PNL, între ciocanul USR- PLUS şi nicovala USR- Pro România-ALDE | Informaţia Zilei

PNL, între ciocanul USR- PLUS şi nicovala USR- Pro România-ALDE

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 iunie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O simplă trecere peste titlurile din ziare, de pe burtierele televiziunilor sau de pe site-uri, arată profunda derută în care plutesc majoritatea guvernelor. Locul întâi, fără posibilitatea de a fi depăşit, îl ocupă Statele Unite.

Cea mai puternică naţiune din lume pare să fie şi cea mai grav afectată de pandemia pe care preşedintele SUA o bagatelizează.

Fiind în campanie electorală, ca să ridice moralul americanilor, Donald Trump o tratează cu umor.

Ţările fiind închise, interesul pentru ce se întâmplă în lumea largă este din ce în ce mai scăzut. Fiecare guvern acţionând după cum crede de cuviinţă, rezultatele sunt net diferite.

Numărul noilor infectări sunt diferite, la fel cum şi măsurile de relaxare diferă de la o ţară la alta. Vitezele cu care repornesc economiile naţionale sunt diferite.

Guvernele în funcţiune, premierii şi şefii de stat, sunt judecaţi mai ales în funcţie de măsurile pe care le iau pentru susţinerea sau repornirea economiei propriei ţări.

Specialiştii avertizează că lumea va trebui să se obişnuiască să convieţuiască multă vreme cu acest coronavirus.

Cu măşti sau fără măşti, păstrând distanţarea fizică, izolări şi carantine, cu stări de alertă mai mult sau mai puţin constituţionale, economia trebuie să răzbească înfruntând mai ales hoţiile aferente pandemiei.

În plină criză, economică, sanitară şi morală, ies la suprafaţă marile afaceri făcute în spatele luptei împotriva coronavirusului.

Şpăgile au crescut de la mii de euro la milioane de euro, şi nu va fi o mare surpriză să se constate la sfârşitul crizei că s-a ajuns la miliarde de euro cheltuite degeaba.

România se confruntă deja cu un prim caz de corupţie. Era ceva obişnuit ca „parandărătul” practicat de la primării la consilii judeţene, agenţii şi ministere, să fie de 3-5-10% din valoarea lucrărilor, achiziţiilor, serviciilor etc. În pandemie s-a ajuns la procentul de 18%.

Creşterile uriaşe ale preţurilor la materialele sanitare, măşti, combinezoane, dezinfectanţi, au permis rularea unor sume fabuloase, evident, cu mita de rigoare.

Îmbogăţiţii pandemiei pot deja concura cu vestiţii îmbogăţiţi de război. S-a ajuns ca de pe urma măştilor să se câştige mai bine decât de pe urma traficului de droguri. Şi, în plus, afacerea cu materiale sanitare părea să fie fără niciun risc.

Organele abilitate au intrat în acţiune şi este foarte posibil să asistăm la procese comparabile cu marile dosare de corupţie.

Aceste afaceri, pe cât de ilegale pe atât de imorale, nu pot rămâne fără consecinţe în plan politic. Nota de plată o va plăti guvernul. Premierul Orban a declarat că guvernul nu are absolut nicio legătură cu cazul companiei de stat Unifarm şi că investigaţiile vor elucida cazul. Este posibil, dar politica este politică şi întotdeauna partidul de la guvernare plăteşte oalele sparte de alţii.

PNL s-a detaşat de PSD în primul rând pentru că nu i-a fost aplicată pe frunte eticheta de partid corupt. PNL a avut inspiraţia de a se detaşa de membrii acuzaţi de fapte de corupţie şi a le cere să se autosuspende până la decizia finală justiţiei.

Dosarul de corupţie a pandemiei, în funcţie de probe, dar şi de impactul asupra opiniei publice, va influenţa rezultatele alegerilor de la sfârşitul acestui an, dar nu în mod esenţial.

De la simplii cetăţeni la oamenii de afaceri, populaţia este preocupată de modul în care guvernul a stăpânit situaţia, de măsurile luate pentru salvarea afacerilor şi, implicit, a locurilor de muncă.

Dacă şi în condiţii normale, crearea locurilor de muncă se număra printre cele mai importante preocupări ale populaţiei, nu este greu de imaginat ce efect dezastruos va avea asupra guvernului un şomaj uriaş.

Sutele de mii de oameni rămaşi fără un loc de muncă nu se vor lăsa impresionaţi de milioanele de măşti distribuite gratuit. Fiind un an electoral, PNL se află între ciocan şi nicovală.

Mai mari, butucănoase şi lipsite de delicateţe, PSD, Pro România şi ALDE sunt pe post de nicovală, în timp ce USR şi PLUS, mai sprintene, mai vioaie, mai suple în exprimare, îşi vor asuma rolul ciocanului ce loveşte fierul cât e cald.

Din toate datele criza pandemiei va rămâne caldă, fierbinte ca mămăliga uitată pe foc până după alegerile parlamentare. Cum se va descurca PNL atacat şi din stânga şi din dreapta? Simplu. Repornind economia, arătând că este stăpân pe situaţie.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517