul Guvernului, unde şeful Cancelariei premierului l-a chemat pe şeful Poliţiei, arătând că “un sfert de oră, în birou’ oval”, s-a vorbit despre numirea lui Ponea şi a soţiei acestuia în funcţii de conducere la Bucureşti.

La ora 10.56, Stoica Vlad-Ştefan (şeful Cancelariei primului-ministru) l-a apelat pe chestorul Tobă Petre, purtând cu acesta o discuţie de 21 secunde. Peste 5 minute, la ora 11.01, Duicu Ioan-Adrian i-a trimis lui Ponea Constantin-Ştefan un mesaj SMS având următorul conţinut: “La.chemat.pe.toba.aici.la.guv.astept.sa.vina”, arată procurorii.

Peste alte 10 minute, la ora 11.11, Duicu Ioan-Adrian a purtat o discuţie telefonică cu Georgescu Ionel (persoană apropiată lui Duicu Ioan-Adrian, fost director al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne), confirmându-i şi acestuia faptul că Tobă Petre fusese chemat la sediul Guvernului României.

La ora 11.38, Ponea Constantin-Ştefan i-a răspuns lui Duicu Ioan-Adrian (în urma mesajului SMS pe care acesta i-l expediase la ora 10.56), tot cu un mesaj SMS, având textul: “Sunteţi cel mai tare… Ştiam eu dar nu mă aşteptam chiar aşa ! Am emoţii!”

În aceste împrejurări Tobă Petre s-a prezentat la sediul Guvernului, unde a purtat o discuţie cu Duicu Ioan-Adrian cu privire la situaţia lui Ponea (şi, incidental, cu privire la situaţia soţiei acestuia, procurorul Ponea Elisabeta).

Procurorii arată că, despre împrejurările deplasării lui Tobă Petre la sediul Guvernului la data de 13 iunie 2013, au fost cerute detalii atât Secretariatului General al Guvernului (instituţie care are evidenţa activităţilor desfăşurate în sediul Guvernului), cât şi Serviciului de Protecţie şi Pază (instituţie care asigură şi înregistrează accesul persoanelor în sediul Guvernului), însă “ambele instituţii au răspuns că nu mai sunt în posesia datelor privind evenimentele din data de 13 iunie 2013”.

Procurorii mai arată că, în aceeaşi zi, la ora 13.06, Adrian Duicu a fost contactat de către Dumitrescu Doru (la acea dată adjunct al lui Andreescu Anghel, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică în cadrul aceluiaşi minister), acesta arătându-se surprins de faptul că cel dintâi nu a mai venit la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a merge la chestorul Tobă Petre. Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul “şefu’ al mare”), potrivit documentului citat.

Anchetatorii au mai arătat, în rechizitoriu, că mai având de obţinut doar unul dintre foloasele pe care i le promisese lui Ponea – numirea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, într-o funcţie de conducere în cadrul unei unităţi de parchet din Bucureşti -, Duicu, folosindu-se de influenţa pe care o avea la nivelul structurilor guvernamentale, a întreprins demersurile “necesare” numirii acesteia într-o funcţie de procuror şef secţie în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ca atare, pentru ca Elisabeta Ponea să poată ocupa o funcţie dintre cele menţionate mai sus, aceasta trebuia, ca un prim pas, să fie propusă de către ministrul Justiţiei. În vederea promovării acestei propuneri, Duicu a întreprins o serie de demersuri, susţin anchetatorii.

Astfel, în 8 iulie 2013, în jurul orei 14.00, după reunirea Biroului Permanent Naţional al Partidului Social Democrat, Duicu s-a deplasat la restaurantul Joseph (situat în Bucureşti, str. Dr. Ion Cantacuzino nr. 8, sectorul 1), împreună cu premierul Victor Ponta, arată procurorii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with