Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În sfârșit, literatura a pătruns în mediul politic. Mihai Neamțu, un tânăr intelectual de o factură aparte, dorind să se înscrie în PNL a fost refuzat. Motivul: la lansarea în campania electorală din 2016 a recitat în un poem de Radu Gyr. Și nu orice poem. Unul foarte cunoscut. “Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane”.

Divizia culturală a PNL, secția poezie, a decretat că poemul respectiv este de sorginte legionară. Total greșit. Radu Gyr a scris poezia respectivă într-o pușcărie comunistă, după 1950. Pentru acest poem a fost condamnat la moarte, condamnarea fiindu-i comutată în 25 de ani de pușcărie. Radu Gyr nu a devenit un martir mort. Peste ani, după 1990, a fost reabilitat. Oricum indiferent de opiniile lui politice, la fel ca Mircea Eliade, Constantin Noica și alții mai puțin celebri, Radu Gyr este unul dintre marii poeți români.

Trecând peste faptul că Mihai Neamțu a recitat foarte prost poezia cu pricina, trecând peste faptul că nici măcar nu a memorat-o, ci a citit-o, ajungem la una dintre cele mai spinoase probleme ale clasei politice actuale: lipsa de cultură.

PNL trece drept un partid cu mai mulți neuroni decât PSD.  O fi așa, dar la numărătoare iese prost. Nu contează, merge și așa. Poate mai târziu se vor schimba lucrurile și oamenii politici își vor recâștiga anvergura intelectuală de altădată.

Refuzul de a-l primi în PNL nu ține de poezia lui Radu Gyr. Partidul pe care îl conduce Ludovic Orban nu reușește să depășească limitele pe care i le impune vitregiile propriei sale istorii. S-a cumetrit cu întreg spectrul politic, de la dreapta la stânga și iarăși la dreapta. Istoria post decembristă a PNL este un șir lung de alianțe ratate. Refuzul de a intra în CDR, apoi intrarea în CDR. Ieșirea din CDR când corabia PN|CD se scufunda. Alianța cu PD, apoi ruperea alianței cu partidul lui Traian Băsescu. Logodna și apoi căsătoria cu acte în regulă cu PSD. Divorțul de partidul condus de Victor Ponta. Reîntoarcerea la PDL, victoria la prezidențialele din 2014, fuziunea urmată de eșecul răsunător la alegerile din 2016. Distanțarea de Traian Băsescu și de Călin Popescu Tăriceanu, dar și intenția de a forma o majoritate de dreapta în actuala conjunctură politică, relația ambiguă cu președintele Klaus Iohannis, plasează PNL într-o zonă crepusculară, ca într-un scenariu SF. Într-un astfel de moment vine refuzul de a primi în partid un petent care a recitat un poem de Radu Gyr.

Adevărul trebuie căutat altundeva. PNL fuge ca dracul de tămâie de toți cei care au fost la un moment dat foarte apropiați de Traian Băsescu. Însă și aici se face o selecție. Cei care l-au votat pe Vasile Blaga nu sunt indezirabili, așa cum sunt cei care la congresul PNL au votat-o pe Elena Udrea. Tânărul Neamțu mai are și păcatul de a fi fost în partidul lui Monica Macovei. Altă indezirabilă pentru PNL.

Până la urmă noul lider liberal are de rezolvat două probleme majore: raportul cu ALDE și Tăriceanu și relația cu USR. Ludovic Orban s-a remarcat prin jocurile de culise din preajma congreselor PNL. L-a susținut pe Crin Antonescu la confruntarea acestuia cu Tăriceanu, dar și pe Klaus Iohannis  în competiția internă cu Klaus Iohannis. Obișnuit să-i ajute pe alții, cum se va ajuta pe el însuși? A cucerit organizație după organizație în confruntarea cu Cristian Bușoi, dar devenit președintele celui mai important partid de opoziție, Ludovic Orban nu dovedește că știe ce are de făcut. Este adevărat că nici materia primă, conducerea din linia a doua, precum și liderii locali, nu-i conferă titlul de general al unei armate capabile să se bată cu un adversar cum este PSD. Copleșit numeric, PNL continuă să facă selecții într-un material și așa destul sărăcuț.

“Isus venea ca roua în potire/ Priveam adânc în ochii Lui adânci/ Și înviam în orice răstignire/ Când surâdeam pe crucile de-atunci…” Radu Gyr nu merita acest afront din partea PNL.

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

Ce înseamnă un an mai bun?

Fiecare an este întâmpinat cu noi speranțe. Urându-și “La mulți ani” pentru moment oamenii uită de necazuri și se proiectează într-o lume mai bună.