Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    UNPR se grăbește. Gabriel Oprea și-a lansat candidatul la Primăria Generală a Capitalei. Actualul primar al sectorului 4, supranumit Piedone, va reprezenta UNPR pentru cea mai râvnită funcție în administrația locală.
    După câte se aude, Cristian Popescu a fost unul dintre cei mai buni primari din țară. Nu a fost implicat în scandaluri. Nu s-a auzit să fie acuzat de acte de corupție. Să fie el o excepție? Să fie Piedone printre puținii  primari din țară care nu percepe comisioane pentru lucrările din sectorul său? Este foarte posibil.


Trecând drept un foarte bun gospodar, apreciat de locuitorii din din sectorul său, șansele unui candidat care reprezintă un partid de cel mult 10% sunt minime. UNPR mizează pe imaginea bună a candidatului. Campania electorală îl va face vizibil în toată țara. Același fenomen se întâmplă în județe. Candidatul la funcția de primar al reședinței de județ este o locomotivă pentru toți candidații partidului.
Cum președinții de consilii județene nu sunt aleși direct, primarul devine cea mai importantă piesă în campania electorală la alegerile locale din 2016. UNPR este primul partid din coaliție care și-a anunțat intenția de a merge separat la alegeri. Ocuparea funcției de prim ministru interimar i-a adus lui Gabriel Oprea o mai mare expunere mediatică. Partidul său poate spera la un rezultat bun cu condiția să nu lase să treacă timpul. Lumea uită repede. Procedând cât se poate de strategic, UNPR dă prin desemnarea candidatului Piedone un semnal pentru toată țara.
Restul partidelor sunt mult rămase în urmă. PSD se poate baza în continuare pe actualul primar general. Chiar dacă Sorin Oprescu se va decide să candideze ca independent, PSD nu are altă variantă mai bună decât el. De voie, de nevoie,  îl va susține.  Campania la București va fi dură.  Județele nu se vor lăsa mai prejos. Pe de o parte se vor confrunta partidele din coaliție, fiecare având candidați proprii, pe de altă parte se vor confrunta cele două mari partide, PNL și PSD.
Desigur, cele mai mari șanse le au candidații susținuți de cele două partide clasate pe primele locuri. Va conta, însă și personalitatea candidatului. Un primar în exercițiu, un președinte de consiliu județean, un parlamentar, o personalitate din societatea civilă foarte cunoscut, pot face o figură frumoasă în calitate de candidat la primărie. Nu poate fi cu totul exclusă o victorie a unui partid mic sau mijlociu care a avut intuiția de a-și alege un candidat cu o mare notorietate. Sau chiar dacă nu va întruni numărul cel mai mare de voturi, va face mai mulți consilieri pentru partidul său. Cam în această situație este Cristian Popescu Piedone.
UNPR, ALDE, PMP pot oferi surprize foarte mari dacă își vor alege candidați foarte buni. Nu vor câștiga neapărat multe fotolii de primari. Nu este  însă exclus nici acest lucru. Aceste partide vor juca un rol esențial în formarea majorităților din consiliile locale și județene. Cu cât vor obține mai mulți consilieri, cu atât mai mult își vor putea negocia funcții de viceprimari, de vicepreședinți ai consiliilor județene. Ceea ce reprezintă acum UNPR și ALDE în coaliția de guvernare, vor reprezenta grupurile de consileri în plan local. Este un motiv destul de întemeiat pentru grăbirea lansării propriilor candidați pentru alegerile locale. UNPR a spart gheața. Exemplul său îl vor urma partidele care iau în serios viitoarea campanie electorală, care oficial va începe în aprilie sau mai 2016, dar practic a început ieri.

Să mai vorbim și despre opoziție

USR-PLUS a dispărut, locul său fiind luat de Alianța Dreapta Unită, Compusă din elemente politice disparate, USR, Forța Dreptei și PMP, pe bună dreptate te întrebi ce au în comun Cătălin Drulă, Ludovic Orban și Eugen Tomac?

Spre o nouă dezordine mondială

Ca și în România, potrivit sondajelor și în Germania partidul populist Alternativa pentru Germania, a fost recent clasificat de Oficiul pentru Protecția Constituției drept “caz suspect de extremism de dreapta” în întreaga țară, iar în două state federale din Est s-a mers mai departe clasificându-l ca “partid cu un anumit extremism de dreapta.”