Pictorul Liviu Lăzărescu expune de duminică la Carei | Informaţia Zilei

Pictorul Liviu Lăzărescu expune de duminică la Carei

Scris de Vasile Andreica, 16 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Arta lui Liviu Lăzărescu

Arta lui Liviu Lăzărescu

Duminică, 19 mai 2019, de la ora 12.30, la Castelul Károlyi din municipiul Carei va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Liviu Lăzărescu – pictorul muzelor de la Mărtineşti” a artistului Liviu Lăzărescu.

Originar din satul transilvănean Mărtineşti (Hunedoara), se bucură de un istoric remarcabil în domeniul artelor plastice. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, clasa profesorului Corneliu Baba, în 1963. Asistent universitar la catedra de pictură din 1963, apoi lector (1968), conferenţiar (1991) şi profesor (1992). Iniţiază şi predă cursurile de cromatologie, tehnici artistice şi restaurare. A publicat volumele „Pictură în ulei” (1994), „Martineşti, vechiul meu sat transilvan” (2006), „Maestrul meu, Corneliu Baba” (2007). A colaborat la realizarea Dicţionarului de artă (1995, 1998), la emisiuni radiofonice şi în presă. O parte dintre lucrările semnate de artist se află în colecţii particulare şi de stat.

”Unice în creaţia pictorilor români, tablourile lui Liviu Lăzărescu prin care valorifică atât de sensibil vechea artă a iconarilor transilvăneni, cu deosebire a celor de la Nicula, cunoscută îndeaproape şi admirată cu sinceritate, formează un grup relativ compact, dedicat aproape în aceeaşi măsură şi satului său natal. Mărtineştiul şi fragilele sale muze – icoanele pe sticlă – se îngemănează însă şi în creaţia literară a profesorului Lăzărescu. (…) Asocierea lor, însă, prin căutarea unui corespondent scris pentru fiecare imagine pictată, a funcţionat ca un proces de sublimare a mesajului, întreaga sa „greutate” transformându-se într-un imn duios închinat Celor Veşnice şi veşnic reînoite, de fiecare generaţie, după puterile sale de înţelegere şi adaptare la schimbările aduse de curgerea timpului”, scria monograful Zoltan Terner.

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 19 – 31 mai 2019, conform programului de vizitare a Muzeului din Castel. Evenimentul este organizat cu sprijinul Direcţiei de Cultură şi Sport a Municipiului Carei, Fundaţiei Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” , Clubului Lions Satu Mare Someş şi al Clubului Lions Deva Sarmizegetusa.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345