Image 1
Image 2

PNL, între ciocanul USR- PLUS și nicovala USR- Pro România-ALDE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O simplă trecere peste titlurile din ziare, de pe burtierele televiziunilor sau de pe site-uri, arată profunda derută în care plutesc majoritatea guvernelor. Locul întâi, fără posibilitatea de a fi depășit, îl ocupă Statele Unite.

Cea mai puternică națiune din lume pare să fie și cea mai grav afectată de pandemia pe care președintele SUA o bagatelizează.

Fiind în campanie electorală, ca să ridice moralul americanilor, Donald Trump o tratează cu umor.

Țările fiind închise, interesul pentru ce se întâmplă în lumea largă este din ce în ce mai scăzut. Fiecare guvern acționând după cum crede de cuviință, rezultatele sunt net diferite.

Numărul noilor infectări sunt diferite, la fel cum și măsurile de relaxare diferă de la o țară la alta. Vitezele cu care repornesc economiile naționale sunt diferite.

Guvernele în funcțiune, premierii și șefii de stat, sunt judecați mai ales în funcție de măsurile pe care le iau pentru susținerea sau repornirea economiei propriei țări.

Specialiștii avertizează că lumea va trebui să se obișnuiască să conviețuiască multă vreme cu acest coronavirus.

Cu măști sau fără măști, păstrând distanțarea fizică, izolări și carantine, cu stări de alertă mai mult sau mai puțin constituționale, economia trebuie să răzbească înfruntând mai ales hoțiile aferente pandemiei.

În plină criză, economică, sanitară și morală, ies la suprafață marile afaceri făcute în spatele luptei împotriva coronavirusului.

Șpăgile au crescut de la mii de euro la milioane de euro, și nu va fi o mare surpriză să se constate la sfârșitul crizei că s-a ajuns la miliarde de euro cheltuite degeaba.

România se confruntă deja cu un prim caz de corupție. Era ceva obișnuit ca “parandărătul” practicat de la primării la consilii județene, agenții și ministere, să fie de 3-5-10% din valoarea lucrărilor, achizițiilor, serviciilor etc. În pandemie s-a ajuns la procentul de 18%.

Creșterile uriașe ale prețurilor la materialele sanitare, măști, combinezoane, dezinfectanți, au permis rularea unor sume fabuloase, evident, cu mita de rigoare.

Îmbogățiții pandemiei pot deja concura cu vestiții îmbogățiți de război. S-a ajuns ca de pe urma măștilor să se câștige mai bine decât de pe urma traficului de droguri. Și, în plus, afacerea cu materiale sanitare părea să fie fără niciun risc.

Organele abilitate au intrat în acțiune și este foarte posibil să asistăm la procese comparabile cu marile dosare de corupție.

Aceste afaceri, pe cât de ilegale pe atât de imorale, nu pot rămâne fără consecințe în plan politic. Nota de plată o va plăti guvernul. Premierul Orban a declarat că guvernul nu are absolut nicio legătură cu cazul companiei de stat Unifarm și că investigațiile vor elucida cazul. Este posibil, dar politica este politică și întotdeauna partidul de la guvernare plătește oalele sparte de alții.

PNL s-a detașat de PSD în primul rând pentru că nu i-a fost aplicată pe frunte eticheta de partid corupt. PNL a avut inspirația de a se detașa de membrii acuzați de fapte de corupție și a le cere să se autosuspende până la decizia finală justiției.

Dosarul de corupție a pandemiei, în funcție de probe, dar și de impactul asupra opiniei publice, va influența rezultatele alegerilor de la sfârșitul acestui an, dar nu în mod esențial.

De la simplii cetățeni la oamenii de afaceri, populația este preocupată de modul în care guvernul a stăpânit situația, de măsurile luate pentru salvarea afacerilor și, implicit, a locurilor de muncă.

Dacă și în condiții normale, crearea locurilor de muncă se număra printre cele mai importante preocupări ale populației, nu este greu de imaginat ce efect dezastruos va avea asupra guvernului un șomaj uriaș.

Sutele de mii de oameni rămași fără un loc de muncă nu se vor lăsa impresionați de milioanele de măști distribuite gratuit. Fiind un an electoral, PNL se află între ciocan și nicovală.

Mai mari, butucănoase și lipsite de delicatețe, PSD, Pro România și ALDE sunt pe post de nicovală, în timp ce USR și PLUS, mai sprintene, mai vioaie, mai suple în exprimare, își vor asuma rolul ciocanului ce lovește fierul cât e cald.

Din toate datele criza pandemiei va rămâne caldă, fierbinte ca mămăliga uitată pe foc până după alegerile parlamentare. Cum se va descurca PNL atacat și din stânga și din dreapta? Simplu. Repornind economia, arătând că este stăpân pe situație.

Doi politicieni locali: Boc și Buzatu

Ghinionul stă la pândă şi când te aştepţi cel mai puţin, înhaţă câte un baron local. Ultimele victime au fost, din întâmplare, din rândul liderilor PSD.