Partidele îşi joacă acum viitorul | Informaţia Zilei

Partidele îşi joacă acum viitorul

Scris de Dumitru Păcuraru, 01 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Concomitent cu interesul arătat formării guvernului Orban şi campaniei pentru alegerile prezidenţiale, se profilează campania pentru alegerile locale. La Bucureşti Gabriela Firea intră puternic în campanie. Principalul contracandidat, Nicuşor Dan, analizează activitatea primarului general cifră cu cifră, activitate după activitate. Acest mod de a intra în campanie va deveni un model pentru contracandidaţii actualilor primari.

Dacă vor să câştige aceştia trebuie să cunoască date concrete, cifre, modul în care s-au cheltuit banii publici, realizări de ordin social şi cultural, şi nu în ultimul rând grupurile de interese din jurul fiecărui primar.

Este foarte posibil ca următoarea campanie electorală să prezinte mai mult interes din partea cetăţenilor decât prezidenţialele.

La urma urmei de modul cum este gospodărită fiecare localitate depinde confortul şi bunăstarea fiecărui cetăţean. Un preşedinte poate face greşeli, îşi poate permite să fie nepăsător de ce se întâmplă în jurul său, dar de activitatea zilnică a unui primar depinde în mod nemijlocit  fiecare comunitate din ţară, fiecare cetăţean.  Primarul este şi pionul principal în jurul căruia se învârt alegerile parlamentare. De aici interesul arătat de fiecare partid pentru modul în care vor fi aleşi primarii. USR, ALDE, PMP au şi condiţionat prin acorduri scrise susţinerea guvernului Orban de modificarea legii astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi. Partidele PNL, PSD şi UDMR, având cei mai mulţi primari în funcţie nu-şi doresc acest lucru. De aici, după învestirea guvernului vor izbucni primele scandaluri. Dacă Orban nu-şi va respecta promisiunea foarte probabil USR nu va mai susţine guvernul. Pentru partidul lui Dan Barna este vital să obţină rezultate bune la alegerile locale şi să aibă cât mai mulţi primari. În caz contrar USR îşi va pierde din importanţă devenind un partid mic spre mijlociu.

Un rol esenţial în tranşarea problemei alegerilor primarilor din două tururi va avea Pro România.

Pentru a avea o idee despre cum va guverna PNL, despre cum îşi va putea transpune în practică programul cabinetul Orban, este necesară o analiză a situaţiei viitoarei opoziţii, în centrul căreia se află PSD. Însuşi preşedintele Iohannis a atras atenţia că un partid ca PSD nu trebuie neglijat şi că este foarte puternic în opoziţie.

După alegerile prezidenţiale, în funcţie de rezultatele obţinute de Viorica Dăncilă, PSD îşi va trasa o nouă direcţie. S-ar părea că se sună deja adunarea pentru mobilizarea generală. Se face apel la foştii grei ai partidului, în frunte cu Adrian Năstase, Cozmin Guşă, Vasile Dâncu, Vasile Puşcaş, Miron Mitrea etc.

În aceste condiţii scad şansele lui Victor Ponta de a controla partidul al cărui lider a fost. Sau, dacă este implicat şi refacerea marelui PSD, Ponta va deveni liderul întregii stângi, prin fuziunea Pro România cu PSD. Eventual se va adopta un alt nume. PSD-Pro România sună foarte bine şi este în consonanţă atât cu ideologia PSD cât şi a Pro România. Partidul lui Victor Ponta are rolul de a trage anchilozatul PSD uşor spre centru-stânga, cu câteva elemente liberale.

Dacă se va reuşi acest lucru rezultatele de la următoarele alegeri parlamentare sunt incerte.

PNL este un partid care tinde spre 30%. Cam pe acolo este şi marja tradiţională a PSD. Cum PNL va fi la guvernare într-un an electoral cu siguranţă se va eroda şi poate pierde alegerile, aşa cum s-a întâmplat şi în 2016. De fapt, în aceste zile se joacă viitorul partidelor. Până la urmă este în interesul PSD să treacă guvernul Orban. Poate că nu din prima încercare.

Pentru PSD ar fi o mare victorie morală dacă data alegerilor prezidenţiale o va prinde pe Viorica Dăncilă în funcţia de prim ministru.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517