Image 1
Image 2

Partidele în pantaloni scurți

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În bună măsură prin reformarea partidelor se înțelege o infuzie de tineret. Printre primele partide cărora li s-a cerut insistent să se reformeze, mai ales în sensul de a se moderniza, a fost PSD. Prima măsură a fost luată de Adrian Năstase. A fost primul premier care a dus în guvern elemente tinere, persoane necunoscute, fără poziții puternice în partid. Înlăturarea “greilor”, a baronilor, s-a făcut și la nivelul partidului.

Adrian Năstase l-a luat pe un tinerel, ilustru necunoscut, și l-a făcut secretar general al PSD. Se numea Cozmin Gușă. La alegerile prezidențiale din 2004 deja îl părăsise pe Năstase și se găsea în echipa electorală a lui Theodor Stolojan.

PSD a continuat procesul de întinerire până a ajuns să fie condus de tânărul Victor Ponta. După ce a făcut foarte mult caz de tinerețea lui, mirându-se el însuși de cât de tânăr este și cât de sus a ajuns, s-a maturizat brusc după pierderea alegerilor prezidențiale în fața unui politician fără experiență.
Reformarea PSD prin întinerire a dat rateu și prin plasarea lui Darius Vâlcov în poziția de strateg al guvernării, de gânditor economic.

Inaugurată de Valeriu Stoica, PNL a avut o altă politică de reformare. Liberalii au încercat să-și modernizeze partidul prin import. L-au adus la conducere pe Theodor Stolojan, iar după eșecul acestuia, câțiva ani mai târziu, au apelat la un alt salvator, Klaus Iohannis.

Nu au ajuns foarte departe. PNL, după perioadele de încercare, fără rezultatele scontate, cu Alina Gorghiu și Raluca Turcan, a revenit la formula inițială, alegând un lider cu vechime în partid. La rândul său, PSD a reînviat baronismul. Ludovic Orban și Liviu Dragnea vin din vechile structuri de conducere ale PNL și PSD, ambele partide renunțând la experiențele cu tinerii.

Tinerețea, ca valoare în sine, este apanajul partidelor nou înființate. USR, PMP și încă neînregistrata mișcare a lui Dacian Cioloș pot fi trecute în registrul partidelor în pantaloni scurți. Nu imature, dar lipsite de experiență. Nu formate din membri corupți, dar cu probleme în justiție.

Avem exemplul USR, care s-a ales cu dosar penal pentru modul în care a fost finanțată campania electorală din 2016. De asemenea, asupra Guvernului Cioloș, ca întreg, cât și a unor foști miniștri, planează bănuieli de corupție.

Aceste partide ale tinereții, în ciuda evidențelor, au căpătat o puternică trăsătură justițiară. Este modul lor original de a se racorda la realitate. Au o legătură ombilicală cu Justiția. Dacă li se taie cordonul, rămân în aer, neavând programe alternative, ignorând cu desăvârșire subiectele de ordin social, educațional, economic.

Prin legile justiției, prin schimbările de la DNA, PSD chiar asta încearcă să facă. Echipa lui Liviu Dragnea încearcă să le ia obiectul protestelor. Decapitarea conducerii DNA este doar începutul unei noi etape a luptei politice. Odată intrată în matca ei constituțională, Justiția va înceta să mai fie un instrument, o armă politică folosită când de un partid, când de altul. Până la urmă, partidele vor fi obligate să se întoarcă la uneltele lor tradiționale: realizarea unor programe pe domenii.

Educația, sănătatea, cultura, economia, transporturile, politica externă etc. – acestea sunt domeniile de care trebuie să se ocupe partidele. Saltul lor spre o altă putere din stat, spre puterea judecătorească, este o anomalie.

Justiția, într-o democrație, este capabilă să se apere singură.
Când se va înțelege acest lucru, România își va ocupa locul fruntaș pe care îl merită între țările UE.

2 comentarii

  1. Daca urmariti si parerile noastre prin comentarii atunci de ce nu le afisati la vedere ? , ca sa nu fie influentati si altii mai incuiati la cap ?. Comentariul meu la acest articol nu ati afisat…. mi-am pierdut vremea cu ea degeaba.

  2. In ceea ce priveste reformarea partidelor prin infuzie de tineret, pana cand nu criteriul competentei va domina pana atunci nu putem sa ne asteptam la performanta !. Multi tineri demnitari asa cum au demonstrat spre rusinea pe care nu o au compensata cu obraznicia lor habar nu au nici macar de doctrina partidului din care fac parte. Ei invata de la cei actuali si acestia nepregatiti , toxici si nu de la cei fondatori ca urmare iau si urmeaza exemplele celor de acum si nu cele sanatoase din trecut. Alina Gorghiu, Raluca Turcan sunt niste fufe ratangii la fel sa si seful lor Sica Mandolina !. Victor Ponta este un ratangiu, nesabuit si increzut care guraliv fiind ca talent nu are , nu a reusit sa gestioneze in mod favorabil pt. el alegerile prezidentiale considerandu-se de dinainte castigator , care s-a lasat doborat in mod las din functia de priministru dupa evenimentele de la Colectiv acesta in mod nerusinat incearca sa dea lectii “de tacere…” lui Viktor Orban cu privire la afirmatiile reale ale acestuia recunoscut si respectat in toata lumea. Victor Ponta nu poate fi nici degetul mic de la piciorul lui Viktor Orban si la fel nici un politician roman actual !!!. Mai bine ar lua lectii de la Viktor Orban decat sa-l critice in mod parsiv in fel si chip.

Lasă un răspuns

Connect with

Partea spectaculoasă din reforma Ciolacu

Dacă multe din măsurile incluse în pachetul de reforme fiscale sunt ambigue, discutabile, interpretabile, există o adevărată vedetă, o culme, un fel de Everest al Reformei pentru care primul ministru îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Este vorba despre impozitarea cu 70% a averilor care nu pot fi justificate prin acte.