Image 1
Image 2

Parțialele parlamentare, înghițite de europarlamentare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În câteva colegii concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European se organizează și alegeri parlamentare. Din diverse motive, o parte dintre colegii au rămas fără parlamentari. Populația din acele colegii nu au practic reprezentanți în parlament, fie la senat, fie la deputați. Organizarea simultană a celor două tipuri de algeri nu este tocmai în regulă, dar în opinia autorităților se face economie.
În orice rău este și un bine. Rezultatele de la parțiale vor oferi un argument în plus în procesul de ierarhizare a partidelor. Combinate cu rezultatele de la europarlamentare vor da direcția alegerilor prezidențiale. Au trecut mai puțin de doi ani de când alegătorii au fost chemați la urne să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul României. USL a obținut un rezultat care i-a speriat și pe liderii PSD și PNL. Un astfel de scor într-o democrație consolidată se obține o dată pe secol. Minunea românească a ținut din decembrie 2012 până în februarie 2014, astfel că 25 mai 2014 îi va găsi pe social democrați și pe liberali în tabere diferite. Competiția nu ține doar de rezultate, ci și de orgolii. Dacă mandatul va fi obținut de PNL, întreg partidul lui Crin Antonescu va interpreta victoria ca un semnal că ieșirea de la guvernare a fost o manevră reușită. Pentru PSD obținerea unui mandat în plus poate conta în situația în care majoritatea parlamentară va fi în dificultate. După prezidențiale, soarta PSD va depinde de votul fiecărui parlamentar. Un guvern poate cădea și la diferența de un vot în cazul unei moțiuni de cenzură.
Într-un final, PSD ar putea constata că a greșit suprapunând peste europarlamentare alegerile parțiale. Practic li s-a oferit unor partide din opoziție să-și arunce în luptă mai mulți oameni. PDL are ocazia să demonstreze că la nivel local trece cu mult peste PMP. Are, de asemenea, ocazia să obțină într-un colegiu rezultate mai bune decât PNL și astfel să fie cotat ca al doilea partid, după PSD. O astfel de bătălie se va duce și în Colegiul 2 din județul Satu Mare, unde, cândva, PDL a obținut rezultate foarte bune. Mai directe decât europarlamentarele, cu o miză personală mulată pe candidat, alegerile parțiale readuc în actualitate probleme locale, dispute inter-personale între echipele de campanie. În județele în care sunt colegii vacante campania electorală va fi mai alertă tocmai pentru că aduce în actualitate probleme locale.
Deocamdată lansările la nivel național au un aer sărbătoresc. Fiecare formațiune își scoate steagurile, își intonează imnul, își încurajează și își scoate din letargie activul de partid. Crin Antonescu i-a convocat pe liberali la Brașov, excluzându-i pe cei care îl contestă. PSD organizează la București o mega-lansare cu zece mii de participanți. Dan Diaconescu se plimbă prin țară cu dedemobilul, aluzie la papamobilul de la Vatican. Pentru a bate țara mai rapid în lung și-n lat, PDL s-a împărțit în două cete, una condusă de Vasile Blaga, alta de Cătălin Predoiu. Liderii partidelor cu structuri slabe în teritoriu, însoțiți de câte un apropiat, iau pulsul județelor. Pe scurt, fiecare face ce poate. Dar adevărata campanie, acțiunile care vor decide soarta rezultatelor, încă nu au demarat.