Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă se desfăşoară Convenţia Naţională a PDL. În mod neaşteptat, acest partid capătă o nouă însemnătate pentru viaţa politică din ţara noastră. A înregistrat o mare înfrângere în plan politic, a ieşit de pe scenă şi s-a dosit în culise după o politică internă ce a răscolit societatea românească şi a lăsat-o mai săracă decât oricând în ultimii ani.

PDL a rămas încă în memoria noastră ca un partid ce a umflat conturile clientelei, în vreme ce veniturile unei bune părţi din societate au scăzut. E pe deplin reală acuzaţia adusă Elenei Udrea de un coleg de partid că în timp ce guvernul PDL tăia salariile şi pensile ea îşi etala în mod sfidător toaletele elegante şi scumpe. Ea va rămâne ca un sibol al nesimţirii clasei politice şi indiferent câte sarmale va împărţi în public nu va putea evita această etichetă fixată în memoria societăţii.

Dar, credem că după Convenţia Naţională de sâmbătă, lucrurile se pot schimba radical, nu în privinţa Elenei Udrea, dar în mod sigur pentru PDL. Va avea o nouă conducere şi astfel îşi va schimba oarecum înfăţişarea. Sperăm că nu va fi doar o operaţie estetică, deşi planează şi acest pericol, această schimbare ar putea fi asociată cu modificări radicale în substrat. Este perioada când partidul are nevoie de un caporal. Cândva la ultima întâlnire de această anvergură, Traian Băsescu regizând precedenta Convenţie Naţională s-a declarat în favoarea lui Emil Boc, repudiind ideea ca în fruntea grupării democrat-liberale să acceadă caporalul Blaga. Blaga va decupla legătura PDL cu Cotroceniul şi acest fapt va fi desigur în favoarea partidului. PDL dintr-o supuşenie necondiţionată va deveni un partener pentru Traian Băsescu şi noua situaţie va avantaja ambele părţi.

Momentul politic trăit acum de România necesită o reapariţie pe scenă a PDL, de aceea specificam că acest partid capătă pe neaşteptate o anumită însemnătate.

Este vizibil faptul că USL este în plin proces de recuperare a instituţiilor statului. De la ceea ce presupuneam cu toţii la început, că USL se va concentra pe demiterea preşedintelui, un scop de altfel declarat de liderii alianţei aflată acum la putere, constatăm acum că aceasta a deschis un front mai larg de acţiune. În prima fază, noii guvernanţi s-au străduit să scape doar de gruparea de şoc a intelectualilor din jurul Cotroceniului şi să capteze televiziunea română, pe care au preluat-o în totalitate, cu arme şi bagaje. În continuare însă pentru guvernanţi s-au ivit situaţii nescontate: miniştri noi numiţi au fost acuzaţi de plagiat, însuşi primul-ministru a căzut în aceaşi capcană a plagiatului, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a avut o tentativă de sinucidere după care a fost încarcerat cu dificultăţi. Nu se aştepta nimeni dintre noii lideri că Victor Ponta va cădea sub loviturile propriului plagiat şi absolut nimeni nu-şi închipuia că un fost premier va fi condus la puşcărie.

De aici puterea a intrat în degringoladă. Faptul uimitor că justiţia îşi mai păstrează independenţa l-a determinat pe Dan Voiculescu să demsioneze din Senat şi a obligat guvernul să preia Monitorul Oficial. Pentru a scăpa cu faţa curată de păcatul plagierii, au fost desfiinţate comisii ce-l puteau incrimina pe Victor Ponta. Nu va rămâne fără urmări nici conflictul premierului cu preşedinţia. Andrei Marga, ca şi Victor Ponta vor da socoteală de uzurpare.

Toate cele de mai sus ne arată că noul guvern are o misiune grea în acţiunea de preluare discreţionară a puterii. Gafele comise de acesta se vor măsura în procente la alegerile din toamnă.

Şi dacă PDL a ieşit de la putere cu capul plecat, acum poate reintra în viaţa politică cu misiunea de a apăra valorile democratice, o preschimbare la care nimeni nu s-ar fi aşteptat în urmă cu numai o lună.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Experimentul Ponta

De câteva zile lumea politică vuieşte: Victor Ponta a devenit consilier al premierului Marcel Ciolacu. Onorific. În sensul că nu este plătit. Asta ca să nu le iasă vorbe că în timp ce se discută despre reduceri iată că se fac angajări.

Sigla Informatia Zilei

Chibzuitul Nicolae Ciucă

Deciziile bune se iau în ziua de luni, la începutul săptămânii. Astfel a procedat domnul Nicolae Ciucă. Le-a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat liberali să facă o analiză rapidă pentru a indentifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice.