Image 1
Image 2

Pe urmele catargului patriotic ce va fi ridicat în Piaţa Romană

Catargul în curtea fostului consilier Ioan Nistor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Catargul în curtea fostului consilier Ioan Nistor
Catargul în curtea fostului consilier Ioan Nistor

Ioan Nistor spune cum a cheltuit 40.000 euro pentru marele catarg patriotic

    Fostul consilier judeţean a avut prima iniţiativă în 2008, în 2011 s-a discutat în Consiliul Local Satu Mare, iar în 2012 ideea a fost preluată de candidaţii USL la Primăria Satu Mare şi CJ. Cine va tăia panglica, dacă va fi ridicat până în 2016?

În materialul apărut în coloanele cotidianului nostru de vineri, 24 iulie,  şi intitulat “Ramona Antonescu a declarat că pentru  catargul patriotic s-au plătit deja 390.500 lei/Dezvăluirea a fost făcută la şedinţa de la Prefectură cu asociaţiile de pensionari”, şefa de serviciu din cadrul Prefecturii a transmis de fapt mesajul conducerii Primăriei Satu Mare către participanţii la şedinţa Comitetului vârstnicilor.

Ramona Antonescu a citit din răspunsul Primăriei, în care se spune printre altele că “s-a cerut o ofertă de la SC Unio SA pentru montarea catargului care a fost achiziţionat cu suma de 390.500 lei. Oferta urmează să fie analizată de comisia de specialitate din cadrul Primăriei şi de comisia de buget-finanţe din cadrul Consiliului Local Satu Mare. Catargul a fost adus din Turcia”.

Cel ce a comandat şi plătit catargul de 60 de metri şi drapelul de 25×15 metri (plus alte două drapele de aceleaşi dimensiuni, de rezervă), toate materialele anexe (motor electric, sfori etc.) precum şi cheltuielile de transport, Ioan Nistor, ne-a contactat la redacţie ca să ne spună istoria acestui catarg.

În plus, dânsul şi-a exprimat stupoarea şi indignarea faţă de suma transmisă de Primărie care ar reprezenta realizarea şi montarea catargului, respectiv a soclului aferent şi a drapelului, adică 390.500 lei (87.777 euro – la un curs de 4,5 lei/euro).

Din informarea citită de Ramona Antonescu nu se poate înţelege dacă această sumă include costul catargului şi drapelului plus anexele. “Chiar dacă le-ar include, se miră Ioan Nistor, ce reprezintă diferenţa, sau mai bine zis peste dublul sumei acestora?”

Costul catargului, anexelor şi drapelului este de 40.000 euro

“Iniţiativa de a înălţa un catarg cu un drapel mare în vârful lui datează din anul 2008. Atunci, împreună cu conducerea Filialei Satu Mare a Asociaţiei Veteranilor şi cu cea a Cultului Eroilor “Regina Maria” (cărora de fapt le aparţin catargul, drapelul şi anexele în acest moment atâta timp cât Primăria Satu Mare nu le vrea), am decis să avem şi noi în Satu Mare un asemenea simbol al patriotismului.

Locul de montare l-am ales în scuarul din mijloc din Piaţa Romană (vizavi de Finanţele judeţene), iar în celelalte două scuare am propus să ridicăm o statuie a lui Mihai Viteazul şi încă una, a unui alt erou al neamului, astfel drapelul ar fi încadrat de eroi ai neamului.

Am plecat în Turcia unde am aflat că se fabrică asemenea catarge şi după tatonări şi negocieri am ales una dintre firmele turce din domeniu. Această firmă pe care am ales-o a produs mai multe asemenea catarge montate în Franţa, în Grecia şi este şi furnizoarea stâlpilor de iluminat de pe Stadionul Naţional din Bucureşti.

Deci în Franţa, Grecia şi în alte ţări, şi la Bucureşti, catargele sunt conforme cu prevederile UE şi cu normele româneşti, în Satu Mare nu. Firma a garantat catargul 100 de ani şi faptul că va rezista la un vânt de peste 160 km/oră. Acesta este dotat de altfel cu un dispozitiv care roteşte drapelul de 375 de metri pătraţi după vânt şi un altul care, indiferent de forţa vântului, îl menţine orizontal.

Catargul, drapelul şi toate celelalte anexe m-au costat 40.000 de euro, suma cu care vreau să le cedez Primăriei, dar în această sumă nu se includ cheltuielile de transport, cazarea, translatorul şi celelalte pe care le-am suportat în vizitele mele în Turcia şi nici nu am pretenţia să le recuperez. Firma turcă a semnat actele în care scrie că doi specialişti de la ei, contra a 2.000 de euro, vin în orice moment la Satu Mare şi, cu ajutorul unei macarale, montează catargul.

Eu cred că nu se vrea montarea catargului pentru că iniţiativa a fost a mea, pentru că altfel era deja montat, iar drapelul ar fi fluturat la noi în Satu Mare la 60 de metri înălţime. Despre acest subiect s-a discutat în mai multe şedinţe ale Consiliului local. În primele două s-au opus consilierii UDMR, dar după tratative între pe atunci prefectul şi preşedintele PD Satu Mare, Radu Giurcă, şi primarul Ilyes Iuliu, la următoarea şedinţă proiectul a fost votat”, ne-a spus interlocutorul nostru.

Acesta ne-a condus la firma de materiale de construcţii în curtea căreia se află cele 5 module de câte 12 metri fiecare ale catargului. Drapelele, plus anexele, a adăugat dânsul, le ţine într-un alt loc şi este pregătit să le predea spre a fi montate.

Istoria catargului în actele Consiliului Local

În 27 septembrie 2011 se adoptă Hotărârea Consiliului local (HCL) nr. 34516 în care se spune: “Art. 1. Se aprobă amplasarea pe domeniul public a catargului de susţinere a Drapelului Naţional, în municipiul SATU MARE, Piaţa Romană, conform documentaţiei anexate, întocmită de SC ARTEFFECT Symbol SRL, în conformitate cu proiectul nr. 35/2011> Art. 2.

Cheltuielile de execuţie şi de amplasare a bustului sunt în valoare de 200.000 lei, din care Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, filiala Vasile Lucaciu, asigură suma de 140.000 lei, iar diferenţa de cost de 60.000 lei se asigură din bugetul local al municipiului Satu Mare”.

În 21 octombrie 2013, discuţia pe tema catargului se reia. Iată ce comunica la acel moment prefectura: “Astăzi a avut loc o întâlnire privind analiza amplasării acestuia, participând prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Mircea Ardelean, alături de preşedinţii Asociaţiei Ofiţerilor în Rezervă, Asociaţiei Cultul Eroilor şi Veteranilor de Război.

În cadrul întâlnirii s-a stabilit că lucrările la amplasarea catargului, având o înălţime de 48 de metri, vor începe în data de 28 octombrie 2013 şi se vor finaliza la data de 1 decembrie 2013. Construirea catargului costă 260.000 lei, banii fiind asiguraţi de Consiliul Judeţean şi Primăria Satu Mare. Lucrările vor fi executate de UNIO Satu Mare”.

De atunci nu s-a întâmplat nimic, cele 5 tronsoane de câte 12 metri ale catargului sunt tot în curtea firmei de materiale de construcţii sub cerul liber, drapelele şi anexele la Ioan Nistor, discuţiile despre ele continuă, se dau termene nerespectate, iar sătmărenii aşteaptă să vadă ridicat în sfârşit catargul promis de autorităţi.

8 comentarii

  1. Romanilor numai marele catarg patriotic – simbol al patriotismului le mai lipseste din mandria lor nationala si anume : “Ne aparam saracia, nevoile si neamul !”. Ha,ha ,ha….. dar multi prosti mai sunt !. ( As propune sa se ridice in Piata Romana si (o) Columna Rusinii a prostilor, tampitilor si risipitorilor ca sunt destui din ei.). Acest catarg este rezultatul “muncii” patriHotilor si nu patriotilor care muncesc pt. bunastarea natiunii. Ce folos are comunitatea de pe urma acestui catarg patrihotesc ?.

  2. Draga Ioane.
    Patriotissmul din tine te-a dus pana in Turcia. Parerea mea este ca daca tu ai fi cautat cu insistenta gaseai o firma in Romania care sa faca catargul.Niste oameni care cauta un loc de munca ar fi fost bucurosi sa castige niste banuti din constructia catargului.
    Pe acest catarg dupa ce va fi ridicat nu la multa vreme va flutura un steag zdrentuit. Dece? Pentruca asa santem noi nu avem respect nici fata de drapelul natiei noastre. Cazuri de drapele zdrentuite sant cu nemiluita.

Lasă un răspuns

Connect with