Image 1
Image 2

Partidele de construcție și partidele speculative

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rareori lumea a așteptat cu atâta nerăbdare să se termine odată campania electorală. De data aceasta, cu toate că au lipsit spectacolele grandioase și bâlciul afișajelor, campania nu a trezit un interes major din partea alegătorilor.

O explicație ar fi că lumea nu mai crede în schimbare. O altă explicație plauzibilă ar fi că partidele s-au așezat, iar publicul s-a pliat pe programele lor. Foarte puțini așteaptă explicații privind programul social democraților, popularilor sau liberalilor. Știe toată lumea ce poate PSD, PNL, UDMR sau alte partide. Știe toată lumea ce este de făcut – drumuri, poduri, curățenie, locuri de muncă, atragerea de fonduri europene. Nu trebuie să vină un partid să repete ceea ce oamenii știu deja. Cam fiecare om este primar, sau gândește ca un primar, în satul, comuna, orașul său. Această campanie nu a adus nimic nou. De aceea voturile sunt mai previzibile decât altădată.

Totuși, partidele se deosebesc prin ceva între ele. Liviu Dragnea spunea că PSD este un partid de construcție. Da, într-adevăr, acest partid s-a ridicat ca o construcție, având ca fundament vechile structuri ale regimului comunist,  avându-l pe post de Meșter Manole pe Ion Iliescu. Cum a evoluat este altă problemă. Cert este că și-a conservat electoratul, care între timp a evoluat odată cu societatea. La toate alegerile rezultatele sunt în primul rând în funcție de baza electorală și abia în al doilea rând în funcție de conjunctură.

Și PNL este un partid de construcție. Refăcut după 1989, fundația lui este vechiul partid istoric. Mereu în căutare de formule noi, PNL a cunoscut o serie de transformări. L-a însoțit mereu dorința de unificare. Unificarea liberală a culminat cu fuziunea cu PDL. Că nu este desăvârșită este o realitate. Mai există două fracțiuni, ALDE și PMP, care, în mod firesc, vor reveni la matcă. Abia atunci se va putea vorbi despre o unificare totală a dreptei. Procesul este firesc.

  O altă formațiune de construcție este UDMR. Construit pe fundamentul populației maghiare, UDMR s-a consolidat în timp, conservându-și electoratul printr-o strategie care s-a dovedit câștigătoare. A rezistat în fața altor partide care au încercat să acapareze electoratul maghiar. Liderii UDMR au zădărnicit ofensiva lui Laszlo Tokes, astfel că timp de un sfert de secol a rămas reprezentantul unic al populației maghiare.

Cele trei partide de construcție beneficiază de bazine electorale stabile. Principala lor sarcină în campaniile electorale constă în mobilizarea electoratului. Tot un partid  de construcție a fost PNȚCD, însă a eșuat după un parcurs de zece ani pe prima scenă politică a țării.

Dacă avem partide de construcție, cum sunt restul partidelor? Liviu Dragnea, de la care a pornit această mică analiză, nu spune cum sunt celelalte partide existente acum în piața politică. Deci cum sunt ALDE, PMP, UNPR, PND, PPU-sl? În primul rând au o trăsătură comună: toate s-au rupt din alte partide. Doar că unele sunt mai vechi, altele mai noi. UNPR s-a rupt din PSD, participând la formarea unei majorități în jurul PDL. A urmat ALDE care s-a desprins din PNL, alipindu-se cu PSD. La fel, PMP este o ramură ruptă din PDL. Mai mic, PPU-sl este o extensie a PC, iar PND este urmașul PP-DD. Mai sunt și alte formațiuni mici, dar niciuna nu are mare priză la public. Cum ar trebui calificate aceste partide? Fără nicio conotație negativă, sunt partide speculative, născute din orgoliul unor politicieni care la un moment dat au fost marginalizați în partidele lor. ALDE este creația lui Călin Popescu Tăriceanu. PMP a luat ființă după ce Elena Udrea a pierdut alegerile în PDL în confruntarea cu Vasile Blaga.

Istoria ne arată că până la urmă toate fracțiunile revin la bază. Între timp ele intră în jocurile politice, participând la formarea unor majorități, în parlament, în consiliile locale și județene. Fiecare își joacă rolul de partide-balamale în funcție de abilitatea liderului. De regulă ele dispar sau își pierd importanța odată cu dispariția celui ce le-a înființat. În campania pentru alegerile locale de acum se confruntă în primul rând partidele de construcție și abia în plan secund partidele speculative.