Image 1
Image 2

Pe cine votaţi la alegerile europarlamentare?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
stampile de vot
stampile de vot

În 25 mai, în ţările UE vor avea loc alegeri europarlamentare. Bugetul alocat acestor alegeri la nivelul judeţului Satu Mare este de 1,127 milioane lei pentru indemnizaţii, 210.000 lei cheltuieli materiale și 10.000 lei pentru investiţii. Au fost tipărite și listele electorale permanente pe care, conform ultimei actualizări, figurează un număr de 317.121 sătmăreni cu drept de vot pentru aceste alegeri.

România va avea 32 de europarlamentari

După alegerile din 2009 PE a avut până la alegerile din 25 mai 2014, un număr de 736  de membri din cele 27 de state membre UE. Până la aceste alegeri PE a avut 754 de membri, iar când Croația va adera la UE numărul va cre;te la 766, întrucât aceasta are dreptul la 12 mandate de eurodeputaţi.
Numărul de mandate este repartizat pe ţări, în funcţie de mărimea acestora, astfel, Germania are cel mai mare număr de membri (99), iar Malta pe cel mai mic (5). În continuare, numărul de membri pe ţări< Franţa, Italia, Marea Britanie – 78> Polonia, Spania  – 54> România – 35 (va avea 32)> Olanda  – 27> Belgia, Grecia, Republica Cehă, Portugalia, Ungaria – 24> Suedia – 19> Austria, Bulgaria – 18> Danemarca, Finlanda, Slovacia – 14> Irlanda, Lituania – 13> Letonia – 9> Slovenia – 7> Cipru, Estonia, Luxemburg – 6> Malta – 5.

Buletin de 8 pagini

Potrivit deciziei BEC, buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare din 25 mai va avea opt pagini A4.
Ordinea pe buletine a fost stabilită de Biroul Electoral Central.

Tragerea la sorţi a fost în două etape, în prima fiind incluse partidele care au deja reprezentanţi în Parlamentul European. Astfel, prima poziţie pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare va fi ocupată de PDL, a doua poziţie de PMP, iar a treia de către UDMR. Alianţa electorală PSD-UNPR-PC ocupă poziţia a patra pe buletinele de vot, PNL poziţia a cincea, iar PRM a şasea.

A doua etapă a s-a referit la partidele politice care au candidaţi la alegerile europarlamentare, dar nu au membri în acest moment în Parlamentul European. Astfel, poziţia şapte pe buletinele de vot va fi ocupată de Alianţa Naţională a Agricultorilor, poziţia a opta de Partidul Dreptăţii Sociale, iar poziţia a noua de Partidul Noua Republică.
Partidul Verde ocupă poziţia a zecea pe buletinele de vot, iar Partidul Forţa Civică poziţia a unsprezecea. Următoarele poziţii sunt ocupate de Partidul Ecologist Român – poziţia 12, Partidul Alternativa Socialistă – 13, PNŢCD – 14 şi Partidul Poporului Dan Diaconescu – 15.

Poziţia 16 de pe buletinele de vot este ocupată de Georgiana Corina Ungureanu, urmată de Constantin Titian Filip, Dănuţ Liga, Paul Purea, Pericle Iulian Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Dăianu.
În această ordine îi înscriem şi noi pe candidaţi în sondajul de mai jos.

[cardoza_wp_poll id=19]

8 comentarii

  1. Tineti minte, si aduceti-va aminte ca fara UDMRai niciun partid sau alianta de partide romanesti nu au fost capabile sa guverneze !!!. Daca nu vreti sa va inervati degeaba, va propun sa votati din start UDMRaiul care s-a dovedit a fi cea mai valoroasa si stabila (fara traseisti) formatiune din Romania dintre toate partidele existente !.

Lasă un răspuns

Connect with