Image 1
Image 2

PNL nu renunță la anticipate, dar nu mai face greșeala să spună că nu vrea să treacă guvernul Cîțu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Partidul lui Băsescu propune un guvern PNL-PMP-USR

Conducerea Parlamentului urmează să decidă calendarul audierilor şi votului pentru învestirea noului cabinet propus de premierul desemnat Florin Cîțu. Reacțiile partidelor sunt mai degrabă contrare listei în care doar ministrul Finanțelor a fost schimbat față de lista guvernului Orban.

PSD, ALDE şi UDMR consideră că lista cabinetului propusă de premierul desemnat are ca scop respingerea învestirii noului guvern şi demonstrează că PNL merge în cotinuare pe scenariul anticipatelor.

Social-democraţii le reproşează liberalilor lipsa dialogului înainte de anunţ şi faptul că sunt păstraţi pe listă candidaţii la portofolii care au picat la audieri pentru Guvernul Orban II.

Aceleaşi critici sunt formulate şi de ALDE, care apreciază că PNL şi preşedintele Klaus Iohannis nu sunt preocupaţi de ieşirea ţării din criză şi de asigurarea unei guvernări stabile.

În acelaşi timp, UDMR anunţă deschidere la dialog cu premierul desemnat, dar subliniază că orice negociere ulterioară prezentării listei de miniştri şi a programului de guvernare are şanse minime de reuşită.

PMP propune o coaliție de dreapta

Partidul lui Traian Băsescu a propus înaintea anunțării listei lui Cîțu o coaliție a forțelor de dreapta. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a scris, vineri dimineaţa, pe Facebook, că premierul desemnat, Florin Cîţu, ar trebui să meargă în Parlament cu un guvern interimar PNL-PMP-USR, pentru a creşte şansele ca România să aibă in guvern stabil.

“Criza guvernamentală trebuie oprită. Înţeleg că premierul desemnat vine cu aceeaşi formulă guvernamentală, un guvern minoritar PNL”, scrie Tomac.

Liderul PMP spune că este evident că, în aceste condiţii, “sunt şanse tot mai mici să avem un guvern învestit în următoarele zile”.

“Domnule premier desemnat, mergeţi în Parlament cu un guvern interimar PNL-PMP-USR. Aşa vor creste şansele să dăm României un guvern stabil şi să pregătim noi proiecte pentru următorii ani.  Agravarea crizei ajută doar PSD, de care dorim să scăpăm”, conchidea Tomac. Ideea lui nu a fost luată în considerare de liberali.

Dan Barna voia oameni competenți în guvern

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat vineri că se aştepta ca partidele să fie consultate înainte de a fi anunţată lista de miniştri, caz în care i-ar fi transmis premierului desemnat că ”era firesc” să existe alte persoane în locul celor care au performat sub aşteptări. Barna spune că negocierile de săptămâna aceasta sunt formale.

”Ne-am fi aşteptat ca premierul desemnat să discute mai întâi cu partidele şi abia ulterior, în funcţie de rezultatul consultărilor, să formeze o coaliţie care să dea miniştrii şi un program de guvernare. Nu a făcut-o. Dacă aceste discuţii ar fi existat, i-am fi spus domnului Cîţu că era firesc să avem oameni competenţi în locul miniştrilor care au performat sub aşteptări şi se regăsesc în continuare pe această listă. I-am mai fi zis că nu trebuie să se mai repete niciodată situaţii în care guvernul adoptă noaptea zeci de ordonanţe de urgenţă a căror urgenţă nu poate fi justificată. I-am fi spus că alegerile în 2 tururi trebuie să fie primul punct al programului de guvernare.

Consultările care vor avea loc săptămâna viitoare, DUPĂ depunerea listei miniştrilor şi a programului de guvernare, nu sunt decât un exerciţiu formal. Decizia unui guvern monocolor a fost luată deja de PNL”, a scris, vineri, pe Facebook, Dan Barna. Acesta a anunţat, totuşi, că USR va participa la discuţii: ”Vom merge la discuţii pentru a-i aminti premierului că PNL are încă restanţe de îndeplinit – măsuri în favoarea românilor”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns