Image 1
Image 2

Parlamentari importanți ai PSD critică protestele magistraților

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Eugen Nicolicea și Florin Iordache le consideră ilegale sau cel puțin inoportune

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Eugen Nicolicea (PSD) a afirmat că, potrivit legii, suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă o infracţiune, iar declararea grevei se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau amendă.

“Referitor la recentele suspendări de activitate ale unităţilor de parchet, sunt câteva aspecte pe care nu le vede sau nu le spune nimeni. Am mai spus-o şi o repet, dubla măsură dăunează profund societăţii! A spune că legea este egală pentru toţi, însă a cere tratament diferenţiat este un exemplu tipic de standard dublu”, a transmis marţi Eugen Nicolicea, într-un comunicat de presă.

Nicolicea: Legea nu lasă loc de interpretări

Deputatul PSD a adăugat că legea nu lasă loc de interpretări şi exemplifică cu trei articole de lege care arată că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevă.

“Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce priveşte prevederile potrivit cărora suspendarea activităţii unităţilor de parchet reprezintă infracţiune şi se pedepseşte ca atare, astfel:

– potrivit articolului 181 al Legii 62/2011 a dialogului social, “prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”. Având în vedere că suspendarea temporară a activităţii înseamnă încetarea acesteia pe o perioadă de timp limitată, suspendarea colectivă şi voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiţia grevei>

– articolul 202 specifică foarte clar că procurorii şi judecătorii nu pot declara grevăș

– la articolul 218 se precizează că declararea grevei cu încălcarea art.202 constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă”, explică Nicolicea.

“Nu ştiu ce este mai grav, necunoaşterea legii de către cei care ar trebui să o cunoască şi să o aplice sau încălcarea cu bună ştiinţă a acesteia de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii”, conchide Eugen Nicolicea.

Iordache: Protestul prejudiciază cetățenii

Protestul magistraţilor pe tema OUG privind legile justiţiei nu este corect, pentru că prejudiciază cetăţenii, declară la RFI deputatul PSD Florin Iordache. El crede că premierul Viorica Dăncilă a procedat corect când a lansat un dialog cu magistraţii şi consideră că a fost o greşeală că Ministerul Justiţiei nu a avut consultări mai ample cu aceştia înaintea adoptării OUG 7.

”Dialogul foarte bun pe care l-a iniţiat doamna premier Viorica Dăncilă a fost să detensioneze şi să ia pulsul. Ca o greşeală o văd eu, cred că trebuiau consultări mai ample şi mai transparente înainte de adoptare, dar aici este problema la Ministerul Justiţiei. Foarte bine a procedat Viorica Dăncilă, dumneaei a fost plecată din ţară în ultimele zile, a fost în Spania, a iniţiat acest dialog, tocmai pentru a detensiona situaţia şi a găsi cele mai bine soluţii”.

Florin Iordache consideră că magistraţii nu mai au motive de nemulţumire, după modificarea OUG 7, anunţată luni seară de ministrul Tudorel Toader: ”A prejudicia cetăţenii, că până la urmă şi magistraţii sunt în slujba cetăţeanului şi a prejudicia fie prin tergiversarea şedinţelor de judecată, fie prin neprezentarea la parchete şi cetăţenii să fie prejudiciaţi nu mi se pare corect”.

Deputatul PSD a adăugat ”Dacă separarea carierelor pe care au clamat-o a fost eliminată şi judecătorii nu mai pot intra în corpul procurorilor şi invers, această chestiune a fost eliminată, despre ce discutăm? (…) Aştept şi eu forma finală, ca să discutăm aplicat, dar dacă articolele care au deranjat vor fi eliminate, pentru ce protestează?”.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with