Image 1
Image 2

Partidele își joacă acum viitorul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Concomitent cu interesul arătat formării guvernului Orban și campaniei pentru alegerile prezidențiale, se profilează campania pentru alegerile locale. La București Gabriela Firea intră puternic în campanie. Principalul contracandidat, Nicușor Dan, analizează activitatea primarului general cifră cu cifră, activitate după activitate. Acest mod de a intra în campanie va deveni un model pentru contracandidații actualilor primari.

Dacă vor să câștige aceștia trebuie să cunoască date concrete, cifre, modul în care s-au cheltuit banii publici, realizări de ordin social și cultural, și nu în ultimul rând grupurile de interese din jurul fiecărui primar.

Este foarte posibil ca următoarea campanie electorală să prezinte mai mult interes din partea cetățenilor decât prezidențialele.

La urma urmei de modul cum este gospodărită fiecare localitate depinde confortul și bunăstarea fiecărui cetățean. Un președinte poate face greșeli, își poate permite să fie nepăsător de ce se întâmplă în jurul său, dar de activitatea zilnică a unui primar depinde în mod nemijlocit  fiecare comunitate din țară, fiecare cetățean.  Primarul este și pionul principal în jurul căruia se învârt alegerile parlamentare. De aici interesul arătat de fiecare partid pentru modul în care vor fi aleși primarii. USR, ALDE, PMP au și condiționat prin acorduri scrise susținerea guvernului Orban de modificarea legii astfel încât primarii să fie aleși din două tururi. Partidele PNL, PSD și UDMR, având cei mai mulți primari în funcție nu-și doresc acest lucru. De aici, după învestirea guvernului vor izbucni primele scandaluri. Dacă Orban nu-și va respecta promisiunea foarte probabil USR nu va mai susține guvernul. Pentru partidul lui Dan Barna este vital să obțină rezultate bune la alegerile locale și să aibă cât mai mulți primari. În caz contrar USR își va pierde din importanță devenind un partid mic spre mijlociu.

Un rol esențial în tranșarea problemei alegerilor primarilor din două tururi va avea Pro România.

Pentru a avea o idee despre cum va guverna PNL, despre cum își va putea transpune în practică programul cabinetul Orban, este necesară o analiză a situației viitoarei opoziții, în centrul căreia se află PSD. Însuși președintele Iohannis a atras atenția că un partid ca PSD nu trebuie neglijat și că este foarte puternic în opoziție.

După alegerile prezidențiale, în funcție de rezultatele obținute de Viorica Dăncilă, PSD își va trasa o nouă direcție. S-ar părea că se sună deja adunarea pentru mobilizarea generală. Se face apel la foștii grei ai partidului, în frunte cu Adrian Năstase, Cozmin Gușă, Vasile Dâncu, Vasile Pușcaș, Miron Mitrea etc.

În aceste condiții scad șansele lui Victor Ponta de a controla partidul al cărui lider a fost. Sau, dacă este implicat și refacerea marelui PSD, Ponta va deveni liderul întregii stângi, prin fuziunea Pro România cu PSD. Eventual se va adopta un alt nume. PSD-Pro România sună foarte bine și este în consonanță atât cu ideologia PSD cât și a Pro România. Partidul lui Victor Ponta are rolul de a trage anchilozatul PSD ușor spre centru-stânga, cu câteva elemente liberale.

Dacă se va reuși acest lucru rezultatele de la următoarele alegeri parlamentare sunt incerte.

PNL este un partid care tinde spre 30%. Cam pe acolo este și marja tradițională a PSD. Cum PNL va fi la guvernare într-un an electoral cu siguranță se va eroda și poate pierde alegerile, așa cum s-a întâmplat și în 2016. De fapt, în aceste zile se joacă viitorul partidelor. Până la urmă este în interesul PSD să treacă guvernul Orban. Poate că nu din prima încercare.

Pentru PSD ar fi o mare victorie morală dacă data alegerilor prezidențiale o va prinde pe Viorica Dăncilă în funcția de prim ministru.

Este posibil să mai crească AUR?

O veste deloc bună vine din Germania. Conform unui sondaj Infratestdimap (MDR), publicat de ziarele germane în această săptămână dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri AfD, partidul extremist, ar câștiga în Saxonia 35%, devansând CDU (30%) și SPD și Verzii, la egalitate cu doar 7% fiecare.

Sigla Informatia Zilei

Lista lui Ciolacu

Un milion de probleme şi toate îşi cer rezolvarea în regim de urgenţă. Mult mai mobil decât Nicolae Ciucă, noul prim ministru trece în revistă, fără să fie aprofundate, problemele cu care se confruntă populaţia în general.