Pentru moartea tânărului de 31 de ani, nu medicii sunt de vină, ci sistemul, organizarea proastă din spital

Scris de Mirela Filimon, 27 noiembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Satu Mare

Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean Satu Mare

Rudele, prietenii şi cunoştinţele bărbatului decedat organizează azi un protest la Unitatea de Primiri Urgenţe, între orele 18,00 – 20,00

Un tânăr de 31 de ani, tehnician dentar din Satu Mare, a decedat la Spitalul Judeţean, după ce i s-a indus comă medicamentoasă. Iniţial, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe i-au pus un diagnostic greşit, neştiind că bărbatul a suferit un accident grav, fiind lovit de o maşină pe strada Careiului, unde l-au găsit poliţiştii. Cadrele medicale au crezut că bărbatul a băut peste măsură şi, acum o săptămână, când a fost găsit căzut pe stradă de către poliţişti, după trei ore de internare, a fost trimis acasă deşi starea sa de sănătate era vizibil deteriorată.

Redăm, pe scurt, felul în care s-au petrecut lucrurile.

În dimineaţa zilei de duminică, 20 noiembrie, patrula poliţiei descoperă un tânăr căzut cu bicicleta pe strada Careiului. Aparent, tânărul de 31 de ani părea beat, aceasta fiind şi informaţia pe care agentul de poliţie a transmis-o medicilor în momentul în care a sunat la serviciul de ambulanţă. Tânărul avea stări de vomă şi din acest motiv, medicii au crezut că este în stare de ebrietate. Ajuns la Spital, victima era într-o stare deplorabilă, având ameţeli şi pierderi de echilibru.

Aflând aceste date, medicii nu au mai efecuat alte analize, iar pacientul a fost trimis acasă după trei ore de internare.

A doua zi însă, starea pacientului este semnificativ deteriorată şi ajunge din nou la Urgenţe. În urma controalelor, medicii descoperă că pacientul are fractură craniană severă, contuzie cerebrală fronto-parietală, multiple hematoame intracraniene.

Tânărul era într-o stare de agitaţie care nu permitea efecutarea analizelor, prin urmare a fost sedat, însă i-a scăzut cantitatea de oxigen din sânge. Pentru ca starea sa să nu se agraveze, pacientului i se induce comă medicamentoasă. Creierul tânărului s-a inflamat puternic şi a intrat în moarte cerebrală.

Bărbatul, care era technician dentar, a decedat în noaptea zilei de 25 noiembrie. Managerul Spitalului, Marcela Papici a declarat că, în acest caz, au fost respectate toate protocoalele medicale. Nu de aceeaşi părere sunt rudele şi prietenii celui decedat.  Ei acuză sistemul sanitar sătmărean de ineficienţă şi neglijenţă, sau mai bine spus, de crimă.

Ca urmare, aparţinătorii tânărului vor organiza un protest, azi, între orele 18,00 – 20,00, în faţa Unităţii de Primiri Urgenţe. Până la această oră, şi-au anunţat participarea zeci de sătmăreni, pe o reţea de socializare, în urma anunţului postat de Călin Culcean, medic stomatolog şi apropiat al familiei decedatului. „Dacă nu ai un prieten, o rudenie sau o cunoştinţă care să fi avut o exeprienţă neplăcută sau tragică la Unitatea de Primiri Urgenţe Satu Mare, eşti o minune!

Eu încă nu am găsit pe nimeni… Indiferenţa, indolenţa, neştiinţa, lipsa de empatie au dezumanizat acest serviciu atât de vital pentru noi, cetăţenii judeţului Satu Mare. Ieri noapte, un alt om a murit cu semne mari de întrebare planând deasupra tratamentului primit la UPU. Următorii suntem noi, degeaba ne ascundem!

Haideţi să le arătăm că ne pasă, că suntem cu ochii pe ei! Că ne-am săturat să ne fie frică să intrăm în instituţia care din din banii noştri s-a construit. Haideţi să purtăm măşti medicale cu mesaje pentru cei care în caz de urgenţă ar trebui să fie acolo să ne ajute. Dacă nu aveţi măşti, vă vom da noi. Este totodată o procesiune comemorativă pentru tânărul plecat dintre noi.

Medicul Călin Culcean a mai anunţat că doreşte ca protestul să se desfăşoare în condiţii decente şi că nu doreşte sub nicio formă să împiedice sau să îngreuneze activitatea serviciului de ambulanţă.

Acest protest nu este al meu, este al nostru. Eu doar propun cateva reguli de conduita:

1. Fara huiduieli, fluieraturi si/sau injuraturi. Nu ca unii nu ar merita-o ci deoarece comemoram pierderea multor vieti din neglijenta, nepasare sau nestiinta. Ultima si cea mai proaspata e a tanarului anonim.

2. Va trebui sa tinem cont de faptul ca ambulantele vor avea nevoie de acces. Va rog sa nu blocati procedurile medicale sub nicio forma!

3. Vom alege un loc unde sa punem candele comemorative. Va rugam sa nu le puneti in locuri cu risc de incendiu.

4. Nu e nevoie sa strigam nimic, mesajele noastre vor fi scrise pe mastile de pe gura. Mesajul unanim este clar: ne-am saturat sa tacem sau sa fim redusi la tacerea vesnica prin neglijenta si nepasare.

5. Vom avea autorizatie pentru protest, deci, nu cedati daca jandarmii sau fortele de ordine vor incerca sa ne disperseze.

6. Cu siguranta sunt deja informatori si postaci printre noi. Nu cedati la zvonuri si ramaneti focusati pe motivul nostru comun: NU MAI VREM SA MURIM IN SPITALE DIN NEGLIJENTA UNORA!

7. Puteti sa dati interviuri, sa faceti poze, comentarii, etc. Sunteti direct raspunzatori pentru ce declarati sau faceti!

8. Ma bucur sa fiu alaturi de voi

Cazuri care au zgudit judeţul Satu Mare, din cauza procedurilor greşite care funcţionează la UPU

Acest caz nu este singurul care a zguduit judeţul Satu Mare în ultimul an. În ianuarie, s-a deschis o anchetă la Spitalul Judeţean, pentru că o femeie a zăcut în zăpadă, la doi paşi de sediul instituţiei spitaliceşti. Femeia a suferit un traumatism, deoarece i s-a făcut rău şi a căzut pe stradă, la 70-80 de metri de UPU.

În acel caz, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe nu au putut interveni imediat, decât după 20 de minute, deoarece, spre surprinderea bărbatului care a anunţat incidentul, medicii aveau de respectat nişte proceduri. Ambulanţa a sosit abia după ce a fost solicitată de nişte trecători.

De asemenea, în luna iunie 2016, un bărbat a făcut infarct în toaleta Spitalului Judeţean Satu Mare, după ce a aşteptat 75 de minute pe holul de la Urgenţe să fie consultat de un medic. Laszlo Balogh, tatăl a cinci copii, a decedat la Spitalul dn Cluj.

Familia bărbatului de 38 de ani a declarat că va da Spitalul în Judecată.

Potrivit protocoalelor Spitalului, medicii care fac de gardă la Urgenţe, ajung la UPU prin rotaţie, indiferent de specializare. De exemplu, un medic dermatolog ajunge să se ocupe de un pacient care a suferit un infarct, ceea ce înseamnă un singur lucru: protocoalele Spitalului Judeţean Satu Mare sunt inadecvate, greşite. Aşadar, pentru moartea tânărului de 31 de ani, nu medicii sunt de vină, ci sistemul, organizarea proastă din spital.

Abonează-te acum Online!
 1. adam a spus: 29 noiembrie 2016, ora 17:29

  Papici nu este platita din bani publici sa faca politica si sa stea pe la televiziuni asa ca este timpul sa plece la plimbare iar sefa de la UPU la inchisoare pentru incompetenta

 2. TOROK IOSIF a spus: 28 noiembrie 2016, ora 14:09

  Bună ziua dragi cititori şi prietenii sistemul nostru de sănătate este bună eu ori de cate ori am fost la urgenţă personalului din sectorul de sănătate şi au respectat condiţiile protocoalele în care sunt acolo
  Ca Este un Medic specialist si are peste 30_50 de urgenţe si sa m-ai stai 1ora după un specialist de pe secţii arunci nu este o problema este foarte greu muncă lor

 3. mia a spus: 28 noiembrie 2016, ora 11:28

  am intrat in upu satu mare cu un bolnav cu probleme grave de sanatate si am vazut nepasarea celor de acolo,bolnavi sant pe paturi intre 3-4ore fara nici un tratament personalul sta si barfesc isi spun pasurile si nemultumirile pt salariul primit.bolnavi sant a-i nimanui.Dinsala de asteptare pare ca inauntru se desfasoara o activitate medicala intensa.

 4. Adi a spus: 28 noiembrie 2016, ora 11:23

  Marcela Papici e o femeie dedicata muncii sale. sunt convins ca face tot ce ii sta in putinta pentru a face lucrurile asa cum trebuie

 5. Steli a spus: 28 noiembrie 2016, ora 10:51

  totul e cusut cu ata alba si imbracat intr-o haina care ridica multe semne de intrebare. politia ce face in acest timp? de ce nu este un comunicat oficial, declaratii ale familiei, etc? concret nu stim nimic. de ce o acuzam defapt pe Papici?

 6. johan a spus: 27 noiembrie 2016, ora 21:58

  Băsescu o fi vinovat oare?

 7. Simina a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:28

  lasand la o parte intrigile si interesele politice, nu cred ca e frumos ce ffac unii si se leaga de cei de la UPU. Sunt oameni si ei, sunt supusi grelselilor. Iar daca au gresit vor plati. condoleante familiei tanarului decedat dar eu sunt convins ca cei de la UPU au facut tot ce le-a stat in putere.

 8. Anamaria a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:24

  trist ce se intampla . si cu tanarul decedat . si cu sacalii care sar la gatul confratilor si a semenilor lor.

 9. Ionel a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:22

  sfatul meu este sa nu va lasati manipulati de interese obscure si sa apreciati ce fac bun cei de la UPU.

 10. Rodica a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:21

  m-au impresionat cuvintele managerei spitalului. nu e usor sa faci ceea ce fac ei.

 11. Ciprian a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:19

  Felicitari personalului UPU pentru felul cum isi desfasoara activitatea in conditii inumane. Ei nu pot sa faca minuni. Daca s-ar putea le-ar face. de fiecare data candn am apelat la UPU am fost tratat foarte bine si am fost multumit de ceea ce au facut, am inteles ca este de asteptat pentru ca sunt cazuri mai grave si am avut rabdare . Ar trebui sa ne apreciem ca oameni nu sa ne detstam ca suntem romani sau unguri, penelisti sau pesedisti, slabi sau grasi, urati sau frumosi. Sa intelegem ca toti gresim si ca daca gresim vom plati pentru asta. Asa ca cu tot respectul pentru dramele din jurul nostru, apreciati ceea ce fac oamenii astia de la UPU ca o fac cu greu cu truda si in conditii de neimaginat uneori.

 12. Dani a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:15

  ce legatura are managerul cu cazurile? lasati politica si ganditi obiectiv. nu politizati dramele oamenilor.

 13. timi a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:14

  E usor sa o atacati pe Papici si sa folositi drama unei familii in scop politic, urat din partea adversarilor lui Papici. urat. in acest conflict eu sunt de partea ei si a UPU.

 14. Andrei a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:13

  medicii de la UPU fac exact ceea le le permite sistemul sa faca.

 15. Aramand a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:12

  Marcela Papici este o doamna si este foarte in masura sa gestioneze activitatea UPU care nu este usoara. Dimpotriva.

 16. cetateanu a spus: 27 noiembrie 2016, ora 20:09

  Eu o sustin pe Papici.

 17. Dac Bulibas a spus: 27 noiembrie 2016, ora 18:06

  Dar spitalul nu este dotat cu aparatura care detecteaza alcoolul din respiratie ?. Nu toti oamenii gasiti cazuti pe strada sunt si alcoolici !. Evident, as putea da vina pe medici dar vina o poarta intreg sistemul pt. care medicii buni si valorosi pleaca din tara deoarece sunt platiti in bataie de joc !. Si dotarea spitalelor de stat lasa de dorit, mamagerul este impus de sistemul politic si nu pe competitivitate ca si Marcela Papici in cazul nostru !. Insuficienta cadrelor medicale conduce la oboseala acuta si stres la partea celor care lucreaza conducand si la diagnosticari gresite. De ce in spitalele private treaba merge mult mai bine ?,…, deoarece nu sunt de stat !. (alta mentalitate…)

 18. Roli a spus: 27 noiembrie 2016, ora 16:02

  Nu o mai apăraţi pe Papici pentru ca are vina mare in tot ceea ce se petrece la judeţean. Faptul ca ea nu coordonează si nu impune putina severitate aduce la astfel de situaţii. La spital toată lumea face ce vrea si nimeni nu isi asuma nimic. Nu ştie ce se petrece in spital , e mai mult la partid decat la lucru .

 19. Iulia a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:48

  Cazurile tot mai dese de acest gen de la judeţean necesita demisia managerului Papici . Sa isi vada de politica . Nu a mai trecut pe la birou demult , ocupată fiind cu campania electorală .

 20. Oana a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:45

  Eu nu cred ca Papici e capabila sa gestioneze situatii complexe. Nu poate sa ramana manager .

 21. Traian a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:44

  E o dezordine de nedescris la UPU Satu Mare. De cand e Papici manager sunt tot mai multe probleme. Demisia Papici!

 22. Niculae a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:43

  La spitalul judeţean sunt numai probleme de câţiva ani , mai exact de cand e Papici.

 23. Radu a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:42

  Fara discuţie conducerea spîtalului trebuie sa demisioneze . Papici nu se ocupa deloc de management , este in campanie zilnic . Sunt foarte multe probleme la spital .

 24. Pavel a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:41

  Si eu am fost tratat ca un gunoi la UPU. Toti se miscau ca in reluare pe acolo! Demisia managerului!

 25. Elena a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:40

  Sunt prea multi morti cu zile in spitalul din Satu Mare. Demisia Marcela Papici!

 26. Ionica a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:39

  DEMISIA MARCELA PAPICI!

 27. Helga a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:37

  E vremea ca Papici sa-si dea demisia.

 28. Florica a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:37

  Sunt prea multe scuze puerile. Se impune demisia managerului!

 29. Mioara a spus: 27 noiembrie 2016, ora 15:36

  Managerul spitalului Papici trebuie sa demisioneze . Candidează din partea Alde la parlamentare . Trebuie oprită cu orice pret . Daca la un spital nu face fata, ce face in parlament ?!

 30. Dan Moisa a spus: 27 noiembrie 2016, ora 14:55

  Din păcate, în multe situaţii, noi cei din Satu Mare, când avem o problemă medicală, suntem diagnosticaţi corect si trataţi normal doar la Cluj, ori în străinătate . Nu stiu cine e de vină ? O fi dotarea medicală ? Poate pregătirea insuficienta în domeniu a unor medici ? Sau poate unii nu profesează din vocaţie ? Răspunsul cred că trebuie să vină din interiorul instituţiei medicale. Cei care stiu ce se întâmplă să spuna lucrurilor pe nume şi să încerce să facă ceva. Din păcate asa nu se mai poate !

 31. Sătmăreanul a spus: 27 noiembrie 2016, ora 14:38

  Titlu de doi bani. Din articol reiese clar vina medicilor: „Iniţial, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe i-au pus un diagnostic greşit, neştiind că bărbatul a suferit un accident grav”. Dacă diagnostic gresit nu e incompetenţa atunci nu stiu ce e. Oare câţi mai trebuie să moară ca principalii vinovaţi să fie pedepsiţi. Mai lăsaţi placa cu sistemul. Aici e clar omul, doctorul de vină.

 32. Claudiumaxx a spus: 27 noiembrie 2016, ora 14:35

  Lenea de a face un control la pacient.mentalitatea ca,orice om căzut în stradă este beat.in concluzie pe medici ii doare în cot de pacienţi.nu pe toţi.70% dintre ei sunt inumani cu oamenii.nu exagerez deloc,uitativa în toată tara.da ne rugăm să nu picam pe mâna lor.sa va fie ruşine domnilor de la urgente.si acuma puteţi să mă înjuraţi.

 33. Babacu a spus: 27 noiembrie 2016, ora 13:46

  E usor sa arunci incompetenta pe seama sistemului. Eu spun de mult timp ca medicii din Satu Mare sint plafonati si incompetenti, in portofoliul lor nu exista cazuri grele rezolvate pentru ca toate cazurile grele pleaca la Cluj sau Oradea. Nu poti avea incredere in medicii din Satu Mare, o spun in cunostinta de cauza, daca i-as fi ascultat pe ei fratele meu ar fi murit demult. Mi-am dat seama la timp ca medicii satmareni nu doar ca nu stiu, dar nici macar nu sint interesati sa stie.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517