Image 1
Image 2

Pentru moartea tânărului de 31 de ani, nu medicii sunt de vină, ci sistemul, organizarea proastă din spital

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Satu Mare
Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Satu Mare

Rudele, prietenii şi cunoştinţele bărbatului decedat organizează azi un protest la Unitatea de Primiri Urgenţe, între orele 18,00 – 20,00

Un tânăr de 31 de ani, tehnician dentar din Satu Mare, a decedat la Spitalul Judeţean, după ce i s-a indus comă medicamentoasă. Iniţial, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe i-au pus un diagnostic greşit, neştiind că bărbatul a suferit un accident grav, fiind lovit de o maşină pe strada Careiului, unde l-au găsit poliţiştii. Cadrele medicale au crezut că bărbatul a băut peste măsură şi, acum o săptămână, când a fost găsit căzut pe stradă de către poliţişti, după trei ore de internare, a fost trimis acasă deşi starea sa de sănătate era vizibil deteriorată.

Redăm, pe scurt, felul în care s-au petrecut lucrurile.

În dimineaţa zilei de duminică, 20 noiembrie, patrula poliţiei descoperă un tânăr căzut cu bicicleta pe strada Careiului. Aparent, tânărul de 31 de ani părea beat, aceasta fiind şi informaţia pe care agentul de poliţie a transmis-o medicilor în momentul în care a sunat la serviciul de ambulanţă. Tânărul avea stări de vomă şi din acest motiv, medicii au crezut că este în stare de ebrietate. Ajuns la Spital, victima era într-o stare deplorabilă, având ameţeli şi pierderi de echilibru.

Aflând aceste date, medicii nu au mai efecuat alte analize, iar pacientul a fost trimis acasă după trei ore de internare.

A doua zi însă, starea pacientului este semnificativ deteriorată şi ajunge din nou la Urgenţe. În urma controalelor, medicii descoperă că pacientul are fractură craniană severă, contuzie cerebrală fronto-parietală, multiple hematoame intracraniene.

Tânărul era într-o stare de agitaţie care nu permitea efecutarea analizelor, prin urmare a fost sedat, însă i-a scăzut cantitatea de oxigen din sânge. Pentru ca starea sa să nu se agraveze, pacientului i se induce comă medicamentoasă. Creierul tânărului s-a inflamat puternic şi a intrat în moarte cerebrală.

Bărbatul, care era technician dentar, a decedat în noaptea zilei de 25 noiembrie. Managerul Spitalului, Marcela Papici a declarat că, în acest caz, au fost respectate toate protocoalele medicale. Nu de aceeaşi părere sunt rudele şi prietenii celui decedat.  Ei acuză sistemul sanitar sătmărean de ineficienţă şi neglijenţă, sau mai bine spus, de crimă.

Ca urmare, aparţinătorii tânărului vor organiza un protest, azi, între orele 18,00 – 20,00, în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe. Până la această oră, şi-au anunţat participarea zeci de sătmăreni, pe o reţea de socializare, în urma anunţului postat de Călin Culcean, medic stomatolog şi apropiat al familiei decedatului. “Dacă nu ai un prieten, o rudenie sau o cunoştinţă care să fi avut o exeprienţă neplăcută sau tragică la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare, eşti o minune!

Eu încă nu am găsit pe nimeni… Indiferenţa, indolenţa, neştiinţa, lipsa de empatie au dezumanizat acest serviciu atât de vital pentru noi, cetăţenii judeţului Satu Mare. Ieri noapte, un alt om a murit cu semne mari de întrebare planând deasupra tratamentului primit la UPU. Următorii suntem noi, degeaba ne ascundem!

Haideţi să le arătăm că ne pasă, că suntem cu ochii pe ei! Că ne-am săturat să ne fie frică să intrăm în instituţia care din din banii noştri s-a construit. Haideţi să purtăm măşti medicale cu mesaje pentru cei care în caz de urgenţă ar trebui să fie acolo să ne ajute. Dacă nu aveţi măşti, vă vom da noi. Este totodată o procesiune comemorativă pentru tânărul plecat dintre noi.

Medicul Călin Culcean a mai anunţat că doreşte ca protestul să se desfăşoare în condiţii decente şi că nu doreşte sub nicio formă să împiedice sau să îngreuneze activitatea serviciului de ambulanţă.

Acest protest nu este al meu, este al nostru. Eu doar propun cateva reguli de conduita:

1. Fara huiduieli, fluieraturi si/sau injuraturi. Nu ca unii nu ar merita-o ci deoarece comemoram pierderea multor vieti din neglijenta, nepasare sau nestiinta. Ultima si cea mai proaspata e a tanarului anonim.

2. Va trebui sa tinem cont de faptul ca ambulantele vor avea nevoie de acces. Va rog sa nu blocati procedurile medicale sub nicio forma!

3. Vom alege un loc unde sa punem candele comemorative. Va rugam sa nu le puneti in locuri cu risc de incendiu.

4. Nu e nevoie sa strigam nimic, mesajele noastre vor fi scrise pe mastile de pe gura. Mesajul unanim este clar: ne-am saturat sa tacem sau sa fim redusi la tacerea vesnica prin neglijenta si nepasare.

5. Vom avea autorizatie pentru protest, deci, nu cedati daca jandarmii sau fortele de ordine vor incerca sa ne disperseze.

6. Cu siguranta sunt deja informatori si postaci printre noi. Nu cedati la zvonuri si ramaneti focusati pe motivul nostru comun: NU MAI VREM SA MURIM IN SPITALE DIN NEGLIJENTA UNORA!

7. Puteti sa dati interviuri, sa faceti poze, comentarii, etc. Sunteti direct raspunzatori pentru ce declarati sau faceti!

8. Ma bucur sa fiu alaturi de voi

Cazuri care au zgudit judeţul Satu Mare, din cauza procedurilor greşite care funcţionează la UPU

Acest caz nu este singurul care a zguduit judeţul Satu Mare în ultimul an. În ianuarie, s-a deschis o anchetă la Spitalul Judeţean, pentru că o femeie a zăcut în zăpadă, la doi paşi de sediul instituţiei spitaliceşti. Femeia a suferit un traumatism, deoarece i s-a făcut rău şi a căzut pe stradă, la 70-80 de metri de UPU.

În acel caz, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe nu au putut interveni imediat, decât după 20 de minute, deoarece, spre surprinderea bărbatului care a anunţat incidentul, medicii aveau de respectat nişte proceduri. Ambulanţa a sosit abia după ce a fost solicitată de nişte trecători.

De asemenea, în luna iunie 2016, un bărbat a făcut infarct în toaleta Spitalului Judeţean Satu Mare, după ce a aşteptat 75 de minute pe holul de la Urgenţe să fie consultat de un medic. Laszlo Balogh, tatăl a cinci copii, a decedat la Spitalul dn Cluj.

Familia bărbatului de 38 de ani a declarat că va da Spitalul în Judecată.

Potrivit protocoalelor Spitalului, medicii care fac de gardă la Urgenţe, ajung la UPU prin rotaţie, indiferent de specializare. De exemplu, un medic dermatolog ajunge să se ocupe de un pacient care a suferit un infarct, ceea ce înseamnă un singur lucru: protocoalele Spitalului Judeţean Satu Mare sunt inadecvate, greşite. Aşadar, pentru moartea tânărului de 31 de ani, nu medicii sunt de vină, ci sistemul, organizarea proastă din spital.

33 de comentarii

  1. Bună ziua dragi cititori și prietenii sistemul nostru de sănătate este bună eu ori de cate ori am fost la urgență personalului din sectorul de sănătate și au respectat condițiile protocoalele în care sunt acolo
    Ca Este un Medic specialist si are peste 30_50 de urgențe si sa m-ai stai 1ora după un specialist de pe secții arunci nu este o problema este foarte greu muncă lor

  2. am intrat in upu satu mare cu un bolnav cu probleme grave de sanatate si am vazut nepasarea celor de acolo,bolnavi sant pe paturi intre 3-4ore fara nici un tratament personalul sta si barfesc isi spun pasurile si nemultumirile pt salariul primit.bolnavi sant a-i nimanui.Dinsala de asteptare pare ca inauntru se desfasoara o activitate medicala intensa.

  3. lasand la o parte intrigile si interesele politice, nu cred ca e frumos ce ffac unii si se leaga de cei de la UPU. Sunt oameni si ei, sunt supusi grelselilor. Iar daca au gresit vor plati. condoleante familiei tanarului decedat dar eu sunt convins ca cei de la UPU au facut tot ce le-a stat in putere.

  4. Felicitari personalului UPU pentru felul cum isi desfasoara activitatea in conditii inumane. Ei nu pot sa faca minuni. Daca s-ar putea le-ar face. de fiecare data candn am apelat la UPU am fost tratat foarte bine si am fost multumit de ceea ce au facut, am inteles ca este de asteptat pentru ca sunt cazuri mai grave si am avut rabdare . Ar trebui sa ne apreciem ca oameni nu sa ne detstam ca suntem romani sau unguri, penelisti sau pesedisti, slabi sau grasi, urati sau frumosi. Sa intelegem ca toti gresim si ca daca gresim vom plati pentru asta. Asa ca cu tot respectul pentru dramele din jurul nostru, apreciati ceea ce fac oamenii astia de la UPU ca o fac cu greu cu truda si in conditii de neimaginat uneori.

  5. Dar spitalul nu este dotat cu aparatura care detecteaza alcoolul din respiratie ?. Nu toti oamenii gasiti cazuti pe strada sunt si alcoolici !. Evident, as putea da vina pe medici dar vina o poarta intreg sistemul pt. care medicii buni si valorosi pleaca din tara deoarece sunt platiti in bataie de joc !. Si dotarea spitalelor de stat lasa de dorit, mamagerul este impus de sistemul politic si nu pe competitivitate ca si Marcela Papici in cazul nostru !. Insuficienta cadrelor medicale conduce la oboseala acuta si stres la partea celor care lucreaza conducand si la diagnosticari gresite. De ce in spitalele private treaba merge mult mai bine ?,…, deoarece nu sunt de stat !. (alta mentalitate…)

  6. Nu o mai apărați pe Papici pentru ca are vina mare in tot ceea ce se petrece la județean. Faptul ca ea nu coordonează si nu impune putina severitate aduce la astfel de situații. La spital toată lumea face ce vrea si nimeni nu isi asuma nimic. Nu știe ce se petrece in spital , e mai mult la partid decat la lucru .

  7. Din păcate, în multe situații, noi cei din Satu Mare, când avem o problemă medicală, suntem diagnosticați corect si tratați normal doar la Cluj, ori în străinătate . Nu stiu cine e de vină ? O fi dotarea medicală ? Poate pregătirea insuficienta în domeniu a unor medici ? Sau poate unii nu profesează din vocație ? Răspunsul cred că trebuie să vină din interiorul instituției medicale. Cei care stiu ce se întâmplă să spuna lucrurilor pe nume și să încerce să facă ceva. Din păcate asa nu se mai poate !

  8. Titlu de doi bani. Din articol reiese clar vina medicilor: “Iniţial, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe i-au pus un diagnostic greşit, neştiind că bărbatul a suferit un accident grav”. Dacă diagnostic gresit nu e incompetența atunci nu stiu ce e. Oare câți mai trebuie să moară ca principalii vinovați să fie pedepsiți. Mai lăsați placa cu sistemul. Aici e clar omul, doctorul de vină.

  9. Lenea de a face un control la pacient.mentalitatea ca,orice om căzut în stradă este beat.in concluzie pe medici ii doare în cot de pacienți.nu pe toți.70% dintre ei sunt inumani cu oamenii.nu exagerez deloc,uitativa în toată tara.da ne rugăm să nu picam pe mâna lor.sa va fie rușine domnilor de la urgente.si acuma puteți să mă înjurați.

  10. E usor sa arunci incompetenta pe seama sistemului. Eu spun de mult timp ca medicii din Satu Mare sint plafonati si incompetenti, in portofoliul lor nu exista cazuri grele rezolvate pentru ca toate cazurile grele pleaca la Cluj sau Oradea. Nu poti avea incredere in medicii din Satu Mare, o spun in cunostinta de cauza, daca i-as fi ascultat pe ei fratele meu ar fi murit demult. Mi-am dat seama la timp ca medicii satmareni nu doar ca nu stiu, dar nici macar nu sint interesati sa stie.

Lasă un răspuns

Connect with