Image 1
Image 2

Parlamentarii întorși la vatră

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În jur de 70 de parlamentari s-au regăsit pe listele electorale pentru alegerile locale. O parte dintre ei vor opta pentru funcțiile la nivel local, iar alții își vor continua mandatul în parlament.

Renunțarea la atâtea mandate ar putea avea repercusiuni majore. S-ar părea că PSD are cel mai mare număr de parlamentari care optează pentru funcțiile locale. Dacă nu va mai avea o majoritate conformabilă ca până acum, nu schimbă decât un singur lucru.

Nu mai poate dărâma guvernul printr-o moțiune de cenzură. Poate că din această cauză Liviu Dragnea anunța că PSD nu este interesat de o moțiune de cenzură. Nici nu are rost schimbarea guvernului înainte cu cinci luni de alegerile parlamentare.

Modul în care guvernul a organizat alegerile arată că nimeni nu are nimic de câștigat sau de pierdut.  Tehnocrații au demonstrat că sunt echidistanți față de toate formațiunile politice.

Nu au avansat promisiuni care să favorizeze PNL și nu au oferit cadouri electorale. Dimpotrivă, au ținut punga strânsă, astfel încât PNL, partidul care îl susține și suportă și consecințele, nu a avut în guvern un aliat. Cu siguranță și la următoarele alegeri guvernul Cioloș va proceda la fel.

Dacă PSD nu are un motiv să-și dorească neapărat căderea guvernului, nu are nevoie nici de o majoritate în parlament pentru următoarele cinci luni. Prin urmare se poate lipsi de parlamentarii care au candidat pe listele electorale la locale. La fel și PNL. Transferul unor parlamentari înspre administrațiile locale va avea efecte pozitive.

Experiența lor, relațiile, cunoașterea sistemului din interior, nu în ultmul rând autoritatea câștigată prin ocuparea unor demnități la nivel național,  vor aduce un plus de profesionalism în administrațiile locale. Un primar care a fost parlamentar vede cu alți ochi actul de administrație. De asemenea, un președinte, un vicepreședinte de consiliu județean are altă perspectivă după ce a acumulat experiență la nivel național.

Parlamentarii care se întorc acasă au de regulă și funcții la nivelul organizațiilor din care fac parte. Experiența lor va ajuta partidul la alegerile care urmează să aibă loc la toamnă. Probabil că și conducerile partidelor le recomandă să rămână în teritoriu pentru a întări organizațiile. La toamnă lupta va fi mai aprigă. Pierderea unor funcții de primari dezavantajează un partid, dar nu în așa măsură încât să se considere învins pentru următorii patru ani. În schimb pierderea alegerilor parlamentare aruncă un partid în opoziție.

Situația cea mai neplăcută o are în acest moment PNL. Încă de la spargerea USL și apoi de la victoria lui Klaus Iohannis, PNL era pregătit să preia puterea. Pentru că nu a reușit să formeze o majoritate, după plecarea lui Victor Ponta nu a reușit să acceadă la putere pentru a fi alături de președinte.

La următoarele alegeri este ultima încercare. Dacă nu reușește, nimeni nu știe ce se va întâmpla cu cele două partide care au fuzionat tocmai pentru a putea guverna. Dacă obiectivul major nu este atins, noiembrie 2016 ar putea fi începutul divorțului dintre foștii peneliști și foștii pedeliști.

  PNL are probleme la nivel local, dar mai ales la nivel central. Întărirea organizațiilor în teritoriu prin ocuparea unor funcții în administrație de către oameni cu experiență, cum sunt parlamentarii, ar rezolva o parte a problemei. Același lucru este valabil și pentru PSD. Rămânerea la vatră a unor parlamentari va profesionaliza administrațiile locale și implicit organizațiile partidelor din care fac parte. Pentru rezolvarea problemelor la nivel național, PNL deocamdată  nu are o soluție, dar este în căutarea ei.

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.