Image 1
Image 2

Pictorul Liviu Lăzărescu expune de duminică la Carei

Arta lui Liviu Lăzărescu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Arta lui Liviu Lăzărescu
Arta lui Liviu Lăzărescu

Duminică, 19 mai 2019, de la ora 12.30, la Castelul Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Liviu Lăzărescu – pictorul muzelor de la Mărtinești” a artistului Liviu Lăzărescu.

Originar din satul transilvănean Mărtinești (Hunedoara), se bucură de un istoric remarcabil în domeniul artelor plastice. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, clasa profesorului Corneliu Baba, în 1963. Asistent universitar la catedra de pictură din 1963, apoi lector (1968), conferențiar (1991) și profesor (1992). Inițiază și predă cursurile de cromatologie, tehnici artistice și restaurare. A publicat volumele „Pictură în ulei” (1994), „Martinești, vechiul meu sat transilvan” (2006), „Maestrul meu, Corneliu Baba” (2007). A colaborat la realizarea Dicționarului de artă (1995, 1998), la emisiuni radiofonice și în presă. O parte dintre lucrările semnate de artist se află în colecții particulare și de stat.

”Unice în creația pictorilor români, tablourile lui Liviu Lăzărescu prin care valorifică atât de sensibil vechea artă a iconarilor transilvăneni, cu deosebire a celor de la Nicula, cunoscută îndeaproape și admirată cu sinceritate, formează un grup relativ compact, dedicat aproape în aceeași măsură și satului său natal. Mărtineștiul și fragilele sale muze – icoanele pe sticlă – se îngemănează însă și în creația literară a profesorului Lăzărescu. (…) Asocierea lor, însă, prin căutarea unui corespondent scris pentru fiecare imagine pictată, a funcționat ca un proces de sublimare a mesajului, întreaga sa „greutate” transformându-se într-un imn duios închinat Celor Veșnice și veșnic reînoite, de fiecare generație, după puterile sale de înțelegere și adaptare la schimbările aduse de curgerea timpului”, scria monograful Zoltan Terner.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 19 – 31 mai 2019, conform programului de vizitare a Muzeului din Castel. Evenimentul este organizat cu sprijinul Direcției de Cultură și Sport a Municipiului Carei, Fundației Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” , Clubului Lions Satu Mare Someş și al Clubului Lions Deva Sarmizegetusa.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

SATU MARE LA 1-2 MAI 1872

A fost un moment crucial pentru cultura română

Ca în toate oraşele vechi şi în Satu Mare sunt locuri, străzi şi case cu valoare simbolică pe care prea puţini le cunosc. Sunt, de asemenea, evenimente, care au marcat profund istoria, evenimente şi oa- meni daţi cu totul uitării. Patriotismul, ne referim aici doar la cel local, se limitează la arborarea steagului, la defilări şi intonarea unor cântece patriotice.