Image 1
Image 2

PNL chefuiește, PSD face scandal, UDMR își face bagajele

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Dreapta nu a pierdut alegerile prezidențiale din anul 2000. Prin urmare nu știm cum reacționează partidele de dreapta din poziția de învinse. În schimb PSD se află la a treia înfrângere consecutivă. După fiecare bătălie pierdută a intrat într-o criză profundă. În primul rând social democrații s-au năpustit asupra candidatului. Lui Adrian Năstase i-au ridicat sprijinul politic și practic, au deschis calea anchetelor în urma cărora a intrat în pușcărie. Mircea Geoană a pierdut președinția partidului, în același timp desprinzându-se din partid aripa Gabriel Oprea. A reușit să intre la guvernare după opt ani de opoziție în urma unei aliațe cu un partid de dreapta. La doi ani și jumătate PSD se află iarăși în postura de partid învins. Joi a avut loc o primă ședință de analiză. Liderii naționali și locali s-au întâlnit să vadă unde au și mai ales să decidă ce au de făcut în viitor.
Sistemul politic românesc îl are în centru pe președinte. Întreaga politică se duce în jurul lui, cu toate că zice în Constituție că președintele este echidistant față de toate partidele. În practică lucrurile se petrec altfel. Președintele face și desface guverne, dă semnale de formare a majorităților parlamentare ținând partea forțelor politice în numele cărora a candidat. PSD știe foarte bine acest lucru, dar rareori ține seama de experiența din trecut.
Victor Ponta a fost considerat un lider autoritar. După pierderea alegerilor, autoritatea sa este contestată de cei cu care nu a fost în relații foarte bune. Sunt PSD-iști care doresc să scoată partidul de la guvernare. Alții sunt capabili de orice pentru a rămâne la guvernare. Indiferent de decizia politică luată joi, pentru PSD urmează zile grele. Cu un președinte ostil, față în față cu o opoziție mai puternică, cu o populație care începe să vadă mai ușor toate greșelile guvernului, premierul Victor Ponta se vede obligat să ia măsuri cu totul speciale pentru a putea ține partidul pe linia de plutire.
Într-o democrație normală înseamnă echilibru pe scena politică. Din păcate politicienii noștri nu sunt liniștiți decât atunci când au toată puterea. PSD a dorit toată puterea. I s-a reproșat acest lucru, dar iată că și Klaus Iohannis vrea toată puterea. Liberalii au și organizat un chef la care s-a mâncat românește și s-a plătit nemțește. Președintele ales a și anunțat deja într-un interviu că PNL va veni la guvernare în 2015. Această afirmație este o adevărată declarație de război, dar și o momeală pentru UDMR. Liderii maghiarii au decis că este mai potrivit pentru ca UDMR să iasă de la guvernare. Prin urmare, PSD ar trebui să țină seama mai mult de ceea ce fac celelalte partide decât de ce se întâmplă în partidul lor. Experiența arată însă că social democrații nu sunt capabili să se poarte rațional când pierd.
Vânzoleala din fața sediului partidului este pe măsura degringoladei din interior. S-ar putea spune că liberalii au tras o băută, dar cei care s-au îmbătat și fac scandal sunt social democrații. Victor Ponta a anunțat că restructurează guvernul cu gândul că salvează partidul.
Ieșirea UDMR de la guvernare subțiază majoritatea parlamentară, dar guvernul are în continuare o susținere parlamentară solidă din punct de vedere numeric. Deocamdată. Dacă vor continua certurile nu va dura prea mult și PSD se va vedea obligat să depună armele și să se predea necondiționat.